Terug naar de krant

‘Agractie en FDF woensdag toch in gesprek met Remkes’

Leeslijst Nieuws
Stikstofcrisis Het is de eerste keer dat Agractie en FDF, die eerder tot vrij vergaande verzetsacties opriepen, bij Remkes aanschuiven. De vorige keer werden zij vertegenwoordigd door het gematigdere LTO.
Leeslijst

Boerenactiegroepen Agractie en Farmers Defence Force (FDF) praten woensdagochtend toch met gespreksleider in de stikstofcrisis Johan Remkes. Dat melden verschillende media, waaronder de NOS en persbureau ANP. Het is de eerste keer dat de groepen, die eerder tot vrij vergaande verzetsacties opriepen, bij Remkes aanschuiven. De vorige keer dat de gespreksleider met boeren sprak, lieten Agractie en FDF zich vertegenwoordigen door het gematigdere LTO.

Remkes had de actiegroepen uitgenodigd om aan te schuiven, maar Agractie wilde alleen praten als aan een aantal voorwaarden voldaan zou worden. Zo eiste de groep dat woensdagochtend twee punten op de agenda komen te staan: het verwerpen van de inmiddels beruchte stikstofkaart en het einddoel van 2030, wanneer volgens het kabinet de stikstofuitstoot gehalveerd moet zijn. De NOS meldt dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geen bezwaren heeft om die agendapunten te bespreken.

„Op deze manier is aan onze voorwaarden voldaan om een constructief gesprek te kunnen voeren dat hopelijk tot resultaat en een begin van herstel van vertrouwen zal leiden”, aldus Agractie-voorman Bart Kemp. Namens het kabinet zijn premier Mark Rutte (VVD), ministers Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof, VVD), Henk Staghouwer (Landbouw, ChristenUnie) en Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) aanwezig.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in