Nou.Bloedmooi.Smaken verschillen, hoor....
@13 De oeverloze asiel/gelukszoekers-stroom niet tegengaan. . . . ...
@16 Hoe weet jij dat hij niet naar burgers luistert? Waarom voeren we deze discussie op twee draadjes? Laten we er één kiezen....
@12 Chirurgen en bouwkundigen zijn ook niet perfect, want mensen. Wat doet de man precies niet goed?...
misschien eerst een mega-spoedcursus integreren en taal doen, en dan beroep doen op zorg als het kan? scheelt problemen later in de keten....
daar gaat je privacy... wil je een keer van bil gaan met iemand van hetzelfde geslacht bijv... dan kan dat niet...
"Er zijn al lasten onder dwangsom opgelegd. Die reeks aan dwangsommen omdat het COA zich aan geen enkele regel houdt, moet je meenemen in de vra...
@14 Van de Burg zou eens naar de Nederlandse burger moeten luisteren. . of ook een account aanmaken op NK. Daar kan hij wat van opsteken....
kunnen ze niet naar wassenaar varen?...
@10 Hallo!!! Daar worden politici goed voor betaald. Zo bouw ik geen viaducten, ben geen chirurg of software-engineer. . . Echter, ik v...
Kan niet lezen zonder account aan te maken.
Kan me voorstellen dat het gaat over het vlees eten op platteland en de flexitariërs, vegetariërs en veganisten in de stad. Het wordt je zowat opgedrongen.
@1
Dat is vreemd want dit is geen premium artikel maar ik kan me wel herinneren dat ik daar ooit een account heb aangemaakt maar dat was om op artikelen te reageren. Ik zal hieronder even een kopietje neerplempen
Toen Johan Remkes zijn stikstofrapport uitbracht, sprak hij van een kloof tussen stad en platteland. Gaat het over vlees, dan is die kloof nog groter, stellen Linda Verriet, Helma Lodders en Laurens Hoedemaker.
Linda Verriet, Helma Lodders en Laurens Hoedemaker
De woorden van Johan Remkes bij de presentatie van zijn rapport over stikstof begin oktober: ‘De manier waarop door politiek, media en de culturele voorhoede soms over het platteland en de daar levende opvattingen wordt gesproken, is voor veel mensen een steen des aanstoots.’
Remkes verwijt politiek en media te weinig oog te hebben voor wat leeft op het platteland. Die kloof is voor het onderwerp stikstof nog enigszins te overzien, voor het thema vlees lijkt die onoverbrugbaar. Feit is dat zo’n 95 procent van de Nederlandse bevolking vlees eet. De belangrijkste reden is dat mensen vlees gewoon lekker vinden. De tweede reden waarom mensen vlees eten is vanwege de voedingswaarde. Mensen zeggen vlees te eten om zo voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit blijkt uit opinieonderzoek. Je zou dus denken dat het eten van vlees heel gewoon is. Toch is dat niet zo. Wanneer een tv- of krantenredactie aandacht besteedt aan bepaalde producten, dan worden mensen uitgenodigd die deze producten gebruiken en fabrikanten die de producten maken. Best logisch. Bij vlees is dat anders.
De vleesconsumptie ligt in ons land al jaren op ongeveer hetzelfde peil
Media nodigen hier vrijwel uitsluitend mensen uit die deze producten niet gebruiken, maar daar wel van alles van vinden. En wat zij ervan vinden is uitsluitend negatief. Een recent voorbeeld betreft het tv-programma Op1. Op dierendag ging het over het eten van vlees. De bekende bijna-veganist Rutger Bregman was al geboekt voor het programma. De redactie was nog op zoek naar een vertegenwoordiger van de boeren. Een afvaardiging van ons (LindaVerriet, red.) schoof aan bij het debat. Bregman zocht meteen de confrontatie, niet de verbinding. Bregman wil dat mensen minimaal 3-sterrenvlees kopen. Wij vinden dat mensen uitstekend in staat zijn zelf te kiezen wat zij willen eten.
Waarom praatprogramma’s niet naar de markt kijken om erachter te komen wat Nederlanders kiezen, blijft een raadsel. Marktonderzoeken laten andere dingen zien over het eten van vlees, dan sommige media pretenderen. De vleesconsumptie ligt al vele jaren op ongeveer hetzelfde peil. Neem bijvoorbeeld het onderzoek van Wakker Dier dat onlangs naar buiten kwam. Na een beperkte coronadip (de horeca was tijdelijk dicht), neemt de vleesconsumptie weer wat toe. Enkele weken eerder kwam marktonderzoeker IRI met resultaten: de vraag naar duurdere producten, zoals 3-sterren vlees en vegetarische alternatieven, daalde. Mensen kiezen voor goedkopere producten, zoals vers vlees.
De sterk oplopende inflatie en hoge energieprijzen zijn de oorzaak. Interessant is de vraag: waarom kiezen media in onderwerpen over vlees, zo eenzijdig voor studiogasten die deze producten niet blieven? Waarom worden geen tevreden consumenten uitgenodigd om ook hun verhaal te doen? Het antwoord wordt in feite gegeven door Johan Remkes. Er is een kloof tussen de culturele elite en de gewone man.
Die kloof is er bij stikstof, die kloof is echter nog veel breder en dieper bij het eten van vlees.
Linda Verriet is voorzitter van Producten Organisatie Varkenshouderij, Helma Lodders is voorzitter van Vee & Logistiek Nederland en Laurens Hoedemaker is voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector.
"de tevreden vleeseter" . Bij de "tevreden Cohiba sigarenroker" of de "tevreden Château Pétrus drinker" kan ik me nog iets bij voorstellen, maar waar je tevreden over zou moeten zijn mbt vlees van vetgemeste afgeslachte dieren is me niet helemaal duidelijk.
@4 Je vindt dat een correcte vergelijking?
@3 Bedankt. Iets andere strekking dan verwacht.
Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten
Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.