CRISIS

Duizenden huishoudens laten energietoeslag liggen, vooral ouderen hebben moeite met de aanvraag

Vooral ouderen hebben problemen met de aanvraag van de energietoeslag
Vooral ouderen hebben problemen met de aanvraag van de energietoeslag © Archief
Alleen al in de vier grote steden zijn er naar schatting 26 duizend huishoudens die tot op heden geen beroep doen op de energietoeslag van 1300 euro, terwijl zij daar vanwege hun lage inkomen wel recht op hebben. Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht geven daar verschillende verklaringen voor, meldt de NOS.
Rotterdam ziet 'met name ouderen' die geen gebruikmaken van de energietoeslag. Amsterdam en Utrecht wijzen op het feit dat de energietoeslag ook kan worden aangevraagd door sommige werkenden met een klein salaris, die niet beseffen dat zij eveneens recht hebben op een compensatie voor de explosief gestegen gas- en lichtrekening.
Om de situatie te veranderen voert Utrecht deze maand een 'stadsbrede communicatiecampagne' om rechthebbenden op de regeling te wijzen en te zorgen dat ze die ook daadwerkelijk aanvragen, vertelt een woordvoerder. Rotterdam gaat de wijken in met een 'promoteam' dat ouderen wijst op het bestaan van de energietoeslag en meteen helpt met aanvragen.

Principieel niet aanvragen

Uit onderzoek deze zomer van de Nationale Ombudsman bleek al dat ouderen moeilijk bereikbaar zijn voor dit soort tegemoetkomingen. Daardoor leven zij soms onnodig onder het sociaal minimum. Zij zijn onbekend bij de gemeente, zijn digitaal niet vaardig genoeg, vinden regelingen voor minima te ingewikkeld of hebben een gebrek aan vertrouwen in de overheid en willen het liever zelf zien te rooien.
Bij de aanvraag van de energietoeslag is voor veel ouderen het specifieke probleem dat gemeenten vragen om een DigiD te gebruiken. Veel senioren hebben die niet of weten niet hoe ze die moeten aanvragen. Niet elke gemeente biedt daar makkelijk te vinden alternatieven voor aan.
De gemeente Den Haag constateert dat sommige inwoners 'principieel geen voorzieningen aanvragen'. Daarnaast denkt deze gemeente dat sommige rechthebbenden afzien van een aanvraag, omdat zij een vast energietarief hebben voor langere tijd en nog geen last hebben van de prijsstijgingen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl