RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

EU maakt visumaanvraag voor Russen lastiger, maar niet onmogelijk

Russen komen aan op het treinstation van Helsinki. Beeld © Getty Images

De EU gaat het moeilijker maken voor Russen om als toerist naar Europa te komen, maar gaat niet zo ver om de deur helemaal te sluiten, zoals bijvoorbeeld ook Nederland wilde. Een visum aanvragen wordt voor Russen duurder, tijdrovender en ingewikkelder, maar niet onmogelijk.

Een overeenkomst uit 2007 die de visumaanvraag voor Russen vergemakkelijkte, wordt door de EU nu volledig opgezegd. 

Duits compromis

De uitkomst van het overleg tussen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken is een compromis, gisteren voorgesteld door Duitsland. Veel landen, zoals Nederland en de Baltische Staten, wilden veel verder gaan en helemaal geen toeristenvisa meer verstrekken aan Russen. Andere landen, zoals Frankrijk en Duitsland, wilden dat niet. 

Russen
Lees ook:
Russen die vakantie vieren in Europa? Veel landen willen ze niet meer

Zij vrezen dat het volledig afsluiten de Russen juist nog meer in de handen van de Russische staatspropaganda drijft. In Europa kunnen ze wel nog in aanraking komen met andere geluiden over de oorlog in Oekraïne dan de propaganda die het Kremlin verspreidt.    

Rivièra en Milaan

Sinds de Russische inval zijn al meer dan een miljoen Russen de grens overgestoken naar Finland en de Baltische staten, om door te reizen naar de Rivièra of de winkelstraten van Milaan. Vliegtuigen uit Rusland zijn niet meer welkom in de EU.

Nederland
Lees ook:
Nederland wil Europese ban op visa voor Russische toeristen

De nu genomen maatregel zal het aantal nieuwe visa dat wordt verstrekt aan Russen 'aanzienlijk verminderen', denkt EU-buitenlandchef Josep Borrell. Landen hebben zelf ook de ruimte om het aantal Russische bezoekers aan banden te leggen, benadrukt hij. 

Bekijk ook: Geen sancties, geen oorlog: Russen massaal naar de Turkse kust

02:22
Anders dan in de meeste landen zijn Russische toeristen in Turkije nog altijd van harte welkom. In de badplaats Kaş is er een grote Russische gemeenschap. "Hier voel je de oorlog niet, daarom wonen wij hier."