Government of India
Top van de SSO

Wat is de Shanghai-samenwerkingsorganisatie (SSO)?

Sinds 2001 werken China, Rusland en andere landen samen in een politieke organisatie met als doel om de macht van de VS en het Westen te verminderen – onder meer via een sterke militaire samenwerking.

De Shanghai-samenwerkingsorganisatie (SSO) is een Euraziatisch samenwerkingsverband op het gebied van politiek, economie en veiligheid.

In 2001 nam China het initiatief om de SSO op te richten samen met Rusland, Kazachstan, Tadzjikistan, Oezbekistan en Kirgizië.

Later sloten ook India, Pakistan en Iran zich aan, en Wit-Rusland, Afghanistan en Mongolië hebben lidmaatschap aangevraagd.

Top van de SSO

Vladimir Poetin en de andere leiders van de SSO-lidstaten ontmoeten elkaar elk jaar op een top die de landen om beurten organiseren.

© Government of India

Focus op veiligheid

Het officiële doel van de organisatie is om te zorgen voor veiligheid en stabiliteit in de regio waar de landen liggen. Daarbij hoort bijvoorbeeld de strijd tegen terrorisme. Maar ook op gebieden als economie, handel, defensie en energie werken de landen samen.

Die nauwe samenwerking heeft ertoe geleid dat de politie, veiligheidstroepen en legers van de lidstaten meerdere grensoverschrijdende oefeningen hebben uitgevoerd.

Westerse analytici wijzen erop dat de SSO een alternatieve wereldorde wil bereiken en de VS uit Centraal-Azië wil houden. De angst is dat de SSO – die vooral bestaat uit landen die weinig ophebben met het Westen – een militaire tegenhanger van de NAVO wordt.