Direct naar artikelinhoud
Andere zaken tegen Trump

Inval in Mar-a-Lago verrukt Democraten, schokt Republikeinen

Medewerkers van de geheime dienst bewaken het huis van oud-president Donald Trump in Mar-A-Lago.Beeld Getty Images

Direct na de inval van FBI-agenten in Mar-a-Lago dinsdag namen politici en media in de VS hun gebruikelijke stellingen in.

Democraten en analisten van grote kranten en nieuwszenders zagen zo’n nooit eerder vertoonde stap, een huiszoeking bij een voormalige president, als bewijs dat het ministerie van justitie zware verdenkingen koestert tegen Donald Trump. De agenten zouden op zoek zijn naar documenten die hij in strijd met de wet zou hebben meegenomen bij zijn vertrek uit het Witte Huis. 

‘Niemand staat boven de wet’, vatte Democratisch congreslid Ted Lieu het op Twitter samen.

Trump zelf, met in zijn kielzog de Republikeinen en bevriende media, zagen juist ‘juridisch wangedrag’. In de woorden van Trump: “Een aanval van radicale linkse Democraten die wanhopig proberen te voorkomen dat ik in 2024 weer kandidaat ben voor het presidentschap.”

‘Nog nooit vertoond in Amerika’

De Republikeinse senator Marco Rubio vergeleek de inval met wat zijn ouders in Cuba meemaakten: “De macht van de overheid gebruiken om je politieke tegenstanders te vervolgen, is iets dat we maar al te vaak hebben gezien in marxistische derde wereld-dictaturen. Maar nog nooit in Amerika.”

Begin dit jaar mocht het Nationaal Archief na lang touwtrekken vijftien dozen met documenten ophalen uit Mar-a-Lago. Er zaten zowel onschuldige souvenirs bij, als topgeheime documenten.

Hoewel het ministerie van justitie geen toelichting heeft gegeven, wisten media te melden dat niet alle documenten zijn ingeleverd. Kennelijk vertrouwt het ministerie er niet op dat Trump een officieel bevelschrift zou opvolgen.

Helemaal onduidelijk is het of hij voor het achterhouden of zelfs met anderen delen van geheime informatie vervolgd zal worden. Zoeken naar bewijsmateriaal daarvoor zou ook een reden voor de huiszoeking kunnen zijn.

Andere misdrijven

Veel ernstiger dan slordig omgaan met geheimen zijn enkele andere misdrijven waar Trump in de nabije toekomst mogelijk voor vervolgd wordt. In Washington onderzoeken federale aanklagers de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021, nadat Trump zijn aanhangers had opgeroepen om te komen en er een ‘wilde’ dag van te maken.

En voorafgaand aan die dag, waarop het Congres de verkiezingsoverwinning van Joe Biden zou vaststellen, werden er vanuit diverse staten ‘alternatieve uitslagen’ naar het Congres gestuurd alsof het officiële stukken waren. Justitie onderzoekt wie er allemaal betrokken waren bij die fraude.

Een aanklager in Georgia onderzoekt verder of de ex-president de verkiezingswetten van die staat heeft geschonden. In een telefoongesprek oefende Trump zware druk uit op een minister om duizenden extra stemmen te ‘vinden’, tot hij er één meer zou hebben dan de als winnaar aangewezen Joe Biden.

Er lopen ook civiele procedures tegen Trump. De staat New York wil geld van hem zien omdat hij gefraudeerd zou hebben bij het opgeven van de waarde van onroerend goed. Een vrouw die zegt in de jaren negentig door hem verkracht te zijn – te lang geleden voor een strafzaak – wil schadevergoeding.

Een nieuwe gooi naar het presidentschap

En in de politieke arena heeft de ‘6 januari’-commissie van het Huis van Afgevaardigden de afgelopen weken pijnlijke informatie bekendgemaakt over Trumps gedrag rond de door hem verloren verkiezingen. Dinsdag verloor hij de strijd over belastingaangiften: het hof van beroep in Washington besliste dat de commissie die krijgt.

Ondertussen lijkt Trump zich warm te lopen voor een nieuwe gooi naar het presidentschap. “Het beste komt nog”, beloofde hij in een video die dinsdagochtend uitkwam. De inval in Mar-a-Lago en zijn slachtofferrol bij eventueel komende vervolgingen, zouden hem kunnen helpen in de concurrentiestrijd om de nominatie van zijn partij.

De Democraten hopen dat daarna de kiezers in 2024 toch echt beter zullen weten dan Donald Trump opnieuw naar het Witte Huis te sturen. Maar gerust kunnen ze daarop niet zijn.

‘We zien nu het verschil tussen een eerlijk en een corrupt systeem’, twitterde de Democratische afgevaardigde Eric Swalwell optimistisch naar aanleiding van de inval in Mar-a-Lago. Veel Republikeinen zeggen hem dat na; alleen zien die de corruptie precies aan de andere kant.

Lees ook: 

Trumps opties na acht hoorzittingen: vervolging, verkiezing of vergetelheid

Het plichtsverzuim van president Donald Trump stond centraal tijdens de voorlopig laatste hoorzitting over de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.