Kalf doodgebeten in polder De Hegewarren: 'Miskien kaam de wolf wol oanswimmen'

Polder de Hegewarren bij Oudega (Sm).

Polder de Hegewarren bij Oudega (Sm). FOTO JILMER POSTMA

,,Wa prakkesearret der oer oft hjir ek in wolf omstrúnt?”, zegt melkveehouder Janna Arendz uit Oudega (Sm). Woensdag werd een kalf doodgebeten achter haar boerderij in polder De Hegewarren.

,,Wy hawwe keallen rinnen achter it hûs”, vertelt Arendz. ,,Dêr is it bard. Der is net folle fan it kealtsje oerbleaun. It kopke en de fjouwer poatsjes. Wy tochten: hoe kin dit?”

Taxateurs hebben intussen DNA-monsters afgenomen in opdracht van BIJ12, het bureau dat namens de provincie wolvenschade afhandelt. ,,Se moatte it noch ûndersykje, mar it sil wol in wolf wêze. It lichem wie hielendal ferfretten, en de bonken ek. Foksen binne hjir wol. Mar dy dogge dat net, seinen se.”

Op in eilân

Polder De Hegewarren ligt aan de rand van Nationaal Park De Alde Feanen en hemelsbreed zo’n 10 kilometer buiten het vastgestelde wolventerritorium in Zuidoost-Friesland.

Haar melkveebedrijf ligt op een eiland, tussen De Geau en De Kromme Ie. Er is één brugverbinding bij hotel Ie-Sicht. ,,Wy seinen, miskien kaam de wolf wol oanswimmen.”

Het zou overigens niet voor het eerst zijn dat er in Friesland een kalf is gegrepen door een wolf. DNA-onderzoek van BIJ12 stelde dat dit jaar twee keer eerder vast, in Elsloo (9 juli) en Makkinga (2 september). Op 17 juni werd in Katlijk een kalf door een hond gedood.