Tweeduizend ongeregistreerde asielzoekers in opvang: vreemdelingenpolitie wil achterstand in zes weken wegwerken

Asielzoekers worden met bussen vanuit het volle Ter Apel naar crisisnoodopvang gebracht, soms voordat ze zijn geregistreerd en geïdentificeerd door de vreemdelingenpolitie.

Asielzoekers worden met bussen vanuit het volle Ter Apel naar crisisnoodopvang gebracht, soms voordat ze zijn geregistreerd en geïdentificeerd door de vreemdelingenpolitie. Foto: ANP

Vreemdelingenpolitie AVIM zet extra mensen in om de achterstand in de registratie en identificatie van asielzoekers zo snel mogelijk weg te werken. Op dit moment verblijven 2000 ongeregistreerde asielzoekers in de crisisnoodopvang.

Normaal gesproken worden asielzoekers die in Nederland aankomen direct na een eerste voorregistratie door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) door de vreemdelingenpolitie in Ter Apel geregistreerd en geïdentificeerd. Zo is de identiteit van iedereen die een plek krijgt in de asielopvang door de politie gecontroleerd.

Gevolgen voor de veiligheid

Maar omdat het aanmeldcentrum in Ter Apel overvol zit en de vreemdelingenpolitie (AVIM) door personeelstekort achterloopt, zijn er de laatste maanden door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) toch ongeregistreerde asielzoekers naar crisisnoodopvanglocaties gebracht.

Dat heeft gevolgen voor de veiligheid en de organisatie. Gemeentes weten niet altijd wie er in hun opvanglocaties worden ondergebracht. Het is lastiger om mensen die alsnog geïdentificeerd moeten worden naar de vreemdelingenpolitie te brengen omdat ze verspreid over het land zijn opgevangen. Daardoor lopen de achterstanden nog verder op. Bovendien besluiten sommige asielzoekers om in Ter Apel buiten te blijven slapen en geen gebruik te maken van de crisisnoodopvang omdat ze hopen dan eerder bij de politie en de IND aan de beurt te zijn.

Identificatie- en registratie in Budel

De 2000 ongeregistreerde asielzoekers krijgen nu zo snel mogelijk een oproep om in Budel alsnog het identificatie- en registratieproces te doorlopen. Daarvoor zet de AVIM extra personeel in, wat ten koste gaat van vreemdelingentoezicht op andere plekken. Het COA regelt opvang en vervoer van en naar Budel. Het streven is dat alle asielzoekers binnen zes weken het proces hebben doorlopen.

Daarnaast wordt er ook in Ter Apel zelf extra personeel ingezet om nieuwe asielzoekers direct te kunnen registreren. Daarmee willen politie, COA en IND voorkomen dat er nieuwe wachtrijen ontstaan en dat asielzoekers ervoor kiezen om ook als er wel bedden elders beschikbaar zijn toch buiten te slapen in Ter Apel.

Opvangcrisis blijft onverminderd

Het tekort aan opvangplekken in Nederland wordt met deze inhaalslag van de politie niet opgelost. Mogelijk ontstaat er een nieuwe wachtrij, omdat de volgende stap na registratie het aanmeldgehoor bij de IND is. Daarvoor zullen zich dan in korte tijd 2000 mensen aanmelden. De IND werkt aan een oplossing voor deze verwachte toestroom.