main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
Op1 - 4 november 2022 — 23:51

‘Tijd voor nuchter debat over bevolkingsgroei in Nederland’

Het is hoog tijd voor een zakelijk debat over de bevolkingsgroei in Nederland. Dat zeggen demograaf Jan Latten en journalist van Het Financieele Dagblad Jean Dohmen vrijdagavond in Op1. “De kwaliteit van leven in Nederland moet gewaarborgd zijn”, aldus Latten.

Hoewel al decennia wordt verkondigd dat Nederland ‘vol’ is, is het huidige tempo van de bevolkingsgroei volgens de demograaf niet langer houdbaar. Latten: “Dit jaar groeit de bevolking met 200.000 mensen, vrijwel puur door migratie. Als je rekent met gemiddeld twee personen per huis, betekent het dat je 100.000 extra woningen nodig hebt.”

En die woningen zijn er op dit moment niet, weet hij. “De woningbouw loopt terug en de woningvraag explodeert. Maar om de vraag of Nederland vol is te beantwoorden moet je ook kijken naar de druk op collectieve voorzieningen, zoals de zorg en het onderwijs. Het is goed dat de politiek nu over dit onderwerp durft te brainstormen.”

Tekst gaat verder onder tweet

‘Tijd voor nuchter debat’

Volgens journalist Dohmen, die voor het FD onderzoek deed naar de bevolkingsgroei in Nederland, heerste op het onderwerp te lang een taboe. “Politici die in hun tijd omstreden waren hebben hiervoor gewaarschuwd. Bevolkingsgroei heeft altijd de geur gehad van een onderwerp dat ver op de rechterflank van de politiek geparkeerd was.”

“Vooral het politieke midden, waar een groot deel van de macht zit, is er met een grote boog omheen gelopen. Het is hoog tijd om een niet ideologisch maar nuchter en zakelijk debat over bevolkingsgroei te voeren”, zegt Dohmen.

Economie

Volgens de journalist biedt een asielstop, waar partijen op de rechterflank voor pleiten, weinig soelaas. Een belangrijk onderdeel van de discussie is volgens Dohmen hoe we onze economie inrichten. “Ik heb gesproken met mensen in het noorden van Limburg, waar grote distributiecentra verschijnen. We hebben in Nederland niet de arbeidskrachten om daar te laten werken, waardoor we werknemers moeten importeren.

“Je moet je daarom afvragen of je economische groei wil op basis van goedkope arbeid, waarvan je kan uittekenen dat het op een gegeven moment spaak loopt. Je kunt ook kiezen voor automatisering en robotisering”, zegt Dohmen. “Je ontkomt er niet meer aan om harde keuzes te maken.”

Volgens Latten moeten we om bevolkingsgroei door arbeidsmigratie te beperken kijken naar ons eigen arbeidsethos. “Miljoenen mensen werken parttime. Als wij wel een gemakkelijk leven willen leiden, moeten we accepteren dat er heel veel mensen uit het buitenland nodig zijn. De discussie over werken hangt dus samen met bevolkingsgroei.”

Toeslagenstelsel

Daarnaast moet er volgens Latten gekeken worden naar het toeslagenstelsel. “Je zou willen dat meer mensen fulltime gaan werken, maar vaak loont dat niet.” Ook is hij voorstander van gratis kinderopvang. “De mentaliteit moet zijn dat mensen die zich inspannen daarvoor voldoende beloning ontvangen. De afgelopen jaren is dat scheefgegroeid.”

De demograaf is voorstander van een tijdelijke asielstop om de druk in ieder geval tijdelijk van de ketel te halen. “Dat is verstandig, het migratietempo is op dit moment te hoog. Vervolgens kun je in gesprek over blijvende oplossingen.”

LEES OOK: COA: eind volgend jaar 75.500 plekken nodig voor asielzoekers

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer