Spring naar de content
bron: anp

Links jaagt met het omarmen van ‘woke’ haar kiezers weg

Jan Kuitenbrouwer, ooit overtuigd sociaaldemocraat maar nu een politieke schipbreukeling, is het roerend eens met het essay Why The Left Is Not Woke van filosoof Susan Neiman. 'Steeds vaker hoort zij vrienden zeggen: als dit links is, ben ik kennelijk niet links meer.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

Ik ben een politieke schipbreukeling. Terwijl de ooit schijnbaar onzinkbare sociaaldemocratie traag en borrelend wegzakt in de oceaan, dobber ik rond in het water, op zoek naar iets met nog enig drijfvermogen. Op dit moment vind ik dat vooral in Renske Leijten, zo’n beetje de laatste linkse politicus die verstandige en relevante dingen zegt. Daarnet hoorde ik haar op de radio over de energiebedrijven. Die niets voor het land doen, hun winsten privatiseren, hun verliezen socialiseren, het onmogelijk maken om goed energiebeleid te voeren, eigenlijk gedeprivatiseerd zouden moeten worden, enzovoorts - u kunt het verder zelf aanvullen. Het is een allesbehalve origineel verhaal, maar het is wel de kern van wat er mis is met het Nederland van vandaag. En waarom het hoog tijd is dat we afscheid nemen van Mark Rutte en na dertig jaar darwinistisch junkbeleid een begin maken met een Grote Post-Neoliberale Wederopbouw.

Als Leijten het volhoudt tot de komende verkiezingen en haar partij intussen niet te veel domme dingen doet, zal ik op haar stemmen. Het wordt nog spannend, want in het Kamerdebat over de nieuwe transgenderwet onlangs, toonde ook de SP zich gevoelig voor ‘genderzelfidentificatie’, een uitwas van de identiteitspolitiek waar linkse politici met een boog omheen zouden moeten lopen. Juist omdat zaken als waar Renske Leijten daarnet op de radio over sprak oneindig veel belangrijker zijn. Omdat zij niet één of twee maar honderd procent van de bevolking raken. Alleen al uit het oogpunt van efficiency is identiteitspolitiek energieverspilling.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap