Direct naar artikelinhoud
LiveblogOorlog in Oekraïne

Lees hier het liveblog over de oorlog in Oekraïne van maandag 22 augustus terug

• Rusland heeft een bijeenkomst van de veiligheidsraad van de Verenigde Naties aangevraagd vanwege de situatie bij de Zaporizja-kerncentrale

• Een recessie in Duitsland wordt steeds waarschijnlijker en inflatie zal blijven toenemen, aldus de Bundesbank. Deze winter zou de inflatie zelfs op kunnen lopen tot 10 procent.

• Nederland maakt 80 miljoen euro extra vrij om Oekraïne te steunen in de wederopbouw van het land.

Live

  1. Het liveblog is afgesloten

    Dit was het belangrijkste nieuws over de oorlog in Oekraïne van maandag 22 augustus:

    • Nederland maakt 80 miljoen euro extra vrij om Oekraïne te steunen in de wederopbouw van het land. 65 miljoen is bedoeld om de infrastructuur van Oekraïne te herstellen. 10 miljoen euro wordt vrijgemaakt voor het opruimen van explosieven.

    • Een recessie in Duitsland wordt steeds waarschijnlijker en inflatie zal blijven toenemen, aldus de Bundesbank. Deze winter zou de inflatie zelfs op kunnen lopen tot 10 procent, zegt de Duitse centrale bank.

    • De Europese gasprijs heeft vandaag een stijging laten zien tot ruim 20 procent. Aanleiding was de melding van Gazprom vrijdag dat de Nord Stream-gaspijplijn eind deze maand drie dagen dicht gaat voor onderhoud.

  2. Doegin spoort Russen aan tot overwinning na moord op dochter

    Na de moord op zijn dochter Darja heeft de de Russische ideoloog Aleksandr Doegin zijn landgenoten opgeroepen te strijden conform zijn rechts-nationalistische en imperialistische gedachtegoed. 'Onze harten dorsten niet simpelweg naar wraak of vergelding. Dat zou te klein zijn, on-Russisch', liet Doegin maandag via een vertrouweling op Telegram weten. 'We hebben alleen genoeg aan onze overwinning. Op dat altaar heeft mijn dochter haar meisjesachtige leven gelegd. Dus zegevier alsjeblieft.'

    De 29-jarige Doegina, die als voorvechtster van de aanvalsoorlog tegen Oekraïne bekendstond, kwam zaterdagnacht door een bomexplosie om in haar auto. Moskou houdt de Oekraïense geheime dienst verantwoordelijk voor de aanslag. Kyiv ontkent elke betrokkenheid.

    President Vladimir Poetin verleende Doegina maandag postuum de nationale dapperheidsorde. Bronnen binnen de Russische veiligheidsdienst vertelden het Russische persbureau persbureau Tass dat de bomaanslag wel degelijk Darja als doelwit had en niet haar vader Aleksandr. (ANP)

  3. Ollongren: Nederland maakt 80 miljoen euro extra vrij voor wederopbouw Oekraïne

    Nederland maakt 80 miljoen euro extra vrij om Oekraïne te steunen in de wederopbouw van het land. Dat maakten ministers Liesje Schreinemacher van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en Kajsa Ollongren van Defensie maandag bekend tijdens een bezoek aan de Oekraïense hoofdstad Kyiv. 

    65 miljoen is bedoeld om de infrastructuur van Oekraïne te herstellen, bijvoorbeeld door Nederlandse bedrijven te financieren die bruggen of wegen kunnen aanleggen of repareren. Ook wordt 10 miljoen euro vrijgemaakt voor het opruimen van mijnen en andere explosieven, aldus Schreinemacher.

    Ondanks de aandacht voor wederopbouw blijft militaire ondersteuning belangrijk. De wapenhulp die Nederland levert aan Oekraïne zal worden voortgezet, beloofde minister Ollongren. Nederland leverde al voor 210 miljoen euro aan militaire goederen. 

    In het najaar gaat bovendien vermoedelijk opnieuw een forensisch team van Defensie naar Oekraïne om bewijzen te verzamelen van oorlogsmisdaden. Dat gebeurt onder de vlag van het Internationaal Strafhof (ICC).

    Liam van de Ven

  4. Zit Oekraïne achter de aanslag op Doegina of een Russische verzetsgroep?

    De bomaanslag op de dochter van de Russische ultranationalist Aleksandr Doegin is volgens Rusland het werk van Oekraïne. Eerder zei de voormalige parlementariër Ilja Ponomarjov dat een Russische ondergrondse verzetsgroep achter de aanslag zit.

    De Russische geheime dienst FSB zei dinsdag bewijzen te hebben dat de aanslag op Darja Doegina werd uitgevoerd door Natalja Vovk, een Oekraïense die na de aanslag naar Estland zou zijn gevlucht. Daarbij zou ze verschillende nummerborden hebben gebruikt. Eerder zou ze korte tijd een appartement hebben gehuurd in het huis waar Doegina woonde.

    Lees hier verder over de aanslag op Darja Doegina.

    Bert Lanting

    De vader van de vermoorde Darja Doegina. Hij zegt dat Oekraïne achter de aanslag op zijn dochter zit. Beeld AFP
  5. VS zetten Rusland onder druk om kerncentrale te verlaten

    De Verenigde Staten hebben Rusland onder druk gezet om alle militaire activiteiten rondom de Zaporizja-kerncentrale in het zuidoosten van Oekraïne te stoppen. Ook maant Amerika de Russen om zich terug te trekken uit de buurt van de kerncentrale zodat Oekraïne de centrale weer over kan nemen.

    De Russische ambassadeur in Washington, Anatoli Antonov, werd onder druk gezet tijdens een vergadering in het gebouw van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, zo schreef een woordvoerder van het ministerie in een e-mail.

    Eerder vandaag heeft Rusland een vergadering van de VN-veiligheidsraad aangevraagd vanwege de situatie rondom de centrale. 

    Er wordt aanhoudend gevochten in de regio, en de kerncentrale wordt regelmatig onder vuur genomen. Rusland en Oekraïne geven elkaar de schuld van de aanvallen.

    Het Internationaal Atoomenergie Agentschap waarschuwt voor het risico op een kernramp, maar Rusland staat onafhankelijke inspecteurs niet toe om de kerncentrale te controleren. 

    Liam van de Ven

  6. Een Duitse recessie wordt steeds waarschijnlijker, denkt de Bundesbank

    Een recessie in Duitsland wordt steeds waarschijnlijker en inflatie zal blijven toenemen, aldus de Bundesbank. Deze winter zou de inflatie zelfs op kunnen lopen tot 10 procent, zegt de Duitse centrale bank in zijn maandelijkse rapport.

    Het is geen verrassing dat de Duitse economie het waarschijnlijk zwaar te verduren zal krijgen. Duitsland is sterk afhankelijk van Rusland. De gastoevoer uit Rusland vervult namelijk de grote energiebehoefte van de Duitse zware industrie, een van de hoekstenen van de Duitse economie. Als die vleugellam wordt gemaakt omdat het gas moet worden verdeeld over consumenten en bedrijven door de overheid, zou dat dramatische consequenties kunnen hebben voor Duitsland. 

    Liam van de Ven

  7. Rusland wil VN-veiligheidsraad bijeen roepen vanwege de Zaporizja-kerncentrale

    Rusland heeft een bijeenkomst van de veiligheidsraad van de Verenigde Naties aangevraagd vanwege de situatie bij de Zaporizja-kerncentrale in het zuidoosten van Oekraïne. Dat maakte het Russische staatsmediabedrijf RIA vandaag bekend, op basis van uitspraken van een Russische topdiplomaat.

    De centrale is de grootste van Europa, en werd in maart ingenomen door Russische troepen. Ondertussen wordt er aanhoudend gevochten in de regio, en wordt de kerncentrale met enige regelmaat direct beschoten. Rusland en Oekraïne geven elkaar de schuld van de gevaarlijke aanvallen.

    Het Internationaal Atoomenergie Agentschap waarschuwt voor het risico op een kernramp, maar Rusland staat onafhankelijke inspecteurs niet toe om de staat van de kerncentrale te controleren na de beschietingen. 

    Liam van de Ven

  8. Europese gasprijs schiet omhoog door ‘onderhoud’ aan Nord Stream-pijpleiding

    De Europese gasprijs heeft vandaag een stijging laten zien tot ruim 20 procent. Aanleiding was de melding van Gazprom vrijdag dat de Nord Stream-gaspijplijn eind deze maand drie dagen dicht gaat voor onderhoud.

    Handelaren zijn bang dat Rusland de nieuwe sluiting van Nord Stream aangrijpt om de gastoevoer naar Duitsland nog verder af te knijpen. De afgelopen maanden verlaagde Gazprom de gasstroom door deze belangrijke pijpleiding onder de Oostzee al tot eenvijfde van de maximale capaciteit.

    Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs ging de prijs voor een megawattuur gas direct na het openen van de handel al flink omhoog. Op een gegeven moment was sprake van een prijstoename van meer dan 20 procent. In de loop van de middag ging het om een prijs van 286 euro, goed voor een plus van 17 procent. Daarmee ligt de prijs op de markt vele malen hoger dan normaal is in deze tijd van het jaar.

    De Duitse economieminister Robert Habeck waarschuwde ook al dat Duitsland rekening moet houden met nog minder gas uit Rusland. Volgens hem kan zijn land de winter goed doorkomen zonder drastische maatregelen te nemen, maar om daarop voorbereid te zijn moet wel gas bespaard worden. Ook kijkt Duitsland of enkele kerncentrales alsnog langer open kunnen blijven dan oorspronkelijk gepland. (ANP)

  9. EU overweegt Oekraïense militairen op grote schaal te gaan trainen

    De Europese Unie overweegt op grote schaal Oekraïense militairen te trainen. De defensieministers van de lidstaten buigen zich volgende week maandag over de plannen, zegt buitenlandchef Josep Borrell.

    ‘Natuurlijk zou dat een grote missie worden’, zei Borrell vandaag. Hij wijst erop dat de oorlog in Oekraïne voorlopig lijkt voort te duren en er meer nodig is dan de wapens en militaire informatie die westerse bondgenoten van Oekraïne tot dusver vooral leverden. Zo’n grootschalige strijd met zoveel militairen vraagt volgens hem ook om het grootschalig trainen van de Oekraïense strijdmacht. De trainingen zouden hoofdzakelijk plaats moeten vinden in de EU-buurlanden van Oekraïne.

    Onder meer in het Verenigd Koninkrijk worden al Oekraïense militairen getraind. Ook Nederlandse trainers zullen daar op termijn worden ingezet. Zulke ondersteuning is belangrijk voor Oekraïne, omdat veel van de dienstplichtigen en vrijwilligers in de strijd tegen Rusland, geen of weinig militaire training hebben gehad.

    Westerse bondgenoten helpen Oekraïners al langer om te gaan met de westerse wapens die ze krijgen. Zo maakten Duitsland en Nederland Oekraïense militairen vertrouwd met de pantserhouwitsers die ze hebben gestuurd. (ANP)

    Een Oekraïense soldaat schiet een pantserhouwitser bij de frontlinie in de Mykolajiv-regio.Beeld REUTERS
  10. Oekraïne: bijna 9 duizend Oekraïense militairen omgekomen in oorlog met Rusland

    Bijna negenduizend Oekraïense militairen zijn omgekomen in de oorlog met Rusland. Dat meldt generaal Valeri Zaloezjny, de bevelhebber binnen het Oekraïense leger maandag. Het lijkt erop dat het de eerste keer sinds het begin van de oorlog is dat het Oekraïense leger een telling geeft van het aantal gesneuvelde soldaten aan eigen zijde.

    Zaloezjny maakte het aantal wereldkundig op een conferentie ter ere van oorlogsveteranen en de families van gesneuvelde soldaten. Toen hij sprak over het lot van kinderen in oorlogsgebieden, zei hij: ‘Zij (de kinderen, red.) begrijpen niet wat er aan de hand is en hebben zeer zeker bescherming nodig … want hun vader vecht aan het front of behoort mogelijk al tot een van de negenduizend helden die zijn gedood.’

    Verder gaf de generaal geen details over het getal, zoals welke beroepen allemaal in de telling zijn meegenomen. Ook president Volodymyr Zelensky sprak op de conferentie. Hij vertelde dat ongeveer een miljoen Oekraïners strijden tegen het Russische leger.

    Volgens de Oekraïense legerleiding ligt het dodental aan Russische zijde inmiddels op 45.400 soldaten. Rusland zelf heeft nog niet gezegd hoeveel Russische soldaten zijn gesneuveld. Het aantal doden aan beide zijden kan niet onafhankelijk worden geverifieerd. 

    Cees van den Boom

  11. Rusland sluit vredesakkoord met Oekraïne uit

    Een hooggeplaatste Russische diplomaat heeft uitgesloten dat de oorlog in Oekraïne op een diplomatieke wijze tot een einde zal komen. Gennadi Gatilov, de permanente vertegenwoordiger van Rusland bij de Verenigde Naties in Genève, vertelde de Financial Times maandag dat Moskou een langdurig conflict verwacht.

    Volgens Gatilov vinden op het moment geen directe besprekingen plaats tussen de Russische president Vladimir Poetin en zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelensky. Hij beweerde dat Moskou en Kyiv tijdens de onderhandelingen in april ‘heel dicht bij’ het bereiken van een deal om het conflict te beëindigen waren. Gatilov voegde eraan toe dat het volgens hem onmogelijk is om te voorspellen hoelang de oorlog nog voortduurt.

    De diplomaat beschuldigde de VS en de Navo-bondgenoten ervan Oekraïne onder druk te zetten om de onderhandelingen met Rusland te staken. Gatilov zei: ‘Op dit moment zie ik geen mogelijkheid voor diplomatiek contact. En hoe langer het conflict voortduurt, hoe moeilijker het zal worden om een ​​diplomatieke oplossing te vinden’.

    Cees van den Boom

  12. Bom onder auto van dochter ‘Kremlin-ideoloog’ op afstand geactiveerd

    De autobom die de dochter van de Russische ideoloog Aleksandr Doegin het leven heeft gekost, is op afstand tot ontploffing gebracht. Dat meldt het Russische staatspersbureau Tass. De 29-jarige Darja Doegina kwam zaterdagavond om het leven bij een explosie ten zuidwesten van Moskou. Het explosief was onder aan de auto bevestigd.

    De aanslag is zondag opgeëist door een Russische verzetsgroep die zich het Nationaal Republikeinse Leger noemt. Hun betrokkenheid bij de moord op Doegina is niet officieel bevestigd. Het onderzoek naar de aanslag loopt nog. Het Nationaal Republikeinse Leger, dat tot nu toe onbekend was, verzet zich tegen het regime van de ‘oorlogsmisdadiger’ Poetin. De Russische Federale Veiligheidsdienst (FSB) heeft de Oekraïense speciale diensten beschuldigd van het uitvoeren van de aanslag. De regering in Kyiv ontkent alle betrokkenheid bij de bomaanslag.

    De 29-jarige Darja Doegina is net als haar vader een mediapersoonlijkheid en voorstander van de oorlog in Oekraïne. Afgelopen zaterdag was ze op weg naar huis van een festival in de buitenwijken van Moskou. Ook Doegin zelf was op het festival, maar zou op het laatste moment in een andere auto naar huis zijn gereden. Mogelijk was de ultranationalistische ideoloog zelf het doelwit.

    Doegin is niet officieel verbonden aan het Kremlin, maar staat in het Westen bekend als een groot inspirator van Vladimir Poetin, met wie hij nauwe banden zou onderhouden. Hij heeft zelfs de bijnaam ‘het brein van Poetin’, of, vanwege zijn lange baard: ‘Poetins Rasputin’. Doegin is geïnspireerd door Stalin, en noemt zich een politiek filosoof.

    Cees van den Boom

    Onderzoekers op de plek van de auto-explosie.Beeld ANP / EPA
  13. Kyiv verbiedt massabijeenkomsten vanwege Russische dreiging rond Onafhankelijkheidsdag

    Van 22 tot en met 25 augustus zijn massabijeenkomsten in de Oekraïense hoofdstad Kyiv verboden. Autoriteiten vrezen dat Rusland het aantal raketaanvallen de komende dagen gaat opvoeren in verband met de viering van de 31ste Onafhankelijkheidsdag op 24 augustus.

    De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei afgelopen zaterdag in een speech over de aankomende Onafhankelijkheidsdag: ‘We moeten ons ervan bewust zijn dat Rusland deze week iets naars kan proberen te doen, iets gruwelijks. Zo is onze vijand.’ Daarna zei Zelensky dat Rusland de afgelopen zes maanden al week na week ‘vies en gruwelijk’ had gehandeld.

    Het Oekraïense Centrum voor Strategische Communicatie zei over de feestdag: ‘Er is duidelijk een dreiging dat Oekraïens grondgebied massaal zal worden bestookt met S-300-raketten.’ Volgens de organisatie zijn vóór 20 augustus opvallend veel treinen uit Rusland aangekomen in door Rusland bezette gebieden in Oekraïne. ‘Het is zeker dat Rusland zich voorbereidt om Oekraïne aan te vallen op 24 augustus.’ 

    Cees van den Boom

  14. Eerste geconfisqueerde superjacht van Russische oligarch wordt geveild

    Het luxueuze superjacht van de gesanctioneerde Russische zakenman Dmitri Poempjanski wordt dinsdag publiekelijk geveild, meldt persbureau Bloomberg. De miljardair heeft verzaakt een lening terug te betalen aan investeringsbank JPMorgan Chase, aldus de veiler.

    Het is de eerste keer dat een Russisch superjacht publiekelijk wordt geveild, sinds wereldwijd meerdere jachten van Russische oligarchen werden geconfisqueerd als reactie op de Russische invasie in Oekraïne.

    Het jacht van Poempjanski, Axioma genaamd, werd in maart in beslag genomen in Gibraltar door Britse autoriteiten. Nadat Poempjanski had verzaak een lening van 20,5 miljoen euro terug te betalen aan JPMorgan, spande de bank vorige maand een rechtszaak aan in Gibraltar, en won. Poempjanski is hoofd van het bedrijf TMK PJSC, Ruslands grootste producent van stalen pijpen.

    De waarde van het voertuig, met een lengte van 73 meter, wordt geschat op 74,3 miljoen euro, maar zal naar verwachting voor een lagere prijs worden verkocht. Het jacht telt vijf decks en beschikt onder meer over een infinity pool en een 3D-bioscoop. 

    Cees van den Boom

    Het superjacht Axioma van Russische oligarch Dmitrievich Pumpyansky. Beeld REUTERS
  15. Rusland heeft moeite ‘hulptroepen’ te motiveren om mee te vechten

    Het Russische leger heeft moeite ‘hulptroepen’ te motiveren om mee te vechten in de Donbas, meldt de Britse inlichtingendienst. Op 15 augustus circuleerde een video op socialemediakanalen waarin te zien zou zijn dat een militaire eenheid van de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Loehansk weigerde deel te nemen aan een gevechtsoperatie van het Russische leger.

    De soldaten zijn van mening dat ze aan hun verplichtingen hebben voldaan door controle te krijgen over Loehansk. Ze weigeren door te vechten in de aangrenzende regio Donetsk, ondanks bedreigingen van hun commandanten, aldus de update van het Britse ministerie van Defensie.

    Als alternatieve strategie zouden de commandanten proberen met financiële prikkels de troepen over te halen mee te vechten. Omdat Rusland de invasie in Oekraïne consequent heeft geclassificeerd als ‘speciale militaire operatie’, heeft het land beperkte juridische middelen om soldaten ertoe te bewegen mee te vechten.

    Ook in eigen land kampt Rusland met een soldatentekort. Het leger kan geen nieuwe legereenheden vormen, meldde de inlichtingendienst van het Russische ministerie van Defensie gisteren op Facebook.

    Cees van den Boom

  16. Oekraïne: Nikopol vannacht opnieuw bestookt door Russisch artillerievuur

    De Oekraïense stad Nikopol is vannacht opnieuw bestookt door Russisch artillerievuur. Ook de districten Kryvoriz en Synelnykiv zijn aangevallen. Dat meldt de regionale gouverneur Valentyn Reznitsjenko op zijn officiële telegramkanaal. De getroffen gebieden liggen nabij de kerncentrale Zaporizja, waar de afgelopen tijd vaker beschietingen hebben plaatsgevonden.

    Volgens de regionale gouverneur werd Nikopol vannacht drie keer aangevallen, onder meer met het Grad-systeem dat in korte tijd tientallen doelen kan raken. Daarbij kwamen 42 granaten in woonwijken terecht. In de stad werden twee huizen verwoest en raakten zo’n vijftig woningen beschadigd.

    Ook werden een kleuterschool, winkels, apotheken, markten, een rechtbank en een busstation getroffen. Er ontstonden vijf branden. Naar aanleiding van de verwoestingen zitten zo’n drieduizend mensen zonder stroom. In het district Synelnykiv zou een landbouwbedrijf zijn verwoest, evenals een school en een cultureel centrum. De aanslagen konden nog niet door een onafhankelijke bron worden geverifieerd.

    Cees van den Boom 

  17. Zelensky: geen onderhandelingen meer met Rusland

    De Oekraïense president Zelensky weigert nog verder aan de onderhandelingstafel met Rusland te zitten, vanwege een absurd en walgelijk proces dat tegen Oekraïense soldaten wordt gevoerd in Marioepol.

    In een videotoespraak zei hij dat Rusland zich daarmee ‘buiten de onderhandelingstafel plaatst’. ‘Er zullen geen gesprekken meer plaatsvinden. Ons land heeft alles gezegd wat het wilde’, aldus Zelensky.

    Redactie


    Twitter bericht wordt geladen...

  18. Russische luchtafweer opnieuw actief boven de Krim

    Volgens de autoriteiten op de Krim, het schiereiland dat in 2014 door Rusland werd geannexeerd, is er opnieuw een Oekraïense aanval aan de gang. Dat schrijft gouverneur Michaïl Razvozzjajev zondagavond op Telegram.

    Het Russische luchtafweersysteem zou zijn ingezet en ‘objecten’ in de buurt van de militaire luchtmachtbasis Belbek bij Sebastopol hebben onderschept. De informatie kon overigens niet onafhankelijk worden geverifieerd.

    De afgelopen dagen zijn diverse ontploffingen op de Krim waargenomen, onder meer in een munitiedepot. Zaterdag was Sebastopol het doelwit. Volgens de Russen ging het om een aanval met een drone op het hoofdkantoor van de Zwartezeevloot. Daarbij zouden geen slachtoffers zijn gevallen.

    Oekraïne heeft de aanvallen niet opgeëist. 

    Redactie


  19. Moord op Darja Doegina mogelijk het werk van Russische nationalistische partizanengroep

    De moord op Darja Doegina, die zaterdagavond door een autobom om het leven kwam, is mogelijk het werk van een Russische partizanengroep die zich het Nationale Republikeinse leger van Rusland’ (NRA) noemt. De ondergrondse Russische verzetsgroep eiste de aanslag via sociale media op. Of het NRA daadwerkelijk verantwoordelijk is, is nog niet officieel onderzocht en bevestigd.

    Het Nationale Republikeinse leger van Rusland is een groep van Russische nationalistische activisten, militairen en politici. Deze partizanen verzetten zich tegen het Russische regime van Vladimir Poetin. In de verklaring noemt de groep president Poetin een ‘oorlogsmisdadiger die de grondwet heeft aangepast, een broederoorlog tussen de Slavische volkeren heeft ontketend en Russische soldaten een zinloze dood in heeft gestuurd.’ Hun doel zou zijn om Poetin af te zetten, zo luidt het bericht.

    De verklaring eindigt met de boodschap dat de groep alle functionarissen van de regering van de Russische Federatie medeplichtig beschouwt aan het geweld. ‘Degenen die hun bevoegdheden niet neerleggen, zullen door ons worden vernietigd’, schrijven ze. Dit lijkt een verwijzing te zijn naar de aanslag die vermoedelijk bedoeld was voor de invloedrijke ‘Kremlin-ideoloog’ Aleksandr Doegin. De groep beschreef Darja Doegina echter ook als legitiem doelwit, aangezien zij een ‘trouwe compagnon’ van haar vader was. Ze wordt door het NRA beschreven als ‘een stem die roept om geweld en moord’ in door Rusland bezette gebieden.

    Er is nog niet officieel onderzocht en bevestigd dat de aanslag daadwerkelijk door het Nationale Republikeinse leger is gepleegd. Russische opiniemakers en journalisten hebben Oekraïne beschuldigd van de aanslag. Toch spreekt ook Illja Ponomarjov, voormalig lid van de Doema, zijn vermoedens uit over de betrokkenheid van de partizanengroep tegenover The Guardian. ‘Deze actie, zoals vele eerdere partizanenacties die deze week in Rusland hebben plaatsgevonden, werd uitgevoerd door het NRA’, zei Ponomarev op de Oekraïense televisiezender February Morning.

    Eva Selderbeek

    Twitter bericht wordt geladen...

  20. Welkom in het liveblog van maandag 22 augustus

    Dit was het belangrijkste nieuws over de oorlog in Oekraïne van zaterdag 20 en zondag 21 augustus:

    • De dochter van de ultranationalistische ideoloog Aleksandr Doegin is omgekomen bij een auto-explosie. De aanslag is opgeëist door een Russische partizanengroep die zich het Nationale Republikeinse leger van Rusland’ noemt.

    • Inspecteurs van de Verenigde Naties (VN) zijn welkom om de kerncentrale bij Zaporizja te bezoeken en te inspecteren. Het IAEA heeft gezegd een bezoek in te gaan plannen.

    • In Rusland kunnen geen nieuwe legereenheden worden gevormd, omdat het land kampt met een tekort aan aanmeldingen. De Russische overheid tracht mensen te overtuigen zich bij het leger aan te sluiten door middel van een toelage van 10 duizend roebel. De maatregel heeft vooralsnog niet tot een toename in aanmeldingen geleid.

Een jonge vrouw gewikkeld in de Vlag van het Oekraïense opstandelingenleger knuffelt een meisje gewikkeld in de nationale vlag van Oekraïne. Ze staan voor een uitgebrande Russische tank die tentoongesteld wordt in het centrum van Kyiv.Beeld Getty Images