RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Rijbewijs voor automaat populair: 'Waarom zou je het jezelf moeilijk maken?'

Danique na het behalen van haar rijbewijs voor een automaat. Beeld © Eigen foto

Gas los, koppeling intrappen en schakelen maar: veel automobilisten doen dit op de automatische piloot, maar voor anderen blijft het lastig. In de afgelopen jaren kozen steeds meer mensen ervoor om het schakelen achterwege te laten en een rijbewijs voor een automaat te halen. "Toen ik was overgestapt op een automaat, had ik binnen vijf weken mijn rijbewijs."

Dat vertelt Danique (23) uit Dokkum aan RTL Nieuws. Zij is een van de ruim 6000 mensen die dit jaar hun zogeheten code 78-rijbewijs B haalden, een rijbewijs voor een automaat. "Ik heb eerst heel veel lessen in een schakelauto gehad. Dat ging langzaam, maar op zich prima. Ik boekte vooruitgang." 

Alles tegelijk

Tot ze de grote weg op moest. "Ik moest invoegen, uitvoegen, spiegelen, richting aangeven en ook nog schakelen. Het lukte me gewoon niet allemaal tegelijk."

Danique had al zeker 40 rijlessen gehad, maar boekte geen progressie meer. "De datum van mijn rijexamen stond al vast en konden we vanwege de lange wachtrijen ook niet zomaar verzetten. Dus toen stelde mijn instructeur voor om een automaatrijbewijs te halen."

'Verademing'

Een 'verademing', noemt Danique het. "Ik heb toen iedere week twee lessen gehad, en het ging heel snel. Ik kreeg de auto onder de knie en had er weer vertrouwen in. Ik heb mijn examen in één keer gehaald."

Weg
Lees ook:
Weg met de versnellingspook: Nederland omarmt de automaat

Waarom ze niet meteen voor een automaatrijbewijs is gegaan? "Er rust denk ik toch een soort taboe op, ik dacht ook altijd dat dit voor oudere mensen was of voor mensen die het niet goed kunnen. Minder goede bestuurders rijden in een automaat, dat dacht ik."

Maar inmiddels ziet ze dat helemaal anders. "Over tien jaar worden er geen schakelauto's meer gemaakt, dus waarom zou je het jezelf nog moeilijk maken?"

Steeds populairder

Uit cijfers van het CBR blijkt dat steeds meer mensen kiezen voor een automaatrijbewijs. In 2016 deden ruim 2000 mensen examen voor zo'n rijbewijs, inmiddels is dat verdrievoudigd naar ruim 6000. In totaal deden dit jaar ruim 145.000 mensen een rijexamen.

Het valt het CBR ook op dat de gemiddelde leeftijd van de bestuurders die voor de automaat gaan langzaam aan het dalen is. "Dat doet vermoeden dat de doelgroep aan het verschuiven is naar de 'meer reguliere' bestuurder die gemiddeld rond de 20 is", zegt een woordvoerder.

In onderstaande grafiek is te zien dat het percentage automaatrijexamens ieder jaar groter wordt.

Aandeel eerste rijexamens in automaat

Volgeboekt tot november

Ook bij Rijschool Kennedy in Amsterdam zien ze de vraag naar rijlessen in een automaat flink stijgen. Ze hebben één automaat onder de lesauto's. "We zitten helemaal volgeboekt voor de komende weken. Als iemand nu wil komen lessen in een automaat, komt diegene pas in november aan de beurt", vertelt rijschoolhouder Christiaan Lange.

Jaren geleden begon de rijschool met rijlessen in een automaat. "Het waren toen vooral de minder getalenteerden die in de automaat het rijbewijs haalden. Er rustte toch een soort taboe op. Je werd zelfs uitgelachen als je in een automaat reed."

Minder zuinig

Dat er lange tijd werd neergekeken op een automaat, komt mede doordat deze auto's vroeger minder zuinig waren en langzamer waren dan schakelauto's. In de nieuwere automaatauto's is dit niet langer het geval. 

Rijschool Kennedy ziet veel internationale klanten. "Veel expats uit de Verenigde Staten en China hebben een automaatrijbewijs. Als zij hier hun rijbewijs willen halen, gaan ze ook voor een automaatrijbewijs. Daarnaast worden er heel veel elektrische auto’s verkocht, waarbij je dus niet meer hoeft te schakelen. Ook daardoor kiezen steeds meer toekomstige bestuurders voor een automaatrijbewijs."

Ook bij Veronica Verkeersschool in Utrecht zien ze steeds meer leerlingen die bewust voor een automaat kiezen. "Dat heeft alles te maken met de opkomst van de elektrische auto", zegt rijschoolhouder Ernest Alvares. Elektrisch rijden is voor steeds meer leerlingen steeds normaler geworden, ziet hij. "Hoeveel ouders van onze leerlingen hebben al een hybride of elektrische auto?"

Goedkoper

Hij verwacht dat er in de toekomst nog veel meer mensen zullen kiezen voor een automaat. "De prijzen van rijlessen zullen de komende tijd nog verder gaan stijgen vanwege de benzineprijs. Dus zul je zien dat ook steeds meer rijscholen zullen overstappen op elektrisch, en dus automaat."

Een automaatrijbewijs is volgens Alvares vaak ook een stuk voordeliger. "Het kost gemiddeld 10 tot 12 rijlessen om te leren koppelen en schakelen. Als je dat overslaat, kun je veel sneller en dus goedkoper je rijbewijs halen."

Verkoop
Lees ook:
Verkoop elektrische auto's bijna verdubbeld: 'Maar subsidie kan beter'