Direct naar artikelinhoud

Wetenschappers creëren muizenembryo's zonder sperma en eicellen

Wetenschappers hebben muizenembryo’s ontwikkeld uit stamcellen zonder dat er sperma en eicellen aan te pas kwamen. De embryo’s leken sterk op echte muizenembryo's, compleet met onder meer tekenen van een hart- en hersenfunctie, en hielden het ruim acht dagen vol. Dat schrijven Britse en Amerikaanse media.

De muizenembryo, gecreëerd zonder sperma en eicellen.Beeld AP

De onderzoekers, van onder meer de universiteit in Cambridge en het California Institute of Technology, hopen hun resultaten uiteindelijk te kunnen gebruiken om vroege ontwikkelingsstadia van met name menselijk leven beter te begrijpen. Zo hopen ze bijvoorbeeld te weten te komen hoe miskramen en bepaalde ziekten ontstaan. De onderzoeksresultaten verschenen deze maand onder meer in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Minder proefdieren

De techniek zou mogelijk zelfs de basis kunnen leggen voor het creëren van menselijke embryo’s, zo wordt al geopperd. Dat zou dan weer kunnen leiden tot nog preciezer onderzoek en zelfs het verwezenlijken van organen voor transplantatie.

Er zouden bovendien ook veel minder proefdieren nodig kunnen zijn door deze ‘synthetische’ embryo’s voor onderzoek te gebruiken. Zo lang is de wetenschap echter nog lang niet, toch worden de vorderingen tot nu toe in brede kring als spectaculair gezien.