Direct naar artikelinhoud
nieuws

Nieuwe Zulu-koning ondanks protest broers en zussen gekroond

Prins Misuzulu ka Zwelithini is de nieuwe Zulu-koning van Zuid-Afrika. Maar bij het feestmaal na zijn kroning zullen de verhoudingen op scherp staan: veel van zijn broers en zussen proberen zijn benoeming tegen te houden bij de rechter.

Misuzulu ka Zwelithini, in het midden, en medestrijders in traditionele klederdracht in mei tijdens een ceremonie in Nongoma in de Zuid-Afrikaanse provincie KwaZulu-Natal.Beeld AP

Duizenden Zuid-Afrikanen waren zaterdagochtend naar het KwaKhangelamankengane-paleis gekomen in Nongoma in de oostelijke provincie KwaZulu-Natal om Misuzulu (47) de heilige kraal te zien betreden. Tijdens het ritueel, waar vrijwel niemand bij mocht zijn, bracht Misuzulu een groet aan zijn voorouders en kreeg hij de natte huid van de leeuw die hij donderdag zelf had geschoten om zijn schouders gehangen.

De Zulu-koning heeft geen formele macht, maar wel veel invloed, die wordt erkend door de Zuid-Afrikaanse regering. Hij is de beschermer van het rijke Zulu-erfgoed, beheert miljoenen hectare land en krijgt een budget van vier miljoen euro per jaar, gefourneerd door de Zuid-Afrikaanse belastingbetaler. De Zulu’s vormen eenvijfde van de Zuid-Afrikaanse bevolking en zijn daarmee de grootste etnische groep.

Familievete

Misuzulu’s vader Goodwill Zwelithini was de langstzittende Zulu-koning en overleed vorig jaar na vijftig jaar heerschappij aan diabetes en corona. Hij had zijn derde (van de zes) vrouw Shiyiwe Mantfombi Dlamini-Zulu, Misuzulu’s moeder, als regentes aangewezen. Zij was namelijk de dochter van de voormalige koning van Swaziland en daarmee de enige echtgenote met koninklijk bloed.

Maar toen Dlamini-Zulu vorig jaar enkele weken na Goodwills dood ook plotseling overleed, bleek uit haar testament dat zij opgevolgd wilde worden door haar zoon Misuzulu. Tijdens het voorlezen van het testament in het KwaKhangelamankengane-paleis maakte de broer van Goodwill, prins Thokozani, hevig bezwaar. Misuzulu moest het op een rennen zetten, onder begeleiding van zijn beveiligers.

De kroning van Misuzulu betekent het einde van een koningloos tijdperk van bijna anderhalf jaar, maar de gemoederen zijn nog steeds niet bedaard. Zo eiste prins Simakade, Goodwills oudste nog levende zoon, vorige week nog het koningschap op met een kraal-ritueel onder toeziend oog van enkele leden van de koninklijke familie. Donderdag volgde Goodwills derde zoon prince Buzabazi dat voorbeeld, en twee dochters van Goodwills eerste vrouw tekenden vrijdag protest aan tegen Misuzulu’s benoeming bij de Zuid-Afrikaanse Hoge Raad. De opstandige familieleden stellen dat Goodwill Misuzulu’s moeder nooit heeft aangewezen als regentes.

Strijd met Mandela

De Zulu-troonopvolging verloopt vaker turbulent. Zo moest Zulu-koning Goodwill voorafgaand aan zijn kroning in 1971 drie jaar lang onderduiken om aan moordpogingen te ontsnappen.

Goodwill was een omstreden figuur, die 28 kinderen verwekte bij zijn zes vrouwen en daarnaast nog talloze buitenechtelijke kinderen had. Hij hechtte waarde aan uitgestorven tradities, zoals de jaarlijkse uMkhosi WoMhlanga-ceremonie, die hij weer invoerde. Bij deze zogeheten rietdans kwamen zo’n 25 duizend jonge vrouwen met blote borsten voor hun koning dansen en zingen om hun kuisheid te vieren.

Na de omverwerping van het witte apartheidsregime streed hij in de jaren negentig regelmatig met Nelson Mandela om de macht, met honderden doden tot gevolg. Later bleken de conflicten te zijn opgestookt door het apartheidsregime, dat zo wilde bewijzen dat zwart leiderschap in Zuid-Afrika onherroepelijk zou leiden tot een burgeroorlog.