Oranje-fans op kosten Qatar naar WK, in ruil voor positieve PR op social media

Oranje-fans op kosten Qatar naar WK, in ruil voor positieve PR op social media

30-10-2022 15:53 Laatste update: 15:53
121

Vijftig Oranje-supporters gaan op kosten van Qatar naar het WK. Het land betaalt zowel de vlucht als het verblijf, in ruil daarvoor krijgt het posts op social media die gebruikt worden voor marketingdoeleinden. Daarnaast worden ze verzocht aanwezig te zijn bij de openingswedstrijd Qatar - Ecuador op 20 november.

Dat meldt de NOS. Voorwaarde is wel dat zij zich houden aan de Code of Conduct, een document dat door in ieder geval twee Nederlandse fans is ondertekend en in handen is van de NOS. Daarin staat dat zij een positieve bijdrage leveren en 'beledigende' reacties van derden rapporteren. Posts die niet voldoen aan de Code of Conduct kunnen worden verwijderd. 'Wanneer supporters zich niet aan de overeenkomst houden, kan die door de WK-organisatie worden opgezegd', schrijft de NOS.

'De supporters zeggen zich weliswaar bewust te zijn van de twijfelachtige reputatie van de Golfstaat, maar wijzen erop dat de KNVB heeft besloten om te gaan en dat zij zich als trouwe individuele fans achter die afweging scharen.'

Een deel van de supporters zou sowieso al naar Qatar gaan en vindt het mooi meegenomen dat alles nu betaald wordt. Een ander had bedenkingen bij Qatar, 'maar als je zo gaat denken, kan je nergens meer naartoe.' "We gaan met een grote groep, dus ik ga ervan uit dat we ons daar kunnen gedragen zoals we willen."

Paul Hirschel, een trouwe Oranje-supporter, zegt dat de verleiding stevig was, maar het ondertekenen van een document voor hem de druppel was. "Daarmee zouden we echt een uithangbord worden van Qatar, dat willen we niet."

Lees hier het hele verhaal van de NOS