Nederlander schuldig aan afpersing Amanda Todd uit Canada, tiener die zelfmoord pleegde na "sextortion"

Een Canadese jury heeft de Nederlander Aydin C. schuldig bevonden aan het online afpersen van de Canadese Amanda Todd. Het 15-jarige meisje stapte in 2012 uit het leven. Haar zelfmoord werd wereldnieuws omdat ze emotioneel afscheid nam in een video op YouTube. 

Amanda Todd werd een symbool voor slachtoffers van "sextortion", afpersing met seksueel getint beeldmateriaal. Bij Todd ging het om naaktfoto's die werden gemaakt toen ze voor een onbekende man haar borsten toonde via de webcam.

Die foto's belandden via Facebook bij Amanda's vrienden. De pesterijen die daarop volgden, maakten van haar leven een hel en het 15-jarige meisje besloot uit het leven te stappen. Haar zelfmoord werd wereldnieuws omdat ze op YouTube een video had achtergelaten waarin ze haar wanhoop uitschreeuwde.

De Nederlander Aydin C. is nu schuldig bevonden aan het online afpersen van Todd. Welke straf hij krijgt, moet nog bepaald worden. Hij wordt wel niet vervolgd voor betrokkenheid bij haar dood. De veertiger werd vorig jaar uitgeleverd aan Canada nadat hij in 2018 in Nederland al veroordeeld was tot 10 jaar en 8 maanden voor digitale stalking en afpersing van tientallen meisjes en een aantal mannen. Ook die slachtoffers zette hij aan tot seksuele handelingen voor de camera om ze vervolgens te chanteren. 

Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813, of op zelfmoordlijn1813.be. Nood aan een gesprek? Dan kan je 24/7 terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106. Je kan ook chatten via www.tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Meest gelezen