Probleem voor zoekend Ajax, PSV en Feyenoord: 'De vijver is veel te klein'

Probleem voor zoekend Ajax, PSV en Feyenoord: 'De vijver is veel te klein'

29-10-2022 08:41
38

Dat de positie van technisch directeur momenteel vacant is bij Ajax, PSV, Feyenoord en de KNVB, is een teken aan de wand. Dat stelt Eric Gudde, die ziet dat er sprake is van schaarste en pleit voor een betere opleiding.

"De vijver aan technisch directeuren is veel te klein, die conclusie kun je wel trekken", zegt de voormalig directeur van de KNVB en Feyenoord in het Algemeen Dagblad. "Er zijn voorbeelden van oud-voetballers die hun voetbalshirt uittrekken en een paar maanden later succesvolle technisch directeuren blijken. Maar er zijn er ook veel, te veel, die het niet redden. Dat merk je aan het huidige aanbod. Dat is zonneklaar."

Volgens het AD herkent de bond die zorgwekkende trend en komt er daarom een 'buddy-traject'. Ervaren krachten moeten beginnende technisch en algemeen directeurten bijstaan. Samen met Nico-Jan Hoogma initieerde Gudde twee jaar geleden al het ontwikkeltraject tot algemeen/technisch directeur, waarvan onder meer Mark-Jan Fledderus (FC Groningen), Frank van Mosselveld (RKC) en Tim Gilissen (toen Heracles, nu FC Utrecht) gebruik maakten.

Gudde gaat het liefst nog een stapje verder. Hij pleit voor een officiële opleiding. "Denk daarbij niet alleen aan de oud-voetballer die net van het veld komt en voldoet aan bepaalde criteria. Denk ook aan de sportwetenschapper met een voetbalachtergrond, denk aan de econoom met affiniteit met de sport. Denk aan mensen die ervaring hebben op het gebied van scouting. Een serieuze opleiding vergroot de kansen om als directeur succesvol te zijn in de bedrijfstak. En op die manier wordt de vijver van geschikte kandidaten vanzelf een heel stuk groter."

Gudde ziet echter ook dat het werk van een 'td' op dit moment 'te zwaar' is. Vooral in Duitsland wordt al met duo's gewerkt. "Je kunt het haast niet goed meer doen. De constructie waarbij de taken verdeeld worden over meerdere personen is zeker het nadenken waard."