main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 2 november 2022 — 13:00

MOB-voorman Johan Vollenbroek verwacht binnenkort rechtszaak Schiphol

Mobilisation for the Environment (MOB) heeft naast de zaak waar de Raad van State vandaag uitspraak in deed, nog meer procedures lopen ter bescherming van de natuur. Zo staat Schiphol ook nog een rechtszaak te wachten, zegt voorman Johan Vollenbroek in het WNL-radioprogramma Sven Op 1.

Schiphol heeft te weinig stikstofruimte om het afgesproken aantal van 500.000 vliegbewegingen per jaar te kunnen uitvoeren. De milieugroep wil daarom dat het aantal vluchten terug wordt gebracht naar 250.000. Een paar maanden geleden diende de organisatie een verzoek tot handhaving in bij het ministerie. Vollenbroek: “We zijn naar de rechter gestapt om de minister een dwangsom op te leggen omdat de overheid te lang de tijd neemt om te reageren op ons verzoek.”

Volgens de MOB-voorman zal de rechtbank Gelderland zich binnen een paar maanden over de zaak buigen. “Het zou betekenen dat Schiphol moet krimpen, daar zullen heel veel burgers in Noord-Holland blij mee zijn.”

‘Witwasrapport’

De Raad van State zette vanochtend een streep door de stikstofvrijstelling voor bouwprojecten. Vollenbroek ziet de uitspraak in de rechtszaak over CO2-opslagproject Porthos niet als overwinning. “Het is triest dat we hiervoor een zaak hebben moeten aanspannen.”

Het Porthos-project is met het schrappen van de bouwvrijstelling niet van tafel. Een passend onderzoek moet de stikstofneerslag tijdens de bouw aantonen. Dat onderzoek is gedaan, maar werd te laat in de procedure ingediend. Volgens MOB-voorman Vollenbroek is de milieu-impact van het project al lang bekend. Hij noemt de passende beoordeling die het CO2-opslag project Porthos liet uitvoeren “een witwasrapport”. De milieuactivist zegt door te gaan met procederen als het milieueffecten-onderzoek “inderdaad een witwasrapport is”.

Vollenbroek wil dat de stikstofwet wordt aangepast. “Er zitten een aantal structuurfouten in de wet. Alleen als die worden opgelost kan het stikstofprobleem worden verholpen”, zegt hij. De voorzitter benadrukt dat er drieënhalf jaar na de stikstofuitspraak “nog geen spat emissiereductie is bereikt”. Vollenbroek: “Dat laat de incompetentie van het vorige en het huidige kabinet zien.”

Vollenbroek zegt geen andere keus te hebben dan het volgen van de juridische route. “Het kabinet luistert niet naar ons, we zitten met een kabinet van kabouters.”

‘Paniek bouwsector zwaar overdreven’

De paniek van de bouwsector na het schrappen van de bouwvrijstelling is volgens Vollenbroek “zwaar overdreven”. Volgens Vollenbroek komt de woningbouw niet stil te liggen. “Er moet weer een passende berekening worden gemaakt. Het enige wat je nu hoeft te doen is een ernstberekening, en dat kan elke havo- en vwo-leerling doen.”

Ook verduurzamingsprojecten kunnen gewoon doorgaan, stelt de milieuactivist. “Windmolenparken op de Noordzee lopen geen vertraging op. De projecten zo ver uit de buurt van de Natura-2000 gebieden kunnen gewoon doorgaan.”

LEES OOK: Forse dreun voor bouwambities kabinet: Raad van State veegt bouwvrijstelling van tafel

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer