Gelderse Vallei

Zorgen over het ruimen van kippen, aanpak vogelgriep wordt lastiger

Het ruimen van pluimvee gebeurt met gifgas.
Het ruimen van pluimvee gebeurt met gifgas. © ANP
BARNEVELD - Een dreigend tekort aan koolstofdioxide (CO2) kan ervoor zorgen dat een toekomstige uitbraak van vogelgriep in de Gelderse Vallei en de rest van Nederland minder makkelijk te stoppen is. Het gebrek maakt het ruimen van pluimvee namelijk lastiger. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zoekt naar andere mogelijkheden om vogels snel, efficiënt en pijnloos te vergassen.
Het ruimen van met vogelgriep besmette vogels én daarbij behorende preventieve ruimingen in de Gelderse Vallei kost de NVWA grote moeite. Dit ondanks de inzet van koolstofdioxide, waarmee een stal efficiënt geruimd kan worden, schrijft minister Piet Adema van Landbouw aan de Tweede Kamer.
Maar door de energiecrisis dreigt er nu een tekort aan het gas. “Daardoor is de uitvoering van stalvergassing beperkt”, zegt de minister. De NVWA houdt rekening met het tekort en is op zoek naar andere alternatieve ruimingsmogelijkheden zoals vergassing in containers of in zogenoemde 'big bags'. Daar zitten alleen wel wat haken en ogen aan. Zo kosten deze mogelijkheden extra menskracht, zijn ze relatief kostbaar en duurt het langer om ze uit te voeren.

'Situatie kritiek'

Vooral dat laatste baart vogelgriepexperts zorgen, omdat tijd en snelheid een groot wapen is tegen de verspreiding van het virus. “In de Gelderse Vallei en in delen van Limburg zitten veel pluimveebedrijven dicht op elkaar. Als het langer duurt om een bedrijf waar vogelgriep is te ruimen, is de kans groter dat het virus naar andere pluimveebedrijven gaat”, vertelt Francisca Velkers, pluimvee-specialist en epidemioloog, verbonden aan de Universiteit Utrecht.
“We moeten hopen dat het CO2-tekort geen groot probleem wordt en dat de NVWA met dezelfde hoge snelheid besmette vogels kan blijven ruimen. Anders wordt de situatie erg kritiek.”

Onderzoek

De minister schrijft dat hij nog niet kan aangeven wat de gevolgen zijn van het mogelijk tekort. De NVWA zal als het nodig is, kijken waar prioriteit ligt bij het ruimen van bedrijven. Daarnaast onderzoekt Adema of hij op andere manieren aan voldoende gas kan komen.