Moet de overheid dieselauto's van eigenaren overnemen? Dit is de uitslag van de Stelling van de dag

Nederland is voor een belangrijk deel afhankelijk van Russische diesel.

Nederland is voor een belangrijk deel afhankelijk van Russische diesel. Foto: ANP

Dieselauto’s zijn veel te duur om in te rijden. De markt is ingestort en eigenaren van een auto die op die brandstof rijdt zitten met de handen in het haar. Moet de overheid actie ondernemen en eigenaren van hun ten dode opgeschreven dieselauto afhelpen?

Nee, vindt 66 procent van de deelnemers aan de Stelling van de dag. ,,Dat is voor auto-eigenaren een eigen keuze geweest, dus die moeten ook de gevolgen dragen”, zegt een tegenstander. ,,Eindgebruikers hebben bewust gekozen voor diesel in het verleden en ook hiermee voordelen gehad in het verleden”, meent een ander.

Ook zijn er voorstanders: ,,We betalen al jaren de hoofdprijs aan wegenbelasting. We worden op geen enkele manier gecompenseerd. We rijden veel kilometers dus logisch dat je dan voor een diesel kiest.”

De kosten voor het dieselrijden nemen gigantisch toe. Er is een groot tekort aan de brandstof door de oorlog van Rusland. De aanstaande totale boycot op olie uit Rusland staat voor de deur, wat de prijs nog verder op zal schroeven. Zoveel zelfs dat je lokale pomphouders straks mogelijk geen diesel meer kan tanken.