Direct naar artikelinhoud
Game

Deze videogame is de oorzaak van een diplomatieke rel

Ghost Recon: Wildlands.

In videogame Ghost Recon: Wildlands strijkt de speler als commando neer in de jungles van Bolivia om er strijd te voeren tegen een drugkartel. En dat zint de Boliviaanse overheid, die al enkele jaren op een eigenzinnige manier strijd aan het voeren is tegen de internationale cocaïnehandel, niet.

Een videogame over de wereldwijde 'War on Drugs': dat was het idee dat het Franse videogamebedrijf Ubisoft had met zijn nieuwe spel Tom Clancy's Ghost Recon: Wildlands, dat dinsdag op de markt komt. De speler kruipt in de huid van een Special Forces-commando die op verscheidene plaatsen in Boliviaans gebied wordt gedropt, om er aanvallen uit te voeren op stellingen, plantages en laboratoria van het fictieve Santa Blanca-drugskartel, dat het land in de fictie van de game onder de plak houdt. 

En dat element schoot in het verkeerde keelgat bij de Boliviaanse overheid, die uit de synopsis van de game afleidde dat het land erin wordt afgeschilderd als een failed state, waar de drugkartels de baas zijn.

Het land heeft een formele brief gestuurd naar de Franse ambassade, met de vraag om te "interveniëren" bij gameuitgever Ubisoft, zei minister van binnenlandse zaken Carlos Romero tijdens een persconferentie. "We kunnen juridische actie ondernemen, maar verkiezen om eerst de route van de diplomatie te bewandelen."

'Coca yes, cocaine no'

Bolivia is, naast Peru en Colombia, een van de drie grootste producenten van cocaplanten op de wereld, en wordt al sinds de jaren 70 gezien als een van de belangrijkste leveranciers van de internationale drughandel. Maar sinds Evo Morales aan het roer is als president, hanteert de overheid een eigenzinnige "coca yes, cocaine no"-aanpak van de drughandel. 

Het telen van cocabladeren werd in 2004 gelegaliseerd, maar de handel in de grondstof valt onder strenge regels, zodat de bladeren uiteindelijk worden verwerkt in legale producten als thee en likeur. 

'Het is paradoxaal dat een Frans bedrijf precies onze acties tegen de drugshandel in vraag stelt'
Carlos Romero

Tegelijkertijd voert het leger in het land oorlog tegen de drugkartels, waarvoor het - zoals binnenlandminister Romero niet naliet om Frankrijk eraan te herinneren - pas nog oorlogshelikopters en radarmaterieel heeft besteld bij Franse bedrijven. "Het is paradoxaal dat een Frans bedrijf precies onze acties tegen de drugshandel in vraag stelt, wetend dat we net oorlog voeren tegen de illegale trafiek met Franse technologie."

'Fictioneel werk'

Zowel gamehuis Ubisoft als de Franse overheid willen niet zeggen of ze ondertussen contact met elkaar hebben gehad over het incident. Maar het bedrijf illustreerde de afgelopen weken eerder al dat het moeite heeft gedaan om de complexiteit van de drugshandel in het land op een faire manier te belichten. 

De creatieve ploeg achter de game nam scenaristen Don Winslow en Shane Salerno, die eerder al achter regisseur Oliver Stones drughandelfilm Savages (2012) zaten, onder de arm om het verhaal te schrijven. Tegelijk met de game werd er door schrijver Rusty Young en regisseur Colin Offland ook een documentaire gemaakt, Wildlands, die gelijktijdig met de game op de markt moet komen, en het verhaal van de game moet aanvullen. 

"Ghost Recon: Wildlands is een fictioneel werk, net als films of televisieseries", opperde Ubisoft gisteren in een mededeling. "De game vindt plaats in een modern universum dat is geïnspireerd op de realiteit, maar de personages, locaties en verhalen zijn allemaal fantasieën, uitsluitend gecreëerd voor entertainmentdoeleinden." 

'Bolivia werd gekozen als het decor van deze game gebaseerd op zijn magnifieke landschappen en zijn rijke cultuur'
Ubisoft

"Bolivia werd gekozen als het decor van deze game gebaseerd op zijn magnifieke landschappen en zijn rijke cultuur. De premisse van de game stelt een verschillende realiteit voor van degene die er vandaag heerst in Bolivia, maar we hopen dat de wereld van het spel de mooie topografie van het land goed vertegenwoordigt."