Zorgverzekering in 5 jaar tijd € 360 duurder: dit kun je verwachten voor 2023

Zorgverzekering in 5 jaar tijd € 360 duurder: dit kun je verwachten voor 2023

Artikel door: Bart Koenraadt - geen reacties

Zorgverzekering in 5 jaar tijd € 360 duurder: dit kun je verwachten voor 2023

De prijs van een zorgverzekering stijgt de laatste jaren in rap tempo. Voor een basisverzekering betaal je komend jaar 290 tot 360 euro meer dan vijf jaar geleden. Dat blijkt uit een analyse van Zorgwijzer.

Bijna twee derde van de Nederlanders maakt zich zorgen over stijgende premies in 2023.

Waar kun je verwachten en waar moet je extra op letten?

Eerste zorgpremie

DSW is de eerste zorgverzekeraar die de premie voor 2023 bekend heeft gemaakt. Klanten betalen bijna 10 euro per maand meer. Het gaat om de grootste premieverhoging ooit bij DSW.

Bij de verzekeraar uit Schiedam betaal je volgend jaar 1.650 euro voor een basisverzekering. Dat is een stijging van 22 procent ten opzichte van 2018, toen verzekerden nog 1.290 euro betaalden.

Inmiddels betaal je bij DSW een schokkende 360 euro meer dan vijf jaar geleden.

Gemiddelde

Ook de statistieken van Vektis laten zien hoe snel de premie de afgelopen tijd is gestegen.

De gemiddelde basispremie in de afgelopen jaren:

201820192020202120222023
€ 1.378€ 1.453€ 1.448€ 1.505€ 1.548€ 1.668*
* Voorspelling op basis van DSW en nominale premie

Kijkend naar deze cijfers bedraagt het premieverschil tussen 2018 en 2023 naar verwachting zo’n 290 euro.

Verwachting

Gezien de forse prijsstijging bij DSW, is de kans reëel dat ook andere verzekeraars een vergelijkbare verhoging gaan doorvoeren.

Op dit moment betalen Nederlanders gemiddeld 129 euro per maand voor een basispolis. Als alle verzekeraars de lijn van DSW volgen kan dat volgend jaar zomaar 139 euro per maand worden.

Koen Kuijper

Dergelijke premieverhogingen zijn goed te verklaren, want er gaat steeds meer geld naar de zorg. Er is meer zorgpersoneel nodig en medewerkers krijgen een hoger salaris dan vroeger.

De overheid verwacht dat een Nederlander volgend jaar gemiddeld 6.601 euro zal moeten betalen aan zorgkosten, zo valt te lezen in Miljoenennota. Een belangrijk deel wordt betaald via de inkomstenbelasting.

Prijsverschillen

De verschillen in de premies van ziektekostenverzekeraars gaan met name ontstaan via scherpe zorginkoop en de inzet van financiële reserves. De ene verzekeraar heeft meer geld in kas dan de ander. CZ en Zorg en Zekerheid staan er op papier het beste voor als de cijfers van 2021 nog steeds representatief zijn.

Onaangename verrassing

Nieuw is dat zo’n tweederde van Nederland voor een onaangename verrassing komt te staan zodra zij het nieuwe aanbod van hun zorgverzekeraar in de mailbox ontvangen. De collectiviteitskorting op de basisverzekering komt namelijk te vervallen.

Hoe zit het precies?

Op dit moment mogen verzekeringsmaatschappijen nog een korting van maximaal 5 procent geven op een basispolis. Per 2023 is dat overheidswege niet meer toegestaan. Op een collectieve basisverzekering die 120 euro per maand kost zit zo’n 6 euro aan korting.

Sigaar uit eigen doos

Reden voor de afschaffing van de korting is omdat het eigenlijk een sigaar uit eigen doos is. De korting wordt immers toegepast op een polis die van zichzelf al hoog is geprijsd.

Daar komt bovenop dat de korting weer wordt betaald door de verzekerden die geen korting krijgen. Dat is niet eerlijk en maakt het voor mensen ook veel lastiger om een goede vergelijking te maken, juist omdat er zoveel collectieven zijn met ieder hun eigen kortingspercentages.

Voor de aanvullende verzekeringen blijft het wel gewoon toegestaan om een korting toe te passen. Als je werkgever hele goede afspraken heeft gemaakt, krijg je soms wel 30 procent korting op een aanvullend pakket.

Gaan verzekeraars snijden in de polissen?

In allerlei media lees je dat de zorgkosten flink stijgen en dat de premies omhoog gaan. Maar wordt er ook in de vergoedingen gesneden?

Dat is lastig te voorspellen. Gelukkig wordt de inhoud van het basispakket door de overheid vastgesteld, dus daar valt niet op te beknibbelen door de verzekeraars.

Koen Kuijper

Het ligt voor de hand dat de premies in de aanvullende pakketten omhoog gaan of dat er wordt bezuinigd op de hoogte van de vergoeding. Dat gebeurde in de afgelopen jaren vaker bij verzekeraars.

Tegelijkertijd zie je dat ook dat mensen steeds kritischer kijken naar de zorg die ze nodig hebben. Sommigen passen de dekking aan of switchen naar een goedkopere basispolis die net wat strengere voorwaarden heeft.

Restitutiepolis duurder en schaarser

Een andere trend die gaande is, is dat de restitutiepolis, waarbij je volledige vrije keuze hebt uit zorgaanbieders, de laatste jaren steeds duurder en schaarser wordt.

In 2017 had nog bijna 20 procent een restitutiepolis. Nu is dat nog een kleine 10 procent.

Deze ontwikkeling kan een probleem vormen, bijvoorbeeld voor mensen die afhankelijk zijn van GGZ-zorg. Zij moeten steeds meer premie betalen om te garanderen dat ze gebruik kunnen maken van de gewenste zorgaanbieder.

Meer Nederlanders in de problemen

Veel mensen zitten nu al in de problemen vanwege de stijgende huren, hogere stroom- en gaskosten en prijzige boodschappen. Als ook de zorgverzekeringen veel duurder worden zal dat een verdere opstapeling zijn in de maandelijkse uitgaven.

Omdat meer mensen financieel in het nauw zitten, verwacht ik dat er nog meer zullen zijn die hun zorgpolis voor 2023 onder de loep nemen en gaan uitzoeken of er elders een beter of goedkoper aanbod te vinden is.

Koen Kuijper

Zorgtoeslag

Positief is dat voor een grote groep Nederlanders de zorgtoeslag flink omhoog schiet. Bij mensen met een minimuminkomen of bijstandsuitkering gaat het zelfs om een verhoging van 34 euro per maand.

En omdat het afbouwpercentage van de zorgtoeslag gelijk blijft, is er ook een grotere groep die in aanmerking komt voor zorgtoeslag.

De grootste problemen verwacht ik in de groep middeninkomens die voor geen enkele toeslag in aanmerking komen, maar wel te maken krijgen met duurdere energie, boodschappen en hogere zorgkosten.

Koen Kuijper

Waar moet je in 2023 op letten?

Hoewel Nederlanders over het algemeen best honkvast zijn, zijn er ieder jaar zijn er zo’n 2 miljoen wisselingen van zorgverzekering. Dit zijn mensen die binnen hun eigen verzekeraar een aanpassing maken in de polis of overstappen naar een andere verzekeringsmaatschappij.

Maar waar kun jij op besparen en wat is belangrijk bij het maken van een vergelijking?

4 aandachtspunten voor 2023:

1. Apart verzekeren

“Een veelgemaakte fout is dat de twee partners in een gezin bij dezelfde verzekeraar zitten”, legt Kuijper uit:

Gezamenlijk op dezelfde polis klinkt misschien makkelijk, maar is vaak niet slim. Je hebt vaak te maken met een verschillende zorgbehoefte, waardoor het veel slimmer is om twee keer een aparte vergelijking te maken. Kans is groot dat je dan bij twee verschillende verzekeraars uitkomt.

Koen Kuijper

Verder is het handig om je kinderen onder de 18 mee te verzekeren op de meest ruim dekkende polis.

2. Staat je niet blind op een collectief

Een andere tip, die ook andere vergelijkingssites roepen: staar je niet blind op de collectieve zorgverzekering met korting via je werkgever of ledenorganisatie.

Onder het mom van: “ik krijg een korting dus het zal wel goed zijn”, blijven veel mensen zitten bij hun huidige verzekeraar. Maar na een vergelijking zie je dat er meestal een andere verzekering is die net wat beter bij je situatie past en nog goedkoper is ook.

3. Niet onnodig verzekeren

Voorkom dat je jezelf onnodig verzekerd. Bij veel mensen is hier nog altijd sprake van. Zij betalen voor zorg die ze niet of nauwelijks gebruiken.

Als je maar af toe wat nodig hebt, bijvoorbeeld om de drie jaar een nieuwe bril. Dan is het niet handig om je alleen hiervoor aanvullend te verzekeren. Pas als je echt meerdere vergoedingen zoekt, zoals en fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen loont het om zo’n totaalpakket af te sluiten.

Kortom, weeg de premie die je gaat betalen af tegen de vergoeding waar je aanspraak op gaat maken.

4. Ieder jaar checken

Check in ieder geval ieder jaar even je zorgverzekering, zelfs als er in je eigen situatie niets verandert, kan het voorkomen dat de zorgverzekeraar iets wijzigt in het pakket waardoor het niet meer goed aansluit.

Als je door de bomen het bos niet meer ziet, kun je altijd even bellen met de vergelijkingssite waar kundige mensen zitten die je verder kunnen helpen.

Een handig stappenplan om effectief te kunnen vergelijken, vind je hier terug.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.