Nieuws

WOZ-waarde van huizen hardst gestegen in Hellendoorn, laagste stijging in Dinkelland

WOZ-waarde opnieuw gestegen
WOZ-waarde opnieuw gestegen © RTV Oost
De WOZ-waarde van de huizen in de gemeente Hellendoorn is dit jaar in Overijssel het hardst gestegen. De gemiddelde woningwaarde steeg van 283.000 euro naar 328.000 euro, een toename van 15.9 procent. In Dinkelland steeg de geschatte waarde voor de gemeentebelastingen juist het minst. De huizenwaarde steeg er met 1,3 procent van gemiddeld 314.000 euro naar 318.000 euro. Dat is de laagste stijging in Nederland.
De gemiddelde WOZ-waarde van woningen is opnieuw naar een recordhoogte gestegen. Begin 2022 werd een gemiddelde woningwaarde van 315.000 euro bereikt in Nederland. Dit jaar steeg deze waarde met 8,6 procent vergeleken met 2021. Dat meldt het CBS.

Uitschieters

In Noardeast-Fryslân was de stijging van de WOZ-waarde het hoogst met 19,5 procent. De gemeente Bloemendaal heeft de hoogste WOZ-waarde: de gemiddelde huizenprijs is hier 828.000 euro. De huizenprijzen in Laren, met gemiddeld 769.000 euro en Blaricum met gemiddeld 734.000 euro zijn daaropvolgend de hoogste.
In de gemeente Pekela is de huizenprijs het laagst met gemiddeld 167.000 euro. De gemeenten Heerlen en Kerkrade volgen daarop met de goedkoopste huizenprijzen, de WOZ-waarde is in beide gemeenten gemiddeld 171.000 euro.
Dit zijn de WOZ-cijfers in jouw gemeente:

Belasting

Woningbezitters moeten vaak meer belasting betalen als de WOZ-waarde omhoog gaat. Dat komt omdat gemeenten de onroerendezaakbelasting (ozb) en soms ook de rioolheffing hierop baseren. Ook sommige andere belastingen kunnen worden vastgesteld op basis van de WOZ-waarde, zoals de schenkbelasting en erfbelasting. Aan de andere kant kan de hypotheekrente soms omlaag na een stijging van de WOZ-waarde en wordt het bovendien makkelijker om een huis te verkopen, zo schrijft de Vereniging Eigen Huis op haar website.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.