Onbemande ruimtesonde Voyager 2 viert vandaag 45e verjaardag

Exact 45 jaar geleden lanceerde NASA het Voyager 2-ruimtevaartuig naar de ruimte. Zestien dagen later volgde Voyager 1. Beide ruimtesondes moesten onder andere de planeten Neptunus en Uranus bestuderen en maken deel uit van de langstlopende actieve ruimtemissie van NASA.

Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie bevindt de Voyager 2-ruimtesonde zich op 19,3 miljard kilometer van de aarde. In 2018 naderde de sonde de interstellaire ruimte, het deel van een sterrenstelsel waar zich geen sterren en planetenstelsels meer bevinden. De Voyager 1 zou zich op 23,3 miljard kilometer van de aarde bevinden en bereikte de interstellaire ruimte al eerder. Ondanks het feit dat de Voyager-missie de langstlopende actieve ruimtemissie van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie is, komt er nog steeds data binnen waaronder informatie van het cosmic ray subsystem-instrument in de Voyager 2 dat kosmische straling kan meten. Elk signaal dat de Voyager 2 verstuurt vanaf zijn locatie in de ruimte duurt volgens NASA ongeveer 18 uur om de aarde te bereiken.

De dataverzameling komt wel in het gedrang omdat de thermo-elektrische radio-isotopengeneratoren van beide sondes jaar na jaar steeds minder stroom opwekken; 4W per jaar minder om precies te zijn. Bij aanvang van de Voyagermissie in 1977 wekten de generatoren van elke sonde 450W aan elektriciteit op. Nu zou dat nog minder dan de helft zijn terwijl de radiotransmitter van de ruimtesondes 200W vraagt om te functioneren. Volgens NASA kunnen de sondes nog tot 2025 actief blijven, maar met wat geluk en de nodige aanpassingen denkt de ruimtevaartorganisatie dat de sondes nog enkele jaren langer meekunnen. In 2019 besloot NASA al om een verwarmingselement in de Voyager 2 uit te schakelen zodat de sonde langer operationeel kon blijven. In 2012 deed de ruimtevaartorganisatie hetzelfde bij Voyager 1.

De Voyager 2 werd op 19 augustus 1977 de ruimte ingeschoten en maakt samen met de Voyager 1 deel uit van het Voyager-ruimteprogramma. NASA wou met dat ruimtevaartprogramma de planeten Neptunus en Uranus bestuderen. Elk van de twee ruimtesondes hebben 11 wetenschappelijke instrumenten aan boord die NASA meer informatie moesten geven over de samenstelling van deze hemellichamen. Beide sondes hebben ook een gouden plaat aan boord met daarop informatie over de planeet aarde en de mensheid.

Voyager-missie - NASA
Voyager-missie - NASA

Door Jay Stout

Redacteur

20-08-2022 • 09:47

114 Linkedin Whatsapp

Reacties (112)

112
110
62
4
0
31
Wijzig sortering
En als we nu zoiets de ruime in sturen kan die in een paar jaar beide voyagers voorbij gevlogen zijn.
Dat is nog niet zo eenvoudig. De Voyagers maakten gebruik van een gunstige samenstand van de buitenplaneten die niet zo vaak voorkomt. De meeste bewegingsenergie ontleenden ze aan de aantrekkingskracht daarvan.
Slingshots zijn vooral gebaseerd op het lenen van orbital velocity van de planeten. Niet zo zeer de aantrekkingskracht.
We hebben alle planeten waar de voyagers langs geslingshot zijn dus een tikje in hogere baan gebracht tov. de zon.
Not bad voor een stel haarloze primaten op een onbeduidende steen ;).
we hebben energie afnomen van deze planeten, dus in een iets lagere baan zijn deze terecht gekomen.
Eeh, ja. Lager uiteraard. Hoger zou knap zijn met minder snelheid.
Ik heb laatst een longread over de Voyager missie gelezen, en hierin stond dat NASA op dit moment aan een nieuwe sonde is aan het werken die in 15 jaar dezelfde afstand moet afleggen. Dus een factor 3 sneller, maar nog steeds een flinke tijd.

Edit: Link toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door Kazu op 21 augustus 2022 13:44]

Jammer dat je geen link bij je verhaal hebt staan. Het is interessant !
Ik ben even gaan googelen.
Dat wordt nogal een stunt als ik dat zo lees... _/-\o_
Met de SLS zou de Interstellar Probe de aarde kunnen verlaten met een snelheid van ongeveer 9 mijl per seconde. Na een loop rond Jupiter zou de sonde terugvallen naar de zon en snelheid oppikken van de zwaartekracht van onze ster. Het zou de banen van de binnenste planeten passeren en door de zonnecorona vliegen totdat het uiteindelijk, net boven het brandende oppervlak van de zon, een tweede raket zou afvuren en zo snel als 60 mijl per seconde het donker in zou zoomen. In dat zinderende - en weliswaar ambitieuze - tempo zou het niet meer dan een decennium nodig hebben om de heliopauze te bereiken.
(vertaalde bron)
Hola,

Als ze langs de zon slingshotten hebben ze dan geen risico dat ze zoals Kirk (of Picard in de laatste in het laatste seizoen) terug in de tijd gaan :) :) :) :)
Of zichzelf displacen naar het delta-quadrant, en terug komen vliegen om de "creator" te zoeken als V-ger.
Dat zal sowieso gebeuren, alleen niet merkbaar voor een buitenstaander denk ik. Doe je dat bij een zwart gat, dan zeker wel. Alleen dan niet terug in de tijd, maar voor degenen in de raket naar de toekomst als deze terugkeert.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 20 augustus 2022 19:08]

Nee. Terug in de tijd gaan gaat niet gebeuren, wat wel gebeurt is time dilation.

Voor jou verandert er niks, maar iedere seconde die jij daar doorbrengt zal voor outside observers langer zijn. Je gaat als het ware vooruit in de tijd.

Dit is wat er ook aangehaald werd in Interstellar. Een tripje van een paar uur blijkt voor outsiders enkele tientallen jaren te hebben geduurd. Enige vorm van realtime communicatie is dan ook kompleet onbruikbaar.
Mocht je het longraad artikel of de link ervan nog boven water kunnen halen zou dat fijn zijn.
Heb hem even opgezocht. Bij deze.
Nee, want er word bij bijna elke vorm van lancering gebruikt gemaakt van zogenaamde "gravity swings", dit betekend dat je de raket/sonde/satteliet noem maar op op een baan om een planeet af stuurt, waardoor ie in het zwaartekrachtveld van de planeet komt, en deze hem naar zich toe gaat trekken, daardoor krijgt de sonde "gratis" extra snelheid, verbuigt zijn koers om de planeet heen, en door de ingangs snelheid verlaat deze uiteindelijk (anders boem op de planeet) de zwaartekracht van de betreffende planeet.

Zo kun je dus indien de planeten allemaal mooi uitgelijnd staan heel efficient via meerdere zwaartekracht maneuvres heel efficient materiaal diep de ruimte insturen, omdat we de zwaartekracht van alle planeten aardig accuraat hebben kunnen berekenen, en daardoor de baan die het object gaat volgen zeer accuraat kunnen voorspellen.

Tsja, tot iemand een foutje maakt net zoals bij de landing van een bekende mars sonde die heel hard "boem" deed door een kleine interpretatie fout tussen amerikaanse en europese notatie :+
Over cirkelen om een object in de ruimte: Blijf het nog steeds bizar vinden dat Collins destijds in 1969 tijdens de Apollo 11 vlucht achterbleef in de commandomodule en daarin iets van 60 rondjes rond de maan vloog terwijl op de maan geschiedenis werd geschreven door Armstrong en Aldrin. Over eenzaamheid gesproken...
De manier waarop alles toen werd uitgekiend met rekenlinialen en primitieve computersystemen. Het opstijgen van de maan van de LM om later precies te kunnen koppelen met de commandomodule.
Zag onlangs in de grandioze documentaire Apollo 11 hoe de LM nadert en uiteindelijk koppelt met de CM.
Kippenvel.

[Reactie gewijzigd door JPK1960 op 20 augustus 2022 15:32]

En dan te weten dat de Apollo Guidance Computer (AGC) een vermogen had vergelijkbaar met een TRS-80, Apple II of Commodore PET
https://en.wikipedia.org/...0one%20odd%2Dparity%20bit.
Op Youtube is een kanaal van CuriousMarc te vinden. Die heeft een originele guidance computer gerestaureert, vanuit diverse bronnen soft- en hardware verzameld en alles weer aan de praat gekregen. Echt een uber-nerd maar zeer de moeite waard
Kanaal ken ik, als je ziet wat ze doen om de com link van apollo weer aan de praat te krijgen (zonder doc ed). Prachtig om te zien als je van electronics houd
Ik kan je het boek "Carrying the fire" van Michael Collins aanraden. Veel van zijn collega-astronauten dachten dat hij de slimste astronaut uit het Apollo programma was, maar hij was zelf altijd zeer bescheiden.
Bedankt voor de tip Jeroen. Ik ga er meteen achteraan!
Staat ook op Storytel, 20 uur luisterplezier voor onderweg, thanks voor de tip!
Was hij daarom ook niet uitgekozen om achter te blijven?
Wanneer het op de Maan mis ging, moest hij het werk van drie astronauten verrichten om terug te kunnen keren.
En niet alleen dat, als het op de maan mis ging moest hij in zijn eentje terugkeren. Dat is nogal een druk.
Waarom denk je dat?
Geschatte snelheid van voyager 1 is 61.000km per uur die ga je echt niet binnen een paar jaar inhalen
Sneller is in dit geval niet altijd beter.
Want het verkort ook de tijd dat zo'n sonde langs de interessante objecten/planeten vliegt.
Dus een kortere tijd om data te verzamelen.
En mogelijk maakt het de communicatie en data snelheid ook lastiger.
Belangrijker is dat we helemaal niet een sonde kunnen maken die zo veel sneller is.
En als we nu zoiets de ruime in sturen kan die in een paar jaar beide voyagers voorbij gevlogen zijn.
Relatief recent (2006) is New Horizons die kant op gestuurd, die had wel een hogere initiële snelheid en was in 2015 bij Pluto, maar heeft momenteel een lagere snelheid dan de Voyagers.
Raket technologie is sinds de bemande Maan missies niet heel veel verbeterd, zeker niet zoveel dat we nu in een paar jaar tijd het zonnestelsel uit kunnen vliegen.
Prachtig staaltje techniek uit de oude tijd! 45 jaar is enorm in ruimtevaart.

Die 'kern'-centrales blijven lang in dienst, met 100% beschikbaarheid :) Doet dat maar eens na!
Die beschikbaarheid is dus niet 100% meer intussen, want het vermogen dat ze opleveren wordt elk jaar 4W minder en is het per jaar ongeveer 1% minder. Dat is op zich netjes, maar je zit nog wel met dat het ruimtevaartuig het nodige verbruikt om te kunnen functioneren. Ongeveer de helft alleen al gaat dus op aan de radiotransmitter en die dus nooit uit kan.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 20 augustus 2022 10:02]

100% beschikbaarheid als in "zonder te stoppen voor onderhoud". Maar idd de kracht neemt als, zoals voorspeld.
Zolang er geen bewegende onderdelen in zitten (kans lijkt mij althans vrij klein) is er ook nagenoeg geen onderhoud nodig. :)
beetje zoals zonnepanelen eigenlijk :)

Kan je zo een bron ergens bestellen? :D ik kan 400W dag/nacht goed gebruiken...

of is dat gevaarlijk om in huis te hebben?
Het valt opzich wel mee. Plutonium is erg giftig en hoogradioactief. Die radioactiviteit is echter vooral alpha-straling (heliumkernen) die heel makkelijk te blokkeren zijn met een laagje metaal. Dat laagje metaal zorgt ook voor de chemische bescherming zodat je het gewoon kan aanraken zonder vergiftigd te worden. Door de radioactiviteit wordt het plutonium warm. Als je dan een koude-reservoir maakt (bijvoorbeeld een radiator) kan je met peltier-elementen energie opwekken uit het verschil tussen het warme plutonium en de koude radiator.

Je moet dan nog wel plutonium verkrijgen. Ik wens je daar succes mee.
misschien beter de warmte benutten direct voor verwarming i.p.v. door thermo-elektrisch een beetje elektriciteit op te wekken.

maar idd niet verkrijgbaar bij de lokale bouwmarkt :D
Dat ben ik met je eens! Lekker tegen je eigen plutonium kachel aan kruipen als je het koud hebt alsof je Mark Watney uit The Martian bent.
Die radioactieve bron hangt niet voor niets ver buiten de sonde - zoiets wil je niet in je huis hebben. Misschien in je tuin, een paar meter diep ingraven?
Ik schat hoogstens 3,5 meter uit het midden.
Dat vind ik niet ver.
Maten
Afbeelding
Wel apart dat ze toen al (1998) in de verleden tijd spraken op de Voyager 1 hoewel verderop de verwachting werd uitgesproken dat die het tot minstens 2020 zou uithouden.
Kan je zo een bron ergens bestellen? :D ik kan 400W dag/nacht goed gebruiken...

of is dat gevaarlijk om in huis te hebben?
Het is een alphastraler dus als je hem niet openmaakt zal hij niet gevaarlijk zijn.

Beetje duur alleen, flinke hoeveelheid van een isotoop dat in de natuur niet voorkomt
De Russen gebruikten RTG's vaak in onherbergzame gebieden, bijvoorbeeld als energiebron voor een vuurtoren in het poolgebied.
Verder hebben ze deze vaak simpelweg aan hun lot over gelaten.
Een interessante video over wat er gebeurd als zo'n ding in de verkeerde handen valt. Dit keer in Georgië.
https://youtu.be/23kemyXcbXo
Veel content makers op youtube worden gesponsord om zo hun content te kunnen maken. Vaak druk ik even een paar keer op fast forward om er voorbij te gaan.
Volgens mij kan de Voyager 1 nog 5 jaar mee op zijn krachtbron
Volgens NASA kunnen de sondes nog tot 2025 actief blijven, maar met wat geluk en de nodige aanpassingen denkt de ruimtevaartorganisatie dat de sondes nog enkele jaren langer meekunnen.
Aldus de tekst. :) Ik denk dat 5 jaar dan wel het uiterste maximale is.
Het zijn eigenlijk 3 krachtbronnen, die aan het begin gezamenlijk 470 W of 30 V DC leverden. bron
Als ze de zender met minder vermogen kunnen laten werken dan kan het langer mee. Je hebt dan een betere ontvanger nodig.
Lijkt me dat die radio transmitter hooguit eens per 24 uur de data verzend. Zou gek zijn dat ding heel de tijd aan te laten.
Dat maakt an sich niet uit; om te functioneren heeft het 200W nodig. Als je dat niet meer kan opwekken + wat de overige apparatuur nodig zijn, is het einde van deze sonde daar en dat is dus naar verwachting ergens in 2025 of er na, als men het nog wat kan rekken. Iets als geheugen zal de sonde beperkt hebben, dat was 45 jaar geleden niet in zoveel "overvloed" zoals nu.
Nee, het zo juist gek zijn om 24 uur aan energie te verzamelen, om het vervolgens met een beperkte efficiency in korte tijd op te maken.

Als je N bits per dag wil verzenden, dan is het slimmer om die N bits gelijkmatig over de 24 uur te verdelen. Ja, je CPU is was langer actief, maar de bulk van de energie is nodig voor de zender zelf. En die zender moet op een veel hoger vermogen, als je de bit-tijden kort houdt. Dan moet je namelijk shot noise overstemmen.
Het is meer een batterij die warmte produceert. Dmv thermokoppels wordt dit omgezet naar elektrische energie.
Is dat niet in essentie wat een kerncentrale ook doet? Ok die gebruikt vervolgens stoom en turbines om het in stroom om te zetten, maar de reactie zelf maakt ook daar alleen hitte (voor zover mijn zeer beperkte kennis van kerncentrales dat zegt dan :+)
Nee, in kerncentrales doe je aan kernsplitsing en daar komt heel veel energie bij vrij en hoge temperaturen - dus is stoom mogelijk. Bij radioactief verval heb je heel lang een beetje energie en lage temperaturen dus moet je thermokoppels gebruiken.
Radio-actief verval is ook kernsplitsing. Het verschil is dat het spontaan gebeurt, terwijl het in een kerncentrale getriggerd wordt door een neutron, losgelaten door een splitsing nabij.
Dat betwijfel ik. Kernsplitsing gaat om 2 redelijk gelijke delen die een moment van elkaar af gaan waardoor energie vrij komt. Bij radioactief verval worden afzonderlijke deeltjes afgestoten totdat het geheel instabiel wordt en uit elkaar valt.
Nope. Voyager gebruikt Pu-238, wat niet spontaan splijt. De isotoop die in kernwapens en kerncentrales wordt gebruikt is Pu-239.
Ik spreek niet over specifieke elementen. Ik stel alleen dat radio-actief verval van een element, betekent dat het atoom uit elkaar valt. En in een kernreactor vallen eveneens uiteen. Echter de meeste niet spontaan, maar door het invangen van een neutron, welke geproduceerd worden door nabije atoomsplitsingen.

Overigens valt plutonium 238 wel degelijk spontaan uit elkaar. Anders zou je er ook geen energie mee op kunnen wekken. Zie https://en.wikipedia.org/wiki/Plutonium-238 => Plutonium 238 vervalt tot uranium 234 en vervolgens via een hele reeks tussen-stappen tot lood.
Ik dacht het verval van een radioactief isotoop waar warmte bij vrijkomt. Bij een kerncentrale is dat gecontroleerde kortstondige splijting.
En over een paar honderd jaar ontdekken we de sonde terug onder de naam V'ger (een super grote AI) die terugkomt naar de aarde om die te vernietigen 😂
Ik dacht ook gelijk "Happy b'day V'ger" :+

Trouwens, volgens mij kwam hij niet specifiek om de aarde te vernietigen maar om te zoeken naar de 'makers'

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 20 augustus 2022 10:08]

Ja je hebt gelijk. Maar was het niet dat als V'ger geen antwoord kreeg dat die de aarde toch ging vernietigen? Voyager zijn taak was namelijk informatie vergaren en na de halve Melkweg verkend te hebben (met hulp van een buitenaards ras dacht ik) ging die terug naar de oorsprong, aarde dus, om alles te 'unloaden'. Het was uiteindelijk gelukt toen ze ontdekten dat V'ger met een gedateerd communicatie protocol werkte waarmee de Federation niet meer mee werkte. Ik kan me vergissen, tis al lang geleden dat ik de film gezien heb.
Dan moeten we toch eerst nog Voyager 3, 4, 5 en daarna 6 omhoog schieten ;)
In de twintigste eeuw.
Dan wordt het “tijd” voor nóg een Alternative Timeline.
Michael Bay enters the set* ;)
De regisseur van Star Trek: The Motion Picture was Robert Wise.
Roland Emmerich is de wereld vernietiger ;) maar dit was natuurlijk het plot van de eerste film the motion picture.
You sir! Are correct!
Jij hebt te vaak Star Trek: The Motion Picture gekeken. 😋
Leuk. Op die "gouden plaat" staan onder andere walvisgeluiden, en de groeten (of iets dergelijks) in vrijwel alle (toen) bekende talen ter wereld. Ik heb ooit nog eens op m'n Amiga 500 een nummer gemaakt met zo'n radiostem die iets zei van "the recording you're about to hear has been sent onto a voyager spacecraft into outer space". Geen idee of die originele recording (het klonk als een radio uitzending) nog ergens te vinden is, maar dat nummer was tof (ou - ou - ou - ou - outer space) en blijkbaar staat Chuck Berry ook nog op die gouden plaat.

https://choice.npr.org/in...-voyager-mission-in-space
https://www.kickstarter.c...-40th-anniversary-edition

Je kreeg ook de mp3 ter download. Erg interessant als je de platen op de spelers legt komt er dezelfde geluid uit.
De 'golden record'staat ook op Spotify:
https://open.spotify.com/search/Voyager%20Golden%20Record

Met o.a. een groet van koningin Juliana en een afbeelding van de radiotelescoop in Westerbork.
Dat die voyagers na 45jr nog uberhaubt leven in die bizarre onbekende extreme omgeving, chapeau.

19,3 en 23,3 miljard kilometer. Dat klinkt echt ver. Maar als je dat uitrekent in lichtjaren dan is het nog niet eens een lichtdag...bizar.

Dat geeft wel een beeld van hoe immens de ruimte is, vooral gezien dat ze onze snelste "voertuigen" tot op heden zijn.
Zelf nagerekend, of het artikel goed gelezen? ;-) 18 lichtuur dus...
Elk signaal dat de Voyager 2 verstuurt vanop zijn locatie in de ruimte duurt volgens NASA ongeveer 18 uur om de aarde te bereiken.
Zelf nagerekend...mja 18uur voor voyager 2 stond er al. Daar er niks bijstond over de benoemde voyager 1 wilde ik t toch ff weten.

Iets meer dan 21,5 lichtuur voor de andere voyager. Bijna een lichtdagje, klinkt wel mooi zo in de zomer :)
Ik weet nog wel dat ik als kleine jongen boeken leende uit de bibliotheek om over de Voyagers te lezen en dat ze nu 35 jaar later het nog steeds doen! Schitterend toch?
Als de mensheid zichzelf vernietigd heeft, ik denk dat het niet zo lang zal duren, dan is het idee wel leuk dat er nog iets van de mensheid is meegegeven met de sondes.

Meer info: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Voyager_Golden_Record

[Reactie gewijzigd door honey op 20 augustus 2022 10:59]

weet niet wat je met mensheid bedoelt, maar er zullen er echt wel een paar duizend zijn in megabunkers die een hoop narigheid overleven.
Dan word ie gevonden door een ander intelligent ras en die gaan dan kijken en vinden dan een over verhit bolletje zonder menschjes
De documentaire over het Voyager project is het bekijken waard. De immense impact, een geweldig wetenschappelijk project. De kleurplaten aan de muur van menig (jong) in de ruimtevaart geïnteresseerde mens. De magie van het onbekende, de nabije blik op de planeten. De beroemde foto: The Pale Blue Dot, Carl Sagan. Een niet te onderschatten mijlpaal.
The pale blue dot is wel echt een mooie foto, als je die bekijkt dan besef je wel hoe eenzaam als ras we zijn in ons grote heelal
Ondanks het feit dat de Voyager-missie de langstlopende actieve ruimtemissie van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie is, komt er nog steeds data binnen
Apart geformuleerde zin, @JayStout; dat er nog data binnenkomt lijkt me de definitie van 'nog actief' :P.
En als je de specs leest https://descanso.jpl.nasa...Descanso4--Voyager_ed.pdf
dan lees je prachtige Old-Skool Download snelheden voor de Voy-1 en Voy-2

The allocations of VIM telemetry rate to types of data are as follows. At 160 bps or 600 bps, the different data types are interleaved.
• 7200, 1400 bps tape recorder playbacks
• 600 bps real-time fields, particles, and waves; full UVS; engineering
• 160 bps real-time fields, particles, and waves; UVS subset; engineering
• 40 bps real-time engineering data.
En als je “live” de verbinding via het Deep Space Network met de Voyagers (en vele andere ruimtesondes) wilt bekijken, dan is dit een leuke website:

https://eyes.nasa.gov/dsn/dsn.html

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee