Sinds het overlijden van Queen Elizabeth op 96-jarige leeftijd op 8 september, zijn alle koninklijke protocollen direct ingezet en is er in korte tijd veel veranderd. Kate Middleton en Prins William zijn nu Duke and Duchess of Cornwall, en William is inmiddels officieel benoemd tot Prince of Wales. Ook voor Charles' vrouw, Camilla Parker Bowles, is een nieuwe rol weggelegd: queen consort, oftewel koningin gemalin. Maar wat betekent die term precies? We zochten het uit.

Camilla – en niet Kate – wordt volgende koningin van Engeland en daar is niet iedereen blij mee >

Betekenis queen consort

De betekenis van de term is erg vanzelfsprekend, maar de aanloop ernaar was allesbehalve. Queen consort betekent letterlijk 'vrouw van de regerend koning'. De geschiedenis van Prins Charles, Camilla en de bij het publiek geliefde Prinses Diana heeft alles te maken met de bumpy road van de titel die nu officieel toebehoort aan Camilla. Charles verliet Diana voor Camilla - en dat viel ronduit niet goed bij het grote publiek. Voor velen haalt de benoeming van Camilla tot queen consort weer pijnlijke herinneringen naar boven. Camilla deelt als koningin gemalin overigens geen officiële ambtelijke taken met de regerende Koning, Charles III.

Goedkeuring Queen Elizabeth

Na het huwelijk tussen Charles en Camilla in 2005, beloofde - waarschijnlijk om bovenstaande redenen - Charles en zijn vrouw dat Camilla prinses gemalin zou worden als hij aangesteld zou worden tot koning. Tegen alle verwachtingen in, gebeurde dit niet en is ze sinds vandaag officieel aangesteld tot queen consort. Koningin Elizabeth sprak tijdens haar 70-jarig jubileum overigens uit dat ze er geen problemen mee zou hebben dat Camilla queen consort zou worden. Haar worden waren duidelijk: 'Het is mijn wens dat wanneer de tijd komt, Camilla bekend zal staan als koningin gemalin' - en zo geschiedde.