Bizar

Kroonprinses Amalia mogelijk doelwit van Mocro-maffia

2 jaar geleden / Aangepast: 2 jaar geleden / Beeld © ANP
Kroonprinses Amalia mogelijk doelwit van Mocro-maffia

Bizar

Kroonprinses Amalia mogelijk doelwit van Mocro-maffia

2 jaar geleden / Aangepast: 2 jaar geleden / Beeld © ANPGeschreven door RTL Boulevard
Geschreven door RTL Boulevard

Prinses Amalia is in het vizier van kopstukken van de mocro-maffia, er zijn nieuwe signalen waaruit zou blijken dat men het op de kroonprinses en minister-president Mark Rutte zou hebben voorzien. Dat schrijft misdaadjournalist John van den Heuvel in De Telegraaf zaterdagochtend. Prinses Amalia woont in afwachting van het onderzoek niet in haar Amsterdamse studentenhuis.

"Via B. kan hij aanslagen en ontvoe­ringen beramen"

De zorgen over de veiligheid van prinses Amalia (18) en de premier bij de autoriteiten zijn volgens de krant groot. De beveiligingsmaatregelen rondom de twee zijn aanzienlijk aangescherpt, omdat men rekening houdt met een poging tot ontvoering of zelfs het plegen van een aanslag. Het nieuws komt nog geen twee weken nadat de prinses haar studie aan de Amsterdamse universiteit startte. Ook zou justitie met argusogen kijken naar innige contacten tussen kopstuk Ridouan Taghi (44) en de tot levenslang veroordeelde terrorist en moordenaar van Theo van Gogh: Mohammed B. (44) De twee zaten bij elkaar in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, waar ze contact konden hebben tijdens het sporten of eten van maaltijden.

Experts zouden zich volgens De Telegraaf al langere tijd buigen over de connectie tussen de twee. Zo zou er, na overplaatsing van B. naar de terrorisme-afdeling van gevangenis De Schie in Rotterdam, nog steeds contact zijn door middel van het sturen van brieven naar elkaar. Brieven vol Koranverzen zouden over en weer worden gestuurd. Er bestaan zorgen over nieuwe resultaten uit onderzoeken naar communicatie binnen de Mocro-maffia. Zo zou het erop lijken dat er plannen voor aanslagen en ontvoeringen van prominenten uit de Nederlandse samenleving worden beraamd. Daarbij komen de namen van prinses Amalia en minister-president Rutte expliciet naar voren.

Bronnen binnen het OM bevestigen aan de krant dat de veiligheidsmaatregelen zijn opgeschroefd, zowel zichtbaar als niet direct waarneembaar. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD), die zowel de woordvoering doet van het Koninklijk Huis als van de premier, wil niet reageren volgens De Telegraaf. Dat geldt ook voor de NCTV, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Politie en justitie vrezen volgens de krant voor een scenario waarin Taghi steun zoekt bij Nederlandse jihadisten.

Kamerlid Ulysse Ellian, justitiewoordvoerder van regeringspartij VVD die zich heeft vastgebeten in het dossier, maakt zich ernstige zorgen. “Taghi probeert indruk te maken op B. Ook is Taghi de laatste tijd veel met zijn geloof bezig, wat voorheen nauwelijks een rol voor hem speelde”, zegt hij in De Telegraaf. “B. zit op de terro­ristenafdeling van PI De Schie en geniet daar groot aanzien. Taghi blijft continu zoeken naar mogelijkheden om zijn organisatie te leiden en ook te ontsnappen. Via B. kan hij aanslagen en ontvoe­ringen beramen.” Hij gaat de minister verzoeken via een motie om de briefwisseling tussen Taghi en B. te verbieden op grond van de nationale veiligheid. Volgens opsporingsbronnen van de krant kan de briefwisseling op dit moment niet worden beëindigd.

Inez Weski, de advocaat van Taghi, laat aan De Telegraaf weten dat dergelijke correspondentie bij haar niet bekend is en dat alles door de EBI wordt gecontroleerd. “Cliënt is doende met het voorbereiden van een aangifte tegen het verspreiden van desinformatie vanuit de EBI. Ik zal zeker de door u opgeworpen kwestie nader in dit kader onderzoeken”, zegt de advocaat. Minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming zegt dat het “kabinet alles op alles zet in de strijd tegen de georganiseerde misdaad”. Hij zegt dat voorkomen moet worden dat criminelen hun criminele zaken voortzetten in detentie. Volgens het bewindspersoon leest justitie alle communicatie die in en uit de EBI gaat. Deze informatie wordt gelezen, vertaald en geanalyseerd door de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), maar ook door andere experts binnen de overheid. “Communicatie wordt tegengehouden als dat juridisch kan. We hebben te maken met een buitencategorie zware criminelen uit de georganiseerde misdaad, wat vraagt om een ander wettelijk kader voor detentie en toezicht dan waar we tot nu toe mee werken.”

Volgens de krant wil Weerwind vergaande stappen nemen in de regelgeving rond detentie van criminele kopstukken. Het kabinet zou binnenkort met een voorstel komen voor meer toezichtsmaatregelen en mogelijk aangescherpte wetgeving.

RTL Boulevard-deskundige John van den Heuvel sprak in de uitzending al eerder over het mogelijke gevaar vanuit Taghi:

RTL Boulevard
Prinses AmaliaMark RutteRidouan TaghiMohammed B.AanslagenOntvoeringMoordMocro-maffia