Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gevolgen wanbeleid van vier kabinetten Rutte zijn niet meer fatsoenlijk op te lossen

  •  
26-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5335 keer bekeken
  •  
ANP-453466724

Nederland verkeert in een crisis die zijn weerga niet kent. Met dank aan twaalf jaar premierschap van Marc Rutte in vier Rutte kabinetten. Dat Artsen zonder Grenzen besloten heeft in het opvangcentrum Ter Apel in te moeten grijpen zegt meer over de feitelijke staat waarin de Nederlandse samenleving verkeert dan welke analyse van deskundigen ook. 

Dit is Nederland anno 2022. Een samenleving met problematiek op bijna het niveau van een ontwikkelingsland. Maar wel met een economische welvaart die, omgeslagen per inwoner, in de top vijf van Europa staat.  Hier past dan ook alleen maar SCHAAMTE, met hoofdletters.

Belangengroeperingen schreeuwen om het hardst om oplossingen voor hun begrijpelijke problemen. Maar zullen dat vermoedelijk grotendeels voor niets doen. Vanwege de oorzaken van deze problemen, waarvan de meeste door competente politici en bewindspersonen te voorzien zijn geweest. Maar die door te laat reageren gewoon niet meer snel opgelost kunnen worden. 

Massaal worden burgers nu gedupeerd omdat de uitvoeringsinstanties van de overheid, zoals bijvoorbeeld de belastingdienst en het UWV, niet tijdig zijn gereorganiseerd en toekomstbestendig zijn gemaakt. Waardoor maatwerk om de meest kwetsbare groepen te kunnen compenseren niet mogelijk meer is. 

Maar ook de arbeidsmarkt en de huizenmarkt zijn niet snel meer aan te passen aan de eisen die de huidige en toekomstige samenleving stelt. Om nog maar niet te spreken over de omvangrijke groep burgers met problematische schulden. Waartoe ook een grote groep ondernemers en zzp’ers gerekend moeten worden als gevolg van de coronacrisis. 

Tot nu toe kon Rutte alle problemen weglachen en afdoen met een mededeling dat er hard aan gewerkt werd. Die tijd is definitief voorbij. Artsen zonder Grenzen heeft iets glashelder gemaakt. De werkelijke en feitelijke staat waarin de Nederlandse samenleving verkeert. Een samenleving die tot op het bot verdeeld is en waar solidariteit ver te zoeken is. Als gevolg van totaal doorgeslagen individualisering en het gericht zijn op de eigen IK. 

Nu de geest uit de fles is en dit incompetente kabinet deze crisis aantoonbaar niet aan kan is het raadzaam om een vrijwillig terugtreden van alle bewindspersonen serieus te overwegen. Niemand uitgezonderd. Om ruim baan te maken voor een tijdelijk zakenkabinet met vergaande bevoegdheden. Samengesteld uit excellente crisismanagers uit het bedrijfsleven en overheid,  met een duidelijke opdracht om de geest weer in de fles te krijgen, de samenleving door een lange periode van zwaar weer te loodsen en de sociale cohesie weer terug te brengen in onze samenleving. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.