Direct naar artikelinhoud
Eurozone

Definitief herstel eurozone dichterbij met 'ideale' inflatie. Nu de rentes nog

Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank.

De inflatie is in de eurozone volgens een schatting van Eurostat in februari op jaarbasis weer op 2 procent gekomen. In januari was die 1,8 procent. De Europese Centrale Bank vindt een inflatie van 2 procent ideaal. Gaan de rentes nu ook weer langzaam omhoog?

De inflatie zit sinds eind vorig jaar duidelijk in de lift, na drie jaar waarin de geldontwaarding onafgebroken beperkt bleef tot minder dan 1 procent. Er is inmiddels sprake van wat 'prijsstabiliteit' wordt genoemd: een inflatie van 2 procent duidt op optimisme voor de toekomst, terwijl een klein beetje inflatie ook smeerolie is om de economie te laten draaien.

Is het doemscenario van structurele deflatie - een negatieve spiraal van economische krimp, inzakkende huizenprijzen, dalende lonen en groeiende werkloosheid - nu definitief uit zicht?

De angst daarvoor is inderdaad weggeëbd. Het gaat al enige tijd veel beter met de economie in de hele eurozone. Het consumentenvertrouwen en de vraag trekken aan, de werkloosheid daalt en de huizenmarkt is al bijna weer overspannen te noemen. Maar dat betekent niet dat alles meteen weer normaal is.

In België steeg de inflatie in februari tot 2,97 procent, maar dat had voornamelijk te maken met de forse prijsstijgingen van energieproducten. Als je die buiten beschouwing laat, daalde de inflatie tot 1,73 procent in februari, tegenover 1,74 procent in januari. Het is daarom veel belangrijker om de kerninflatie in het oog te houden, die wordt gecorrigeerd voor de wisselende energie- en voedingsmiddelenprijzen. Die levert een duidelijker signaal voor een definitief herstel.

De ECB heeft zijn doel nog niet bereikt?

Dat klopt. President Draghi van de Europese Centrale Bank wil dat er sprake is van een duurzaam herstel van de inflatie. En dat gaat verder dan alleen de stijging van de energieprijzen, zo zei hij nog in januari. Het is ook niet te verwachten dat de ECB meteen de rente ook weer zal gaan verhogen. 

Ook de geldpers gaat niet meteen uit. De ECB is voornemens het lopende opkoopprogramma van obligaties nog zeker tot het einde van dit jaar voort te zetten. Wel zal het totale bedrag met ingang van deze maand worden verlaagd van 80 naar 60 miljard euro. Een probleem is ook dat inflatie in de eurozone niet overal evenveel stijgt. Met name in sterke eurolanden als Duitsland en Nederland is dat het geval. In Italië en Griekenland is er nog nauwelijks inflatie.

In Italië en Griekenland is er nog nauwelijks inflatie

Er kan nog niet worden gerekend op een hogere spaarrente of hypotheekrente?

Nee. De banken reageren niet meteen op de inflatiecijfers. Die kijken wel wat de markt doet. Als de vraag naar geld voor investeringen en kredieten snel toeneemt, zal de inflatie verder stijgen. Maar die blijft nog laag. Dat betekent dat de spaarrente nog wel even op het historisch lage niveau van minder dan 1 procent zal blijven. En ook de hypotheekrente zal niet meteen stijgen. Maar het cijfer zou een keerpunt kunnen zijn.