De afgelopen nachten sliepen 700 mensen buiten bij het aanmeldcentrum in Ter Apel omdat er niet genoeg plek is.
Volledig scherm
PREMIUM
De afgelopen nachten sliepen 700 mensen buiten bij het aanmeldcentrum in Ter Apel omdat er niet genoeg plek is. © ANP

Zijn asielzoekers Ter Apel allemaal gelukszoekers uit veilige landen?

FactcheckAl weken komen de berichten voorbij over de honderden asielzoekers die daar buiten moeten slapen. De crisis is ook aanleiding voor talloze, soms wilde, beweringen: het zijn allemaal mannen, ze komen uit veilige landen, ze pikken onze woningen in. Maar hoe zit het nou echt? Een factcheck.

31 reacties

  • B Zieleman

    2 jaar geleden
    Bijna 28.000,00 euro kosten per asielzoeker per jaar. Tel uit je winst...euh...verlies. Voor het eigen volk is geen geld, maar asielzoekers komen niets te kort, behalve een slaapplek dan. Maar ipv het probleem als een olievlek over Nederland te verspreiden, haal je het probleem in Ter Apel niet weg. Er zijn er veel te veel, ze weten precies hoe het hier werkt om hier naartoe te komen en dat ze 2 jaar een uitkering krijgen. Er moet echt gewoon een stop op, Nederland bulkt over!!
  • Marinus van den Brink

    2 jaar geleden
    Wie van alle mensen met angst voor de vluchtelingen heeft er wel eens een vinger uitgestoken om deze mensen te helpen bij de inburgeringscursus? Zelf doe ik dat al sinds 2007. Dan ga je wel anders denken. NIEMAND vlucht voor zijn plezier. Zoek eens kontakt, praat eens met statushouders, dan leren zij onze taal ook sneller.
  • J. van Dijk

    2 jaar geleden
    Dank voor deze factcheck, goed om te zien dat alle xenofobische onderbuiksentimenten en populistische praatjes met feiten kunnen worden weerlegd.
  • Erik Biesemaat

    2 jaar geleden
    @ V Velzen, ik weet niet hoe oud u bent maar we zullen de komende tientallen jaren veel van die immigranten nodig hebben om uw en mijn verzorgingsstaat in stand te houden.
  • V Velzen

    2 jaar geleden
    Dit artikel is een mooi staaltje van framing en halve waarheden. Feit is dat de bevolking van juni 2021 tot juni 2022 netto met bijna 200.000 man is toegenomen en dat komt voor 98% door migratie (Bron: Jan Latten, oud-hoofddemograaf van het CBS). Daarom wordt nu ineens ook alleen over 'asiel' gesproken en niet migratie in het algemeen. En wie meerdere volstrekt veilige landen doorkruist om hier asiel te vragen is wel degelijk een gelukszoeker. Ze komen voor de verzorgingsstaat.
  1. Instortingsgevaar dreigt voor drukste brug van Nederland en dat zorgt voor grote problemen
    MET video

    Instor­tings­ge­vaar dreigt voor drukste brug van Nederland en dat zorgt voor grote problemen

    Gigantische files van Leiden tot Breda dreigen als de Van Brienenoordbrug niet onmiddellijk wordt gerenoveerd. Dit jaar dreigen al rijstroken dicht te moeten wegens instortingsgevaar, waarschuwen burgemeesters Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) en Jan van Zanen (Den Haag) namens de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Zij eisen honderden miljoenen euro’s extra voor wegen en infrastructuur.
    Rotterdam, Den Haag