Maurice van den Bosch, bestuursvoorzitter OLVG-ziekenhuis
NOS NieuwsAangepast

Ziekenhuisbaas: help collega's met schulden door deel salaris af te staan

Bestuursvoorzitter Maurice van den Bosch van het Amsterdamse ziekenhuis OLVG wil zorgpersoneel met schulden uit de brand helpen. Hij roept daarvoor medisch specialisten en zorgbestuurders op om een deel van hun salaris af te staan. Van den Bosch is zelf bereid om 5000 euro te schenken aan een nog op te richten fonds.

Tussen de 670.000 en 1,2 miljoen mensen in Nederland kunnen vanwege de gestegen prijzen in de problemen komen, berekende het Centraal Planbureau in juni. "Een groot deel van die mensen werkt dagelijks met hart en ziel in de zorg", zegt Van den Bosch.

De ziekenhuisbestuurder stelt dat bij 5 tot 10 procent van de zorgmedewerkers, dus ook het personeel dat buiten de ziekenhuizen in de zorg werkt, loonbeslag is gelegd. Een schuldeiser legt in zo'n geval beslag op het loon van iemand met schulden. Van den Bosch komt op die cijfers na overleg met andere zorgbestuurders. Bij de verpleeghuizen zou het percentage zelfs op 15 procent liggen.

Dat zo veel zorgmedewerkers in de problemen zijn en dat er waarschijnlijk nog veel meer bij komen, heeft volgens Van den Bosch zijn weerslag op de sector. "Zorgmedewerkers stonden vanwege corona al onder hoge druk, en nu krijgen ze dit er ook nog eens overheen. Wat je gaat krijgen, is uitval onder het personeel, want geldproblemen zijn ook slecht voor de gezondheid."

Via #geencollegaindekou wordt gereageerd door mensen die meedoen met het initiatief:

Een ander probleem dat door de gestegen prijzen ontstaat, is dat toekomstig zorgpersoneel stopt met de opleiding. "Studenten zien tijdens de opleiding dat ze met het salaris hun boedel niet rondkrijgen en houden er voortijdig mee op. Ik ken daar voorbeelden van." Het fonds zou een uitkomst moeten bieden.

"Als duizend collega's reageren, kunnen we starten met een fonds van 5 miljoen euro", rekent Van den Bosch voor op LinkedIn. De ziekenhuisbaas vindt het verder belangrijk dat er budgetcoaches en adviseurs worden ingezet, zodat mensen met schulden goed worden begeleid. Hij roept "collega's uit de bankensector" op om daar vrijwillig aan bij te dragen.

'Klein deel van de puzzel'

Van den Bosch wil met het fonds een structurele oplossing bieden voor zorgpersoneel met geldproblemen. "Het lost misschien maar een klein deel van de puzzel op, maar het is een goed begin. Een andere oplossing is dat er een salarisverhoging vanuit de cao moet komen." Hij zegt dat het tijd is voor actie, omdat de maatregelen vanuit Den Haag waarschijnlijk niet genoeg zijn.

Inmiddels heeft de voorzitter van de Federatie voor Medisch Specialisten, een collectief waarin 23.000 dokters en ziekenhuizen zijn vertegenwoordigd, op LinkedIn gezegd het initiatief te steunen. Dat betekent niet dat de hele federatie het initiatief van Van den Bosch op dit moment steunt.

De ziekenhuisbaas zegt dat ook de VvAA, waarvan zo'n 130.000 artsen en andere medici lid zijn, zijn initiatief "actief steunt". Een woordvoerder van de organisatie zegt het een "sympathiek initiatief" te vinden dan dat er wordt gekeken "naar de haalbaarheid en de haken en ogen die eraan zitten."

Daarnaast heeft een aantal medisch specialisten al toegezegd geld te doneren. "Het is bijzonder hoe snel het kan gaan", zegt Van den Bosch.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl