NAVO-oefening in Noorwegen (maart 2022).
AFP or licensors

Noorwegen verhoogt militaire alarmfase: "Meer op onze hoede zijn door oorlog in Oekraïne"  

In Noorwegen is het militaire alarmniveau verhoogd vanwege de oorlog in Oekraïne. Dat heeft de Noorse premier laten weten. Noorwegen is lid van het militaire bondgenootschap NAVO en deelt een grens met Rusland.

"Defensie zal vanaf dinsdag het alarmniveau in Noorwegen verhogen", aldus premier Jonas Gahr Store op een persconferentie. "We hebben vandaag geen reden om aan te nemen dat Rusland Noorwegen of enig ander land rechtstreeks in de oorlog wil meeslepen, maar de oorlog in Oekraïne maakt het noodzakelijk dat alle NAVO-landen meer op hun hoede zijn." 

De Noorse veiligheidsdiensten waren al in verhoogde staat van paraatheid na de lekken die vorige maand plots ontstaan zijn in de Nord Stream-gaspijpleidingen. De leidingen werden vermoedelijk gesaboteerd.

"Er is de afgelopen maanden ook een verhoogde drone-activiteit waargenomen op de gas- en olieplatformen", vertelt Ester Conings in "De ochtend" (Radio 1). Zij woont en werkt in hoofdstad Oslo. Conings wijst erop dat vorige week nog een vermeende Russische spion in Noorwegen werd opgepakt. Al die elementen samen, hebben bijgedragen tot een verhoogde waakzaamheid.

Wat houdt verhoogde waakzaamheid in?

Het Noorse leger zal nu militaire installaties strenger beveiligen, er komen meer patrouilles op de Noorse wateren en de gevechtsvliegtuigen die voor onderhoud naar de VS zouden gaan, worden in Noorwegen gehouden.

"De pers schrijft dat er een beroep zou gedaan worden op het reserveleger, maar dat is niet concreet", benadrukt Conings. "Ik heb niet het gevoel dat er momenteel paniek heerst. De Noren maken zich er niet ongerust over. De regering probeert paniek ook te vermijden. De focus ligt nu op het verhinderen van een conflict." 

BEKIJK - De Noorse premier kondigt als volgt een nieuw alarmniveau aan.

Videospeler inladen...

BELUISTER - Ester Conings woont in Oslo en stelt dat er absoluut geen paniek is in "De ochtend":

Meest gelezen