De oorlog in Oekraïne heeft de economie van Rusland teruggestuurd naar 2018, volgens Bloomberg Economics.

Het Russische bbp daalde in het tweede kwartaal van 2022 waarschijnlijk met 4,7 procent op jaarbasis, volgens 12 door Bloomberg gepolste analisten. Het is de eerste krimp in een jaar tijd. De periode van april tot juni was het eerste volledige kwartaal sinds Rusland op 24 februari Oekraïne binnenviel. De Russische centrale bank schatte dat de Russische economie in het tweede kwartaal van het jaar met 4,3 procent is gekrompen.

De Russische economie heeft waarschijnlijk “vier jaar van groei van zich af geschud en is in het tweede kwartaal teruggekeerd naar de omvang van 2018”, aldus Bloomberg Economics Rusland-econoom Alexander Isakov. Volgens de Wereldbank was de Russische economie in 2018 nog 1,66 biljoen dollar waard. In 2021 was dat gestegen tot 1,78 biljoen dollar.

De economie van Rusland groeide 3,5 procent in het eerste kwartaal van 2022, blijkt uit officiële gegevens.

Hoewel de Russische economie in het tweede kwartaal onder druk stond, kromp het minder dan verwacht. Analisten die Bloomberg tussen maart en juli ondervroeg, verwachtten dat de economie van het land met ongeveer 9 tot 10 procent zou krimpen.

Ondanks verregaande sancties heeft de Russische economie zich beter gehouden dan verwacht. Dit terwijl een rapport van Yale University het Kremlin er vorige maand van beschuldigde dat het de krenten uit de gegevenspap viste om een gunstig beeld van de vooruitzichten van het land te presenteren.

Maar het Kremlin heeft maatregelen genomen om de gevolgen van de handelsbeperkingen op te vangen met programma's die de roebel ondersteunen en banen behouden, vertelden analisten Insider in juni.

"We verwachten dat de krimp in het vierde kwartaal zal vertragen doordat het lossere monetaire beleid de vraag zal ondersteunen", aldus Isakov. De Bank van Rusland verwacht dat het bbp van het land in het derde kwartaal met 7 procent krimpt.

De veerkracht van de Russische economie tot dusver is ook te danken aan het feit dat de Russische energie-export standhoudt dankzij de wereldwijde aanbodschaarste die de prijzen opdrijft. Het Internationaal Energie Agentschap, of IEA, zei donderdag in een rapport dat Rusland dit jaar nog steeds veel meer olie produceert dan verwacht. In juli produceerde Rusland zelfs meer olie dan in mei en juni, aldus het IEA.

Het Kremlin is op zoek naar alternatieve markten voor zijn energieproducten nu zijn traditionele afnemers in de Europese Unie de invoer van ruwe olie vanaf eind 2022 zullen verbieden. Het blok heeft al een verbod op de invoer van steenkool uit het land. Europese landen zoals Duitsland en Italië werken er ook aan om onafhankelijk te worden van Russisch aardgas.

Dit betekent dat de zaken in de toekomst veel moeilijker kunnen worden voor Rusland. Energiekopers in markten zoals India en China gaan waarschijnlijk harder onderhandelen, wat een impact zal hebben op de inkomsten van het Kremlin, aldus het Yale-verslag.

Door het EU-embargo zal de Russische productie van ruwe olie in 2023 waarschijnlijk met 20 procent dalen, aldus het IEA. Isakov zegt te verwachten dat de Russische economie in 2023 nog eens twee procentpunten krimpt als gevolg van het verbod.

LEES OOK: Kosten van olietransport 12 keer hoger dan aan het begin van het jaar – een middelgrote tanker kost nu $57.000 per dag