Machtspolitiek kan gemakkelijk leiden tot machtsbederf. Daarom is het goed dat ook oud-minister Henk Kamp zich eind deze week moet verantwoorden | opinie

Jacques Wallage tijdens een openbaar verhoor van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen.

Jacques Wallage tijdens een openbaar verhoor van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen. Foto: ANP/Robin Utrecht

De door minister Henk Kamp in 2013 vertoonde machtspolitiek heeft tot machtsbederf geleid, stelt Herman de Muinck. Volgens hem is het een hoopvol signaal dat ook Kamp zich eind deze week moet verantwoorden voor de parlementaire enquêtecommissie.

Lees meer over
Opinie

Deze week zal onder andere oud-minister Henk Kamp door de parlementaire enquêtecommissie gaswinning Groningen onder ede worden gehoord. In dat verhoor zal hij ongetwijfeld vragen krijgen over de opvallende grote winning van 54 miljard kubieke gas uit het Groningerveld in het jaar 2013. In een interview met de schrijvers van het in 2016 verschenen boek De Gaskolonie meende minister Henk Kamp deze grote gasproductie te kunnen toeschrijven aan de vraag van leveringszekerheid en een ‘strenge winter van 2013’.

Uit de tot dusver gehouden verhoren van de enquêtecommissie is echter gebleken, dat voor de leveringszekerheid in 2013 een productie van 30 miljard kuub gas toereikend geweest zou zijn. En van een strenge winter was in 2013 geenszins sprake.

In het genoemde interview benadrukte minister Henk Kamp, dat alleen hij verantwoordelijk was en de macht had om in het jaar na de zware beving bij Huizinge de gaswinning in het Groningerveld op te voeren tot maar liefst 54 miljard kuub.

Innige samenwerking

Dit voorjaar publiceerden onderzoeksjournalisten van NRC en het Dagblad van het Noorden uit lang achtergehouden notulen van de vergaderingen van de Maatschap Groningen. Binnen deze maatschap werden afspraken gemaakt voor de jaarlijkse gasproductie. Uit de vrijgegeven notulen kwam sterk het beeld naar voren van een innige samenwerking tussen de top van het Ministerie Economische Zaken van Henk Kamp en de top van Shell en Exxon Mobil, de tweeaandeelhouders van de NAM. Voor alle partijen waren in 2013 de economische belangen van doorslaggevende betekenis, om zoveel mogelijk gas te winnen.

Met deze vaststelling valt Henk Kamp lelijk door de mand met zijn afgegeven verklaring, dat direct vanaf het begin van zijn aantreden als minister van Economische Zaken in 2012 de veiligheid van de bewoners van de gaswingebieden bij hem op de eerste plaats stond.

Wat mij als betrokken Groninger inzake de gaswinning vooral bezig houdt en beroert is de integriteit van de overheid. Hierin spelen machtspolitiek en het gevaar voor machtsbederf een cruciale rol. Machtspolitiek staat voor praten over burgers en niet in gesprek willen gaan met getroffen burgers. Machtsbederf staat voor ontbinding, verval en het niet zo nauw nemen van normen en waarden.

Machtsbederf

De door minister Henk Kamp in 2013 vertoonde machtspolitiek heeft tot machtsbederf geleid. Dit machtsbederf heeft gezorgd voor een gebrek aan veiligheid en vertrouwen in de overheid, zoals we dit tot op vandaag bij veel mensen in Groningen terug zien.

Door hun ambtseed worden politici, bestuurders en ambtenaren eraan herinnerd, om integer te handelen. Wie echter het veiligheidsgevoel van burgers negeert en het vertrouwen in de overheid op de proef stelt, tast daarmee vooral de geloofwaardigheid van de politiek aan. En dat is gebeurd met de absurd hoge gaswinning in het jaar na de zware aardbeving bij Huizinge.

Voor het goed functioneren van de parlementaire democratie is het daarom een hoopvol signaal, dat ook oud-minister Henk Kamp zich eind deze week moet verantwoorden voor de parlementaire enquêtecommissieaardgaswinning Groningen.

Herman de Muinck uit Zuidlaren is als gedupeerde gehoord door de parlementaire enquêtecommissie gaswinning Groningen