Direct naar artikelinhoud
Donald Trump

Eerste Republikeinen scharen zich nu achter eis om belastingaangifte Trump vrij te geven

Amerikaans president Donald Trump.

De Democraten in het Amerikaanse Congres hebben deze week opnieuw pogingen ondernomen om de vrijgave van Donald Trumps belastingaangifte te eisen. Opmerkelijk: twee Republikeinen zetten mee hun handtekening onder hun verzoekschrift. De vraag om openheid lijkt overigens steeds meer Republikeinse steun te krijgen.

Tot de dag van vandaag weigert de nieuwe Amerikaanse president zijn belastingpapieren openbaar te maken. In veertig jaar was hij de eerste presidentskandidaat die zijn aangifte niet vrijgaf. Democraten eisen al maanden dat zijn aangiftebiljet wordt gepubliceerd: het zou kunnen aantonen of zijn wereldwijde zakenimperium tot belangenconflicten kan leiden. 

Republikeinen Sanford en Jones stemden maandag niet langer tegen het verzoek, maar onthielden zich

Deze week drongen zeven Democraten van de Senaatscommissie Financiën er bij hun Republikeinse voorzitter Orrin Hatch op aan de documenten op te vragen bij het ministerie van Financiën. Politici zouden ze dan achter gesloten deuren kunnen evalueren en beslissen of ze publiek gemaakt kunnen worden.

Democraten in het Huis van Afgevaardigden richtten gisteren een gelijkaardig verzoek aan Hatch en aan voorzitter Kevin Brady van de Commissie Ways and Means, de belangrijkste belastingcommissie van het Huis. Hun brief is ondertekend door 140 politici, waaronder opmerkelijk genoeg ook twee Republikeinen in het Huis: Mark Sanford en Walter Jones.

Republikeinse steun

Alle inspanningen van de Democraten om Trumps belastingdocumenten openbaar te maken, stootten tot nu toe op een njet in het door Republikeinen gedomineerde Congres. Dit jaar werden al drie pogingen weggestemd in het Huis van Afgevaardigden. Dat gebeurde maandag opnieuw. Sanford en Jones stemden echter niet langer tegen, maar onthielden zich.

De Democraten lijken in hun vraag om openheid steeds meer steun te vinden bij Republikeinen in het Congres

De Democraten lijken in hun vraag om openheid steeds meer steun te vinden bij Republikeinen in het Congres. Vorige maand zei Republikeins senator Susan Collins dat ze open stond voor de publicatie van Trumps belastingen in het kader van een onderzoek naar de vermeende Russische inmenging bij de verkiezing. En woensdag citeerde Politico Republikeins senator Lindsey Graham, die wil dat presidentskandidaten vanaf 2020 bij wet verplicht worden hun belastingaangifte vrij te geven.