RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Nieuwe schurftpiek onder jongeren, hoogste aantal in jaren

Schurftplekken op een hand

Nederland zit midden in een schurftpiek. Afgelopen week was het aantal mensen dat zich bij de huisarts meldde met schurft hoger dan in jaren het geval is geweest.

Het aantal schurftgevallen is al jaren aan het oplopen, vooral onder jongeren. Het aantal mensen dat nu de huidafwijking heeft, is hoger dan de hoogste piek vorig jaar, meldt onderzoeksinstituut Nivel.

Onder de 24

Huisartsen zien vooral veel patiënten jonger dan 24 met deze huidaandoening. 

Steeds
Lees ook:
Steeds meer schurft in Nederland: 'Ergste jeuk ooit'

Wat is schurft en hoe kom je ervan af?

Schurft, officieel scabiës geheten, wordt veroorzaakt door schurftmijten, kleine beestjes die op spinnetjes lijken. Ze graven gangetjes in je huid en leggen daar eitjes. Door een allergische reactie van de huid krijg je (vooral 's nachts) enorme jeuk. Het is ongevaarlijk, maar wel heel vervelend én besmettelijk.

De huisarts beoordeelt je klachten en schrijft meestal permetrinecrème voor. Daar moet je je helemaal mee insmeren. Ook moet je je kleren, beddengoed en handdoeken van de afgelopen drie dagen goed wassen.

Bron: Thuisarts (zie de site voor meer info)

Studenten goed informeren

Eerder benadrukte medisch microbioloog Heiman Wertheim van het Radboudumc al dat zeker studenten goed geïnformeerd moeten worden over de huidaandoening. Schurft wordt veroorzaakt door de schurftmijt, die gangetjes graaft onder de huid. Dat kan enorme jeuk geven, met name 's nachts en bij warm weer. 

De aandoening kan worden overgedragen bij langdurig lichamelijk contact, zoals bijvoorbeeld seksueel contact of slapen in hetzelfde bed.

Bekijk ook: Gerben had schurft: 'Klink smerig, maar is het niet'

01:54
In 2018 spraken we met toenamalige student Gerben, die vertelde hoe het is om schurft te hebben
Bron: RTL Nieuws