Biertjes op een bar
Aangepast

Zal alcoholvrij bier het 'echte' biertje ooit verslaan?

Over cafégangers die alcoholvrij bier drinken was Youp van ’t Hek ooit heel duidelijk: "Rot eens op jongen, ik sta hier een beetje bezopen te worden. Ga in de kerk zuipen!" Met die woorden draaide hij tijdens z’n oudejaarsconference in 1989 de markt voor alcoholvrij bier eigenhandig de nek om.

Maar na lange afwezigheid is alcoholvrij bier inmiddels niet meer weg te denken uit het schap. In de afgelopen zes jaar verdriedubbelde de verkoop van het bier, zegt de vereniging Nederlandse Brouwers. In 2016 werd een ruime 39 miljoen liter maltbier achterovergeslagen. Om je een idee te geven: daar tap je ongeveer 157 miljoen vaasjes mee vol.

Met de lente op komst presenteren grote biermerken massaal hun eigen maltbiertjes. De vraag die op ieders lippen brandt: zal dat net zo smaken als gewoon bier? We spraken twee bierexperts en we moeten je teleurstellen. "Het is juist de alcohol die zo belangrijk is voor de smaak van bier", vertelt Fiona de Lange. Ze is biersommelier, zytholoog (bierkenner) en bovenal liefhebber van bier.

Dat komt volgens haar doordat niet de smaak, maar de functie van alcohol belangrijk is voor bier. "Alcohol geleidt eigenlijk de smaak. Daarom zijn zware bieren vaak voller van smaak." Toch ligt er volgens haar nog genoeg werk voor de brouwers. "In Spanje is alcoholvrij bier nog populairder dan in Nederland. Het is minder zoet, vaak bitter en smaakt veel beter."

Ook bieroloog Peter van der Arend verwacht niet dat maltbier ooit in de buurt zal komen van gewoon bier. "Alcohol is verwarmend, ook voor de stemming." Wat hem betreft krijg je dus alleen al vanwege de effecten van alcohol een andere ervaring.

Maar kan je alcoholvrij bier dan überhaupt nog bier noemen? "Ja!", zegt Fiona stellig. "De regels over wat je bier mag noemen staan in de bierverordening. Vooral het percentage mout dat bij het brouwen wordt gebruikt, is belangrijk. Bij de meeste alcoholvrije bieren zit dat wel goed."

De toenemende populariteit van het maltbier heeft volgens Fiona te maken met de bewustwording van consumenten. "Gezond eten en leven is steeds belangrijker. Vroeger was je een geitenwollen sok als je biologisch at. Nu is het heel normaal." Peter vult aan dat het vaak ook gewoon een uitkomst is voor mensen die geen alcohol mogen drinken. "Mensen die nog moeten rijden, of die medicijnen gebruiken."

Praktisch of niet, zowel Peter als Fiona kiezen liever voor een biertje mét alcohol. Peter: "Als bierliefhebber drink ik nog liever een glas water dan alcoholvrij bier, je pikt de smaak er altijd zo uit." Fiona drinkt wel maltbier, maar dan als vervanger van frisdrank in plaats van bier. "Maltbier bevat relatief weinig suikers en calorieën, best een gezonde keuze dus."

Deel artikel: