‘Rondvliegende cocaïne, een schot en messteek bij drugsoverval Assen’

FOTO ARCHIEF DVHN

FOTO ARCHIEF DVHN

Een schot met een vuurwapen, een messteek en rondvliegende cocaïne. Dit is geen scene uit de filmklassieker Scarface, maar een voorval in het Asser drugsmilieu.

Ripdeal

Twee neven van 25 jaar en 27 jaar uit Groningen en Amsterdam hebben volgens de officier van justitie geprobeerd om twee cocaïne dealende broers in een huis in Assen te overvallen. Zij noemt het een ripdeal in het criminele circuit. De twee verdachten kwamen 2 september 2014 in de woning aan de Zwartwatersweg om coke te kopen. Dat liep al heel snel uit de hand. De neven verklaarden gisteren voor de rechtbank dat zij door de broers werden aangevallen, omdat er ruzie ontstond over de prijs van de drugs.

De Assenaren, die eerder al veroordeeld zijn voor cokebezit, beweren dat het totaal anders is gegaan. De oudste neef zou een vuurwapen hebben gericht op één van de broers. Er ontstond een worsteling, waarbij tenminste één schot werd gelost. Op de handen van de neef zijn ook kruitsporen aangetroffen. ,,Ik had geen vuurwapen. Ik werd van achter aangevallen. Ik wist ook totaal niet dat er drugs waren in die woning.”

Weinig drugs teruggevonden

De jongere neef verklaarde dat hij wel van plan was om coke te kopen bij de broers. ,,Maar ik wist niet dat ze met zo’n dikke zak zouden aankomen. Die broers dachten waarschijnlijk dat wij meer coke wilden kopen. Ik wilde niet zo veel. Daardoor werden ze agressief.” De mannen raakten in gevecht met elkaar. De zak met cocaïne vloog door de kamer. De hele vloer lag bezaaid met het witte poeder. De 27-jarige neef is door een Asser broer met een mes gestoken. Hij is naar buiten gevlucht en later zwaargewond met een ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. Van de drugs is weinig teruggevonden. De broers hebben eerst het huis gestofzuigd voordat de politie kwam.

Volgens de officier hebben de neven uit Groningen en Amsterdam onder bedreiging van geweld geprobeerd om de drugs in handen te krijgen. Tegen de twee mannen is 365 dagen gevangenisstraf (waarvan 266 dagen voorwaardelijk) en 120 uur werkstraf geëist. De advocaten vinden dat niet kan worden vastgesteld wat er precies is gebeurd in de woning. Zij vinden dat de neven moeten worden vrijgesproken. De rechtbank in Assen doet over twee weken uitspraak.