Frankrijk verwacht dat alle kerncentrales tijdens de winter weer draaien

 ©  AFP

Frankrijk verwacht dat al zijn kerncentrales tijdens de winter weer zullen draaien. Dat verklaarde de minister van Energietransitie Agnès Pannier-Runacher vrijdag, bij de voorstelling van haar winterplan. Door een reeks maatregelen hoopt Frankrijk de wintermaanden door te komen zonder energietekorten. “De situatie is ernstig, maar we hebben alle hefbomen waarover we beschikken geactiveerd”, aldus de minister.

gjs
Bron: BELGA

Op dit moment liggen nog zo’n 32 van de 56 Franse kernreactoren uit voor onderhoudswerken. “EDF heeft zich geëngageerd om alles voor deze winter herop te starten. De regering zal waakzaam zijn dat de kalender van het bedrijf wordt gerespecteerd. Vanaf oktober zal één centrale per week gereactiveerd worden”, zo verklaarde de minister vrijdag. 

Voor wat de gasleveringen betreft, stopte het Russische Gazprom deze week alle leveringen aan Engie. Maar Pannier-Runacher benadrukte vrijdag dat de regering hier al heeft op geanticipeerd. De gasvoorraden zijn voor ongeveer 92 procent gevuld, dankzij andere leveranciers, klonk het. Die gasvoorraden zullen mogelijk niet volstaan, dus kijkt de minister naar lng (vloeibaar aardgas, red.) en naar de Europese solidariteit. “We hebben belangrijke uitwisselingen met Duitsland en Spanje en we verwachten dat deze wederzijdse solidariteit deze winter zal worden versterkt.”

Spaarzaam

Om gedwongen stroomonderbrekingen te vermijden, pleitte ze ook voor spaarzaam energieverbruik. “De overheid, bedrijven, particulieren ... iedereen is gemobiliseerd.” De bedoeling is om het verbruik met 10 procent te verminderen, bijvoorbeeld door de verwarming lager te zetten. “Het gaat om een collectieve verantwoordelijkheid”, klonk het. Pannier-Runacher benadrukte daarbij dat de overheid niet aan bedrijven zal vragen om hun productie te verminderen. 

Midden deze maand komen nog de netbeheerders met hun vooruitzichten voor de winter.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen