Direct naar artikelinhoud
LiveblogOorlog in Oekraïne

Rusland: Aanval op kerncentrale, geen straling ontsnapt

Rusland: Aanval op kerncentrale, geen straling ontsnapt
Beeld AFP

Dit liveblog rond de oorlog in Oekraïne is gesloten. Voor het laatste nieuws kunt u terecht in ons nieuwe liveblog.

Live

  1. Rusland: Aanval op kerncentrale, geen straling ontsnapt

    Bij een aanval op de kerncentrale van Zaporizja in Oekraïne is volgens Russische autoriteiten geen straling vrijgekomen. De hoeveelheid radiatie bij het terrein was ‘normaal’. Volgens de Russische autoriteiten zou de centrale beschoten zijn door de Oekraïners.

    Het Russische staatspersbureau Ria Novosti meldt dat de Oekraïense beschietingen een gat veroorzaakten in het dak van een brandstofdepot. Deze informatie is niet onafhankelijk geverifieerd.

    Oekraïne en Rusland beschuldigen elkaar al weken van het beschieten van de kerncentrale. Om de situatie te kunnen beoordelen, kondigde Rafael Grossi, het hoofd van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), maandag aan met een delegatie naar de kerncentrale af te reizen. De delegatie gaat de schade en het nucleaire materiaal in kaart brengen en de veiligheidssystemen en omstandigheden voor het personeel onder de loep nemen. Rusland zegt de veiligheid van het onderzoeksteam te garanderen. (ANP)

  2. Oekraïne begint offensief om Cherson van Russen te bevrijden

    Oekraïne is een lang verwacht tegenoffensief begonnen om de zuidelijke stad Cherson van de Russische bezetters te bevrijden. Het is de enige grote stad die de Russische strijdkrachten hebben veroverd ten westen van de rivier Dnipro, die midden door Oekraïne stroomt.

    Het ministerie van informatie van Oekraïne meldt dat strijdkrachten door de eerste Russische verdedigingslinie zijn gebroken. Door de inzet van westerse wapens is er een reële kans op het heroveren van de bezette gebieden, stelt het ministerie. Deze berichten zijn niet onafhankelijk te verifiëren. 

    Lees ook: hoe goed is het Oekraïense leger in aanvallen?

    Op sociale media gaat een video rond van een soldaat van de Volksrepubliek Donetsk, die in Cherson vecht. Zijn eenheid zou zich samen met een Russische eenheid paratroepen hebben teruggetrokken onder hevig artillerievuur van Oekraïense soldaten.

    Al langer aangekondigd 

    Het zuidelijke commando van het Oekraïense leger roept inwoners van het gebied op te vertrekken om te voorkomen dat ze in de strijd verwikkeld raken. De afgelopen week zouden ruim tien Russische munitiedepots zijn vernietigd. Ook beschoot Oekraïne de afgelopen tijd de bruggen over de Dnjepr bij Cherson om de bevoorrading van Russische militairen te bemoeilijken.

    De Oekraïense leiding zinspeelde al maanden op een grote tegenaanval, hopend op voldoende westers militair materieel. Rusland begon ruim zes maanden geleden zijn invasie in Oekraïne en veroverde grote delen in het oosten en zuiden. De Russen hadden in 2014 al het zuidelijke schiereiland Krim van Oekraïne afgepakt. (Redactie)

    Twitter bericht wordt geladen...

    Beeld Bart Friso
  3. Team atoomenergiegemeenschap op weg naar kerncentrale Zaporizja

    Rafael Grossi, het hoofd van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), is met een team op weg naar de kerncentrale van Zaporizja In Oekraïne. Het door Russische troepen bezette complex is de afgelopen tijd regelmatig doelwit geweest van militaire aanvallen in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

    "De dag is aangebroken dat de ondersteunings- en bijstandsmissie van de IAEA naar Zaporizja onderweg is", twitterde Grossi. Hij verwacht dat hij met zijn team "later deze week" zal aankomen om te beginnen aan de inspectie van de grootste kerncentrale van Europa. De delegatie gaat de schade en het nucleaire materiaal in kaart brengen en de veiligheidssystemen en omstandigheden voor het personeel onder de loep nemen. Enkele leden van het team blijven volgens Rusland permanent op het complex.

    Volgens door Rusland aangestelde autoriteiten in de regio zal de veiligheid van de missie worden gegarandeerd. Bestuurder Yevgeny Balitsky liet op tv weten niets bijzonders van het bezoek te verwachten en beschuldigde de IAEA ervan "in de zak" van de Verenigde Staten te zitten. (Redactie)

  4. Brits ministerie: Russische defensieminister op zijspoor gezet

    De Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe lijkt binnen het Kremlin op een zijspoor te zijn gezet. Het Britse ministerie van Defensie meldt dat president Poetin nu rechtstreeks door de legerleiding op de hoogte gehouden wordt over de oorlog in Oekraïne.

    Het Britse departement baseert zich op berichten in Russische media. Sjojgoe lijkt in ongenade te zijn gevallen omdat de invasie van Oekraïne moeizaam verloopt.

    Sjojgoe zou niet goed liggen onder de soldaten en regelmatig belachelijk worden gemaakt om zijn slechte leiderschap. Hij dient al sinds 2012 als minister van Defensie, maar had daarvoor weinig militaire ervaring en dat kwam zijn reputatie niet ten goede.

    Nu er weinig progressie is in de oorlog, zou de defensieminister dus door Poetin buitenspel zijn gezet. Afgelopen week liet Sjojgoe nog weten dat de trage voortgang in de oorlog opzettelijk was, omdat de Russische troepen voorzichtig te werk moesten gaan. (ANP)

    Poetin en zijn minister van Defensie (rechts van hem) Sergej Sjojgoe. Beeld Getty
  5. Rusland: gewapende drone neergeschoten bij kerncentrale Zaporizja

    Russische militairen die de kerncentrale van Zaporizja in Oekraïne bezetten, hebben naar eigen zeggen een gewapende Oekraïense drone uit de lucht moeten schieten. De drone zou volgens Russische media daarna op een veiligheidsdak boven een reactor zijn gevallen.

    De explosieven die de drone bij zich had, zijn vervolgens gecontroleerd tot ontploffing gebracht, zodat zij geen bijkomende schade konden aanrichten. Het is onmogelijk om de Russische berichten onafhankelijk te verifiëren.

    De aanhoudende beschietingen rond de grootste kerncentrale van Europa leiden internationaal al enige tijd tot grote bezorgdheid. Door de aanvallen vrezen omwonenden voor een kernramp. Volgens Oekraïne hebben Russische soldaten vanuit het complex Oekraïense steden aan de overkant van de rivier Dnjepr beschoten. Het Russische ministerie van Defensie zegt op zijn beurt dat er dit weekeinde al meerdere Oekraïense aanvallen op de kerncentrale hebben plaatsgevonden.

    Het complex van Zaporizja ligt aan de zuidelijke frontlinie van de oorlog in Oekraïne. Het terrein werd in maart door Russische troepen ingenomen, maar de centrale wordt nog steeds gerund door Oekraïens personeel. Het geldt momenteel als een van de belangrijkste brandhaarden in het zes maanden oude conflict. (ANP)

  6. Oekraïne: Russen schieten op steden vanuit kerncentrale Zaporizja

    Volgens Oekraïne hebben de Russische bezetters vanuit het complex van de kerncentrale van Zaporizja Oekraïense steden aan de overkant van de rivier Dnjepr beschoten. Op zijn beurt zei het Russische ministerie van Defensie dat er het afgelopen etmaal meer Oekraïense aanvallen op de centrale zijn geweest.

    Een dag eerder hadden de regeringen in Moskou en Kiev elkaar beschuldigd van beschietingen op Europa's grootste kerncentrale, wat internationaal tot verdere bezorgdheid leidde. De aanhoudende artillerieaanvallen voeden ook de vrees van omwonenden voor een kernramp.

    Het complex van Zaporizja aan de zuidelijke frontlinie van de oorlog, dat in maart door Russische troepen werd ingenomen maar nog steeds wordt gerund door Oekraïens personeel, geldt als een van de belangrijkste brandhaarden in het zes maanden oude conflict. (ANP)

  7. Duitse buitenlandminster garandeert landurige steun aan Oekraïne

    De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock, heeft gegarandeerd dat Duitsland Oekraïne blijft steunen in de oorlog met Rusland, desnoods nog jarenlang. Dat zei ze tegen de Duitse krant Bild am Sonntag.

    “Oekraïne verdedigt ook onze vrijheid, onze vrede. En we steunen hen financieel en militair - zolang nodig is. Punt", zei Baerbock. Ze waarschuwde ook dat de oorlog nog 'jaren kan doorgaan'.

    Baerbock verdedigde ook de claim van Oekraïne op de Krim. Het schiereiland werd in 2014 illegaal geannexeerd door Rusland. "Ook de Krim behoort toe aan Oekraïne. De wereld heeft de annexatie van 2014, die tegen het internationaal recht inging, nooit erkend.”

    Baerbock wees ook categorisch de vraag af van sommige politici in Duitsland, die de Nord Stream 2-pijplijn goed willen keuren. Die zou het land in staat stellen om meer gas vanuit Rusland te importeren. (Belga/Redactie)

  8. Slowakije kan straaljagers leveren aan Oekraïne na deal met buurlanden

    Polen en Tsjechië gaan de komende tijd het luchtruim bewaken van Navo-partner Slowakije. De regering in Bratislava heeft daarover zaterdag een overeenkomst met de buurlanden ondertekend. Dat maakt de weg vrij om elf oude straaljagers van type MiG-29 naar Oekraïne te sturen. Het Oekraïense leger is gewend met deze Sovjet-toestellen te vliegen.

    De Slowaakse minister van defensie Jaroslav Nad zei dat met Kiev nog een afspraak moet worden gemaakt over de overdracht van de MiG's, met een gezamenlijk waarde van ongeveer 300 miljoen euro. "Ze kunnen ze nu in elk geval al klaar zetten".

    Westerse landen en hun bondgenoten hebben Oekraïne sinds de Russische inval een half jaar geleden geholpen met geld, materieel en training. Slowakije, dat 5,4 miljoen inwoners telt, stelde onder meer een S-300 luchtverdedigingssysteem, militaire helikopters, houwitsers en Grad-raketten beschikbaar. (ANP)

  9. Schade aan kerncentrale Zaporizja: risico op brand en lekken radioactieve stoffen

    De Oekraïense kerncentrale in Zaporizja heeft schade opgelopen door herhaaldelijke beschietingen de afgelopen 24 uur. Daardoor is er een risico dat er waterstof ontsnapt en er radioactieve stoffen worden uitgespuwd. Ook bestaat er grote kans op brand. Dat meldt de eigenaar van de centrale, Energoatom, op Telegram.

    De centrale in Zaporizja, de grootste van Europa, is door Rusland bezet. Wie verantwoordelijk is voor de meest recente beschietingen is onduidelijk. De Russen zeggen dat Oekraïne erachter zit, maar volgens Energoatom is het juist het Russische leger.

    "Het Oekraïense personeel van de kerncentrale doet zijn uiterste best om de veiligheid te garanderen en de gevolgen van de schade weg te nemen", aldus Energoatom. Volgens het bedrijf bestaan er "serieuze risico's voor een veilige werkwijze, door de aanwezigheid van het Russische leger, zijn wapens, uitrusting en explosieven in de energiecentrale".

    Volgens Energoatom zet het Russische leger het Oekraïense personeel in de kerncentrale onder druk om, in aanloop naar een inspectie door het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), niets naar buiten te brengen over "de misdaden van de bezetters van de centrale en het gebruik daarvan als militaire basis."

    Donderdag en vrijdag was de centrale voor het eerst in de geschiedenis losgekoppeld van het stroomnet. Dat kwam door een beschadiging aan de hoogspanningskabel die het complex van elektriciteit voorziet. Die zou zijn veroorzaakt door Russische beschietingen. Vrijdagavond werd de centrale weer aangekoppeld. (ANP)

  10. Groot-Brittannië: Rusland breidt offensief uit in oosten Oekraïne

     De Russen hebben hun offensief in het oosten van Oekraïne uitgebreid. De Russische aanvallen bij de grote stad Donetsk zijn de afgelopen dagen toegenomen, constateert het Britse ministerie van Defensie in zijn dagelijkse inschatting over het verloop van de Russische invasie in buurland Oekraïne.

    Onder meer bij de verwoeste luchthaven van Donetsk wordt weer zwaar gevochten. Met hun nieuwe aanvallen willen de Russen waarschijnlijk uitlokken dat er meer Oekraïense troepen naar het oostelijke front komen. Die kunnen dan niet worden verplaatst naar het zuiden, waar Oekraïne de stad Cherson wil bevrijden. Een Oekraïens tegenoffensief wordt zo bemoeilijkt, aldus het defensieministerie, dat zich baseert op de geheime diensten.

    Met hun dagelijkse rapportage willen de Britten onder meer de Russische berichtgeving over het verloop van de oorlog ontkrachten. Volgens Moskou gaat het om desinformatie. (ANP)

  11. Zelenski: 1 miljoen ton aan voedsel geëxporteerd sinds graandeal

    Oekraïne heeft sinds de graandeal 1 miljoen ton aan landbouwproducten via zee geëxporteerd, meldt president Volodimir Zelenski. Het akkoord werd een maand geleden gesloten en maakte een einde aan de blokkade van Oekraïense havens aan de Zwarte Zee.

    In totaal zijn sinds 1 augustus vanuit de Oekraïense havens 44 vrachtschepen naar vijftien landen vertrokken. Zelenski herhaalde vrijdag in zijn avondboodschap dat het doel is om 3 miljoen ton per maand te exporteren. Dat is de helft van het maandtotaal van voor de oorlog.

    De Oekraïense export via zee kwam door de Russische invasie eind februari stil te liggen, met wereldwijd stijgende voedselprijzen tot gevolg. Door de graandeal kunnen vrachtschepen weer veilig af- en aanmeren in Oekraïne. Het akkoord tussen Oekraïne en Rusland werd gesloten met hulp van Turkije en de Verenigde Naties. (ANP)

  12. Zelenski: nucleaire ramp Zaporizja ternauwernood voorkomen

    De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft donderdagavond in zijn videoboodschap stilgestaan bij de elektriciteitsproblemen waar de bezette kerncentrale van Zaporizja donderdag mee kampte. Volgens Zelenski werd "een nucleaire ramp ternauwernood voorkomen dankzij een noodaggregaat".

    Een hoogspanningskabel die de grootste kerncentrale van Europa van elektriciteit voorziet, werd donderdag door onbekende oorzaak zeker twee keer afgekoppeld. De Russische autoriteiten meldden dat dit was gebeurd in reactie op een brand in de buurt. De nucleaire waakhond van de VN (IAEA) kon geen mededelingen doen over de oorzaak.

    Volodymyr Zelenski hier tijdens een persconferentie samen met de Britse Boris Johnson, eerder deze week. Beeld Getty Images

    "Als de dieselgeneratoren niet waren ingeschakeld en het personeel van de centrale niet had gereageerd op de stroomuitval, dan hadden we nu al te maken gehad met de gevolgen van een kernramp", aldus Zelenski in zijn dagelijkse toespraak. De Oekraïense president eist dat medewerkers van toezichthouder IAEA snel toegang tot de kerncentrale krijgen "voordat er geen weg terug meer is".

    De kerncentrale van Zaporizja, ten noordwesten van Melitopol, is sinds maart in handen van Rusland en wordt volgens het Russische defensieministerie vaak onder vuur genomen door Oekraïense milities of het Oekraïense leger. Oekraïne op zijn beurt verwijt de Russen beschietingen. Internationale organisaties dringen erop aan het complex vrij te maken van militairen om het gevaar van een kernramp te verkleinen. (ANP) 

  13. BBC: Rusland verbrandt dagelijks voor miljoenen aan gas

    Bij een fabriek van het Russische bedrijf Gazprom in de buurt van de grens met Finland brandt al weken een gigantische 'waakvlam', waar volgens een analyse van Rystad Energy dagelijks ruim 10 miljoen euro aan gas wordt verspild. Experts zeggen tegen de BBC dat het mogelijk om gas gaat dat voorheen naar Duitsland geëxporteerd werd.

    In de vlam, die op tientallen kilometers afstand te zien is, zou iedere dag meer dan vier miljoen kubieke meter gas worden verbrand. Experts stellen dat een nieuwe fabriek voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in Portovaja, ten noordwesten van Sint-Petersburg, de boosdoener is. Deze fabriek zou vlak bij een station liggen van waaruit eerder grote hoeveelheden gas door de Nord Stream 1 pijpleiding naar Duitsland werd gepompt, voordat Rusland besloot de toevoer door deze gaspijpleiding te verminderen. Volgens Duitsland is dit om politieke redenen, Rusland zegt dat het nodig is wegens onderhoud.

    Hoewel het verbranden van gas om operationele redenen gebruikelijk is, zijn experts die met de BBC spraken het erover eens dat het hier om "ongekende hoeveelheden" gaat. De vlam werd voor het eerst waargenomen in juni "en verdween vervolgens niet meer". Eén expert zegt tegen de Britse omroep dat het volledig afsluiten van een gasfabriek technisch lastig is en er daarom door de Russen mogelijk voor gekozen wordt om het gas op deze manier "af te fakkelen".

    Wetenschappers maken zich zorgen over de gevolgen van de vlam voor het klimaat. De 9000 ton CO2 die dagelijks vrijkomt, draagt bij aan klimaatverandering. Ook kunnen roetdeeltjes die ontstaan door de onvolledige verbranding van het gas het poolijs aantasten. (ANP)

  14. Kerncentrale Oekraïne weer aangesloten op stroomnet

    De door de Russen bezette kerncentrale van Zaporizja in Oekraïne is weer aangesloten op het stroomnet, nadat het donderdag zeker twee keer was afgekoppeld van de hoogspanningskabel die het complex van elektriciteit voorziet. De nucleaire waakhond van de VN heeft dat op gezag van Oekraïne gemeld met de mededeling dat de oorzaak van de storing niet direct bekend was.

    De Russische autoriteiten hadden eerder aangegeven dat de stroomvoorziening van de centrale was afgesneden in reactie op een brand in de buurt. Volgens de Oekraïense eigenaar Energoatom was het de eerste keer dat de centrale is losgekoppeld van het Oekraïense net.

    Een expert van Greenpeace zegt dat de centrale voor de koeling van alle zes reactoren afhankelijk is van een kabel naar een nabijgelegen kolencentrale in Enerhodar. Deze verbinding viel de afgelopen weken meerdere keren uit en is pas onlangs hersteld, meldt nucleair expert Jan Haverkamp van de milieuorganisatie.

    Eerder op de dag waren er meldingen dat in grote delen van het door Rusland veroverde zuiden van Oekraïne de stroom was uitgevallen. In de stad Cherson zou door de stroomstoring ook de drinkwatervoorziening zijn stilgevallen. (ANP)

    Lees ook: Dreigende situatie rond kerncentrale in Zaporizja

  15. Dodental aanval Russen op treinstation Oekraïne stijgt tot 25

    Een Russische raketaanval op een treinstation in Oekraïne heeft aan 25 mensen het leven gekost, 31 personen raakten gewond. Dat maakten de Oekraïense autoriteiten bekend na afloop van de zoek- en reddingsoperatie. Een passagierstrein werd geraakt. Onder de doden zijn twee kinderen. Meerdere mensen zouden in een auto zijn verbrand.

    De Russen bestookten volgens Kiev het treinstation van Chaplyne in de centrale regio Dnipropetrovsk woensdag op de Oekraïense Onafhankelijkheidsdag, precies een half jaar na de Russische invasie in het land. De Oekraïense president Volodimir Zelenski maakte de aanval bekend toen hij per videoverbinding de VN-Veiligheidsraad toesprak.

    De Verenigde Staten en de Europese Unie veroordeelden de aanval op burgers. (ANP)

    Beelden van de bij een Russische aanval beschadigde treinen in Chaplyne.Beeld Twitter/Dmytro Kuleba
  16. Zelenski: Doden en gewonden bij aanval op treinstation

    Rusland heeft met raketten een treinstation in de centrale regio Dnipropetrovsk beschoten waarbij vijftien doden en ongeveer vijftig gewonden zijn gevallen, zei president Volodimir Zelenski per videoverbinding tijdens een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad over Oekraïne. Moskou had tevergeefs geprobeerd te voorkomen dat Zelenski het machtige orgaan zou toespreken.

    De Veiligheidsraad spreekt vooral over de door Russen bezette kerncentrale Zaporizja, waar internationaal veel zorgen over bestaan. Zelenski betoogde dat Rusland onvoorwaardelijk moet stoppen met nucleaire chantage en zich volledig moet terugtrekken uit de centrale nu het risico bestaat dat er nucleaire straling vrijkomt.

    VN-topman António Guterres riep opnieuw op tot een internationale expertmissie, waarvoor ondanks officiële steun van de strijdende partijen nog steeds geen groen licht is. "De waarschuwingslichten knipperen."

    De secretaris-generaal ziet geen tekenen dat de oorlog in Oekraïne snel zal eindigen. "Vandaag markeert een trieste en tragische mijlpaal", zei hij over de 'verwoestende' oorlog die precies zes maanden geleden begon. Guterres bracht de duizenden doden en gewonden in herinnering en de ernstige schendingen van mensenrechten en internationaal humanitair recht. Maar het akkoord dat Moskou en Kiev vorige maand sloten om graan uit Oekraïne te exporteren geeft hoop, zei hij. (ANP)

  17. Johnson belooft Oekraïne nieuwe wapensteun bij bezoek aan Kiev

    De Britse premier Boris Johnson is op de Oekraïense onafhankelijkheidsdag naar Kiev afgereisd. Hij is in de Oekraïense hoofdstad om nieuwe wapensteun toe te zeggen.

    Johnson heeft tijdens een persconferentie met de Oekraïense president Volodimir Zelenski aangekondigd een nieuw wapenpakket ter waarde van 54 miljoen pond (64 miljoen euro) te sturen. De hulp bestaat uit onder meer raketsystemen, drones en munitie.

    Volgens Johnson, die volgende maand aftreedt, blijft het Verenigd Koninkrijk 'schouder aan schouder' naast Oekraïne staan. Hij zegt erin te geloven dat Oekraïne de oorlog van Rusland kan en zal winnen. Oekraïne is daarbij sterk afhankelijk van wapensteun van westerse bondgenoten. Johnson roept landen op wapens te blijven leveren. (ANP)

  18. Rusland arresteert personeel bezette kerncentrale Zaporizja

    De Russen hebben twee werknemers van de bezette Oekraïense kerncentrale Zaporizja gearresteerd omdat ze informatie doorgaven aan de Oekraïense autoriteiten. Hun 'illegale acties' bedreigden de veiligheid, stellen de Russische Nationale Garde en een Russische functionaris in de regio.

    Daarnaast is een derde persoon opgepakt die de toegangsprocedures had geschonden en samenwerkte met het Oekraïense leger. De kerncentrale van Zaporizja, de grootste van Europa, werd vrij snel na de Russische invasie ingenomen door Russische troepen. Het Oekraïense personeel bleef gehandhaafd, maar kwam wel onder Russisch toezicht. (ANP)

  19. Oekraïne verwerpt Wit-Russische felicitatie onafhankelijkheidsdag

    Oekraïne verwerpt de 'cynische' felicitatie die het land van Wit-Rusland heeft ontvangen voor zijn onafhankelijkheidsdag. Presidentieel adviseur Michailo Podoljak wijst op de rol die Wit-Rusland heeft gespeeld in de Russische invasie van Oekraïne.

    De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko deelde woensdag een bericht waarin hij het Oekraïense volk onder meer 'vredige lucht, tolerantie, moed en kracht' toewenste. Ook zei hij dat 'de tegenstellingen van vandaag' de 'goede banden' tussen de buurlanden niet kunnen vernietigen.

    Podoljak heeft de felicitatie via Twitter zwaar bekritiseerd. "Loekasjenko gelooft echt dat de wereld zijn deelname aan de misdaden tegen Oekraïne niet opmerkt", aldus de medewerker van president Volodimir Zelenski. Hij omschrijft Loekasjenko's boodschap als 'met bloed doordrenkte clownerie' en stelt dat deze gevolgen zal hebben. (ANP)

  20. Voetbalcompetitie Oekraïne weer van start

    Ondanks de oorlog ging de Oekraïense voetbalcompetitie dinsdag weer van start. In het openingsduel werd niet gescoord, maar de 0-0 had een grote symbolische waarde.

    Waarom voetballen terwijl het land wel belangrijkere zaken aan het hoofd heeft? President Zelenski benadrukte dat voetbal belangrijk is om het volk in zware tijden ook afleiding te bieden. Andriy Pavelko, voorzitter van de voetbalbond, sprak erover met Zelenski. “Hervatting van de competitie tijdens de oorlog gaat niet alleen over sport.”

    Lees hier het verhaal dat John Graat maakte over de herstart van de competitie.

  21. Ollongren positief over EU-trainingsmissie Oekraïne

    Minister Kajsa Ollongren van defensie staat positief tegenover het voorstel van EU-buitenlandchef Josep Borrell om op grote schaal Oekraïense militairen te trainen in naburige landen. De plannen worden volgende week maandag besproken door de defensieministers van de lidstaten. Over een mogelijke Nederlandse bijdrage zegt Ollongren dat "we altijd kunnen kijken waar we een bijdrage aan kunnen leveren".

    Borrell denkt dat zo'n grootschalige trainingsmissie nodig is, aangezien de oorlog in Oekraïne voorlopig voort lijkt te duren. Tot nu toe leverden westerse bondgenoten van het land voornamelijk wapens en militaire informatie sinds Rusland het land in februari binnenviel. Het Verenigd Koninkrijk is al bezig Oekraïense militairen te trainen. Daar werken Nederlandse trainers ook aan mee. Veel Oekraïners die zijn gemobiliseerd, zijn nog onvoldoende militair getraind.

    "Ik sta heel positief tegenover het voorstel en ben benieuwd hoe we het kunnen uitwerken en hoop ook dat we snel concreet kunnen worden", zegt minister Ollongren over het voorstel van Borrell. (ANP)

  22. Oekraïense vlaggen hangen bij Hofvijver om steun te betuigen

    Bij de Hofvijver in Den Haag, naast het Binnenhof, zijn twaalf vlaggen van Oekraïne en de Nederlandse vlag opgehangen. Het is een steunbetuiging aan het land dat woensdag 31 jaar onafhankelijkheid viert en precies een half jaar geleden werd binnengevallen door buurland Rusland. Ministers Wopke Hoekstra (buitenlandse zaken) en Liesje Schreinemacher (buitenlandse handel) onthulden de vlaggen woensdag, samen met de Oekraïense ambassadeur Maksym Kononenko.

    "Onafhankelijkheidsdag is dit jaar belangrijker dan ooit voor Oekraïne, Europa en de wereld. Oekraïners hebben het onvervreemdbare recht om zelf te beslissen over hun eigen toekomst. Ik heb de onwankelbare steun van Nederland voor Oekraïne en zijn mensen onderstreept", liet Hoekstra na afloop weten. Schreinemacher, die twee dagen geleden Oekraïne bezocht, zei dat ze daar "met eigen ogen het hartverscheurende leed en de verwoesting heeft gezien. Oekraïne verdient onze blijvende steun". 

    Bij de Hofvijver hangen normaal gesproken de vlaggen van de twaalf Nederlandse provincies en de vlag van de gemeente Den Haag. Bij speciale gelegenheden kunnen daar andere vlaggen worden gehesen. Zo hingen er vorig jaar regenboogvlaggen uit protest tegen het homobeleid van de regering van Hongarije. Ook hees Den Haag er vorig jaar de transgendervlag. (ANP)

  23. Ruim honderd mensen bij demonstratie voor Oekraïne in Den Haag

    Ruim honderd mensen demonstreren woensdagmiddag in Den Haag om aandacht te vragen voor de situatie in Oekraïne. Met een minuut stilte werden de soldaten herdacht die gesneuveld of gevangengenomen zijn in de zes maanden die de oorlog nu duurt. Later in de woensdagmiddag wordt een livestream opgezet met vijftig andere landen en wordt gelijktijdig het volkslied gezongen.

    Ook zullen de aanwezigen een menselijke ketting vormen, in navolging van het internationale initiatief #TheFreeWorldGathering. De demonstratie is georganiseerd door Stichting Oekraïners in Nederland en wordt eveneens in Rotterdam en Amsterdam gehouden. (ANP)

  24. Biden kondigt grootste wapenpakket Oekraïne tot nu toe aan

    Om Oekraïne te helpen in de strijd voor soevereiniteit, sturen de Verenigde Staten opnieuw wapenhulp. Dit pakket ter waarde van 2,98 miljard dollar (3 miljard euro) is het grootste dat Oekraïne van de Amerikanen ontvangt sinds het begin van de oorlog. De Amerikaanse president Joe Biden heeft de steun woensdag officieel aangekondigd, nadat regeringsfunctionarissen het nieuws eerder al hadden gemeld.

    Biden deed zijn toezegging op Oekraïense Onafhankelijkheidsdag. Naast een felicitatie stelt hij dat deze dag niet alleen viering van het verleden is, maar ook bevestigt "dat Oekraïne met trots een soevereine en onafhankelijke natie blijft en zal blijven". (ANP)

  25. Zelenski: Oekraïne vecht door tot het einde

    Op de Oekraïense Onafhankelijkheidsdag heeft president Volodimir Zelenski gezworen dat zijn land de Russische invasie, die precies een half jaar geleden begon, "tot het einde" zal bestrijden. Oekraïne zal geen concessie doen en geen compromis sluiten met 'terroristen' om delen van het land af te staan, zei de leider in een emotionele videotoespraak op de nationale feestdag.

    "Het maakt ons niet uit welk leger je hebt, we geven alleen om ons land. We zullen ervoor vechten tot het einde", zei Zelenski. "Wat voor ons het einde van de oorlog is? Vroeger zeiden we: vrede. Nu zeggen we: overwinning."

    Onafhankelijkheidsdag gaat deze keer gepaard met angst voor extra Russische raketaanvallen op burgerdoelen en regeringsgebouwen. De straten van het centrum van de hoofdstad Kiev waren woensdagochtend ongebruikelijk leeg. Normaal viert Oekraïne de afscheiding van de Sovjet-Unie in 1991 met allerlei evenementen. (ANP)

  26. Oekraïeners in Nederland demonstreren een half jaar na invasie

    Stichting Oekraïners in Nederland demonstreert woensdag in verschillende grote steden om aandacht te vragen voor de situatie in Oekraïne. Het is precies een half jaar geleden dat Rusland het land binnenviel.

    Sindsdien is het oorlog in Oekraïne en zijn miljoenen inwoners gevlucht. Woensdag viert Oekraïne tevens onafhankelijkheidsdag, om stil te staan bij de afscheiding van de Sovjet-Unie in 1991.

    Stichting Oekraïners in Nederland heeft voor woensdagmiddag en -avond demonstraties in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam aangekondigd. De organisatie laat weten dat demonstranten een menselijke ketting zullen vormen, in navolging van het internationale initiatief #TheFreeWorldGathering.

    Hoeveel mensen bij de demonstraties aanwezig zullen zijn, durft een woordvoerster van de stichting niet te zeggen. "Kijkend naar vorige demonstraties" zouden er zo'n 150 mensen per keer kunnen komen, maar vanwege onafhankelijkheidsdag zijn het er mogelijk meer.

  27. Russische politicus aangehouden wegens kritiek op oorlog

    De Russische politicus en voormalig burgemeester van Jekaterinenburg Jevgeni Rojzman is gearresteerd, meldt het Russische persbureau TASS woensdagochtend. Rojzman, die al jaren bekendstaat om zijn kritiek op de Russische regering, en meer recent ook op de oorlog in Oekraïne, wordt volgens TASS verdacht van 'het in diskrediet brengen van het Russische leger'.

    Rojzman was één van de critici van het Kremlin die in 2013 via verkiezingsoverwinningen Russische burgemeestersposten wisten te bemachtigen. Dat gebeurde na een reeks grote demonstraties in het jaar ervoor. Hij zou tot 2018 burgemeester blijven van de vierde stad van Rusland. Dat jaar stapte hij echter op uit protest tegen de afschaffing van de directe burgemeestersverkiezingen in Jekaterinenburg.

    In mei dit jaar werd Rojzman ook al aangehouden en negen dagen opgesloten, omdat hij op sociale media zijn volgers had opgeroepen de straat op te gaan en te demonstreren voor de vrijlating van oppositieleider Aleksej Navalni. (ANP)

  28. Meer dan duizend kinderen zonder ouders uit Oekraïne in België

    Een half jaar na de Russische invasie in Oekraïne zijn er in België ruim duizend Oekraïense kinderen zonder ouders aanwezig. Dat melden de Belgische media Knack, De Standaard en VRT NWS. 

    In totaal zijn er in het land 1.043 niet-begeleide minderjarigen uit Oekraïne in België geregisteerd. Van de 1.043 kinderen zijn er 111 jonger dan tien jaar, zegt woordvoerster Sharon Beavis van de Federale Overheidsdienst Justitie. Het aantal nieuwe aanmeldingen neemt af, aldus Beavis.

    115 van de meer dan duizend niet-begeleide kinderen hebben inmiddels een voogd toegewezen gekregen. Er is ook een deel dat wordt opgevangen bij kennisen of familieleden. (Redactie)

  29. VS sturen pakket wapens van rond de 3 miljard naar Oekraïne

    De Verenigde Staten sturen een nieuw pakket met wapentuig naar Oekraïne. Met een geschatte waarde van circa 3 miljard dollar, ruim 3 miljard euro, wordt het het grootste pakket sinds Rusland Oekraïne 24 februari is binnengevallen. Een Amerikaanse regeringsfunctionaris heeft dit bevestigd. Aangenomen wordt dat Washington het woensdag op de onafhankelijkheidsdag van Oekraïne officieel bekendmaakt.

    Oekraïne werd 24 augustus 1991 onafhankelijk door de ineenstorting van de Sovjet-Unie. De betrekkingen tussen Moskou en Kiev waren lange tijd goed maar het afzetten in 2014 van een pro-Russische president in Kiev leidde in vooral op Rusland gerichte Oekraïense regio's tot een opstand en sindsdien zijn de twee op voet van oorlog. Rusland viel zes maanden geleden Oekraïne binnen. De strijd spitst zich toe op het oosten en zuiden, waar het front momenteel weinig in beweging is. (ANP)

  30. Duitse bondskanselier belooft meer wapens voor Oekraïne

    Duitsland gaat wapens ter waarde van meer dan 500 miljoen euro aan Oekraïne leveren. Op een internationale digitale top over het Oekraïense schiereiland de Krim zei bondskanselier Olaf Scholz volgens deelnemers dat het gaat om drie extra luchtverdedigingssystemen, een dozijn gepantserde bergingsvoertuigen, twintig raketwerpers, precisiemunitie en antidronesystemen.

    De wapens worden volgend jaar geleverd, maar sommige mogelijk eerder. Een Duitse parlementscommissie moet de leveringen nog goedkeuren. Duitsland kreeg eerder kritiek uit Oekraïne omdat het terughoudend was met het sturen van zware wapens, maar die geluiden zijn verstomd na het sturen van pantserhouwitsers, raketlanceersystemen en ander zwaar geschut. "De internationale gemeenschap zal Ruslands illegale, imperialistische annexatie van Oekraïens grondgebied nooit accepteren", aldus Scholz.

    President Volodimir Zelenski benadrukte nog maar eens dat de Krim bij Oekraïne hoort en zijn land op enig moment weer controle krijgt over het schiereiland. 

    De Oekraïense premier Denis Sjmihal liet weten dat zijn land tegen eind dit jaar nog eens 12 tot 16 miljard dollar aan financiële steun van buitenlandse partners verwacht. Sinds de oorlog een halfjaar geleden uitbrak is al meer dan 14 miljard binnengekomen. (ANP)

  31. Trein met mais uit Oekraïne in Duitse Rostock aangekomen

    Een eerste trein met mais uit Oekraïne is in de Duitse havenstad Rostock gearriveerd. De treinreis geldt als een test volgens de chef van de Rostock Grain Terminal waar de mais wordt opgeslagen. Hij zei dat er nog vier treinen komen.

    De trein is 450 meter lang en bestaat onder meer uit 21 goederenwagens. De oorlog in Oekraïne heeft de gebruikelijke export van dat land per boot over de Zwarte Zee maandenlang onmogelijk gemaakt. Een internationale 'graandeal' die eind juli door Oekraïne, Rusland, Turkije en de VN is gesloten, heeft de uitvoer van voedselproducten uit drie Oekraïense havens weer mogelijk gemaakt, maar het land zit nog steeds met grote voorraden van vooral graan die al geëxporteerd hadden moeten worden.

    Oekraïne wil nu ook per trein die producten exporteren naar havens aan de Oostzee. De prijs van die producten stijgt hiermee wel omdat de uitvoer met grote schepen over de Zwarte Zee goedkoper is. (ANP)

  32. Duitsland registreert bijna miljoen vluchtelingen uit Oekraïne

     Duitsland heeft sinds het begin van de Russische invasie bijna één miljoen vluchtelingen uit Oekraïne geregistreerd. Een deel van hen is inmiddels doorgereisd naar andere landen of teruggekeerd naar huis.

    Cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken laten zien dat van de 967.546 vluchtelingen er ongeveer 97 procent de Oekraïense nationaliteit heeft. De hele groep bestaat voor 36 procent uit minderjarigen, vooral kinderen in de basisschoolleeftijd. Van de volwassenen is 74 procent vrouw. Van alle vluchtelingen is 8 procent ouder dan 64 jaar.

    Binnenlandminister Nancy Faeser zegt trots te zijn op de "menselijkheid en behulpzaamheid" die Duitsland heeft getoond en spreekt haar dank uit aan iedereen die heeft bijgedragen aan de vluchtelingenhulp. Er zijn volgens Faeser "vele levens" gered. Ook zegt ze dat de regering de vluchtelingen in Duitsland "hoop, steun en perspectief wil blijven bieden".

    De federale politie schat dat momenteel dagelijks zo'n zevenhonderd vluchtelingen uit Oekraïne Duitsland binnenkomen. De oorlog in Oekraïne, die woensdag precies zes maanden duurt, heeft de grootste vluchtelingenstroom in Europa op gang gebracht sinds de Tweede Wereldoorlog. (ANP)

  33. VS verwachten extra Russische aanvallen rond feestdag Oekraïne

    Een dag voor de Oekraïense Onafhankelijkheidsdag hebben de Amerikanen gewaarschuwd voor Russische aanvallen op burgerdoelen en regeringsgebouwen in Oekraïne. De Amerikaanse ambassade roept Amerikanen op het land te verlaten.

    De Russen zijn van plan "de komende dagen" meer aanvallen uit te voeren op niet-militaire doelen, aldus de ambassade in de hoofdstad Kiev. De Amerikanen gaven geen specifiekere informatie.

    Oekraïne zelf houdt ook rekening met extra beschietingen rond de nationale feestdag waarop de afscheiding van de Sovjet-Unie in 1991 wordt herdacht. Het is precies een half jaar na het begin van de bloedige Russische invasie in het buurland. In de hoofdstad Kiev en ook elders zijn feestelijke bijeenkomsten afgeblazen. (ANP)

  34. Poolse president bezoekt Oekraïne voor verdere steun in oorlog

    De Poolse president Andrzej Duda is in Oekraïne om verdere steun in de oorlog tegen Rusland te bespreken. Polen ontpopte zich sinds de Russische invasie van een half jaar geleden tot een van de trouwste bondgenoten van het aangevallen buurland.

    Warschau zal nieuwe militaire hulp aanbieden, is al bekendgemaakt. Polen wil Kiev ook helpen met de verdediging in "economische, humanitaire en politieke zin", aldus een woordvoerder.

    Na een ontmoeting van Duda met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski volgt een internationale online-conferentie over de toekomst van de Krim, met onder anderen onder anderen de Duitse kanselier Olaf Scholz, de Canadese premier Justin Trudeau, de Japanse premier Fumio Kishida en de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg. Het is de tweede Krim-top waarmee Oekraïne internationale steun wil vergaren voor teruggave van het schiereiland. (ANP)

    De Poolse president Andrzej Duda en de Oekraïense president Volodimir Zelenski in Kiev.Beeld via REUTERS
  35. Oekraïne: 9.000 militairen gedood sinds Russische invasie

    De Russische invasie van Oekraïne heeft inmiddels aan zo'n 9.000 Oekraïense soldaten het leven gekost. Dat zei de Oekraïense militaire leider, generaal Valerii Zaluzhnyi, tijdens een bijeenkomst voor veteranen.

    Rusland viel Oekraïne bijna een halfjaar geleden binnen en een einde aan de oorlog lijkt nog lang niet in zicht. Ook maandag werd weer hevig gevochten rond Nikopol, in de buurt van de belangrijkste kerncentrale van Oekraïne.

    Volgens een officiële telling van de Verenigde Naties zijn bovendien 5.587 burgers gedood en 7.890 gewond geraakt, maar in werkelijkheid zijn dat er vermoedelijk veel meer.

    Over het aantal verliezen aan Russische kant is voor het laatst op 25 maart een update gegeven. In de eerste maand van de invasie zouden 1.351 Russische militairen zijn omgekomen. (Redactie)

  36. Nederland geeft Oekraïne 80 miljoen euro extra hulp

    Nederland geeft 80 miljoen euro extra hulp aan Oekraïne. Dat maakten ministers Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en Kajsa Ollongren (Defensie) maandag bekend tijdens een bezoek aan Kiev.

    Het grootste deel van het geld (65 miljoen) is bedoeld voor de wederopbouw. Hiermee kunnen bijvoorbeeld Nederlandse bedrijven worden gefinancierd die de infrastructuur, zoals bruggen en wegen, in Oekraïne willen herstellen. Ook wordt 10 miljoen euro vrijgemaakt voor het opruimen van mijnen en andere explosieven, aldus Schreinemacher.

    De wapenhulp zal worden voortgezet, beloofde minister Ollongren. Nederland leverde al voor 210 miljoen euro aan militaire goederen. In het najaar gaat vermoedelijk opnieuw een forensisch team van Defensie naar Oekraïne om bewijzen te verzamelen van oorlogsmisdaden. Dat gebeurt onder de vlag van het Internationaal Strafhof (ICC).

  37. Interfax: joint venture Shell onder controle van Moskou

    Een Russische rechtbank heeft geoordeeld dat een samenwerkingsverband in Rusland waar Shell voor de helft in zit, onder controle van Moskou moet komen. Dat meldt het Russische persbureau Interfax.

    Het gaat om Salym Petroleum Development (SPD), een joint venture tussen Shell en Gazprom Neft. Laatstgenoemde is de olietak van het Russische staatsgasconcern Gazprom. Shell en Gazprom Neft hebben elk een belang van 50 procent in het samenwerkingsverband, dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van velden in het westen van Siberië.

    De Russische krant Kommersant meldde vorige week al dat Gazprom Neft stappen had genomen om de joint venture juridisch volledig onder Russische controle te krijgen. Daarbij moesten de rechten van aandeelhouders van Shell worden opgeschort. De rechtbank bevriest nu bepaalde rechten van Shell tot eind december 2023, waaronder het stemrecht.

    "We houden de situatie in de gaten en beoordelen onze juridische opties", laat een woordvoerder van Shell weten. "We hebben op dit moment geen verder commentaar."

    Shell maakte in maart al plannen bekend om de activiteiten in Rusland stop te zetten, toen er westerse sancties werden afgekondigd in reactie op de Russische invasie van Oekraïne. Het olie- en gasconcern had ook al aangegeven miljarden te moeten afschrijven op zijn activiteiten in Rusland.

  38. EU denkt over grootscheeps trainen Oekraïense militairen

    De Europese Unie denkt erover op grote schaal Oekraïense militairen te gaan trainen in naburige EU-landen. De defensieministers van de lidstaten buigen zich volgende week maandag over de plannen, zegt buitenlandchef Josep Borrell.

    "Natuurlijk zou dat een grote missie worden", zei Borrell maandag. Hij wijst erop dat de oorlog in Oekraïne voorlopig lijkt voort te duren en er meer nodig is dan de wapens en militaire informatie die westerse bondgenoten van Oekraïne tot dusver vooral leverden. Zo'n grootschalige strijd met zoveel militairen vraagt volgens hem ook een grote trainingsmissie.

    Onder meer in het Verenigd Koninkrijk worden al Oekraïense militairen getraind. Nederlandse trainers gaan daar ook assisteren. Veel van de Oekraïners die zijn gemobiliseerd om de Russische invasie af te slaan missen militaire training.

    Westerse bondgenoten helpen Oekraïners al langer om te gaan met de westerse wapens die ze krijgen. Zo maakten Duitsland en Nederland Oekraïense militairen vertrouwd met de pantserhouwitsers die ze hebben gestuurd.

  39. Letten tarten Russen en verwijderen enorm Sovjetmonument

    Als reactie op de bloedige Russische invasie in Oekraïne verwijdert de Baltische staat Letland een enorm monument dat herinnert aan de overwinning van het leger van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland. De autoriteiten van het Russische buurland tarten hiermee het regime in Moskou, dat de ontmanteling als Russenhaat ziet.

    Voor de Letse regering in Riga symboliseert het megalomane monument de Sovjetbezetting en onderdrukking na de Tweede Wereldoorlog. De sloop begint minder dan een week nadat buurland Estland, eveneens lid van de Europese Unie en de NAVO, een Sovjetmonument heeft verwijderd. Daarop volgde de grootste golf van cyberaanvallen in ruim tien jaar, die echter kon worden afgeslagen.

    Tijdens de ontmanteling wordt het monument in Riga omheind. De slopers gebruiken geen explosieven. Het complex bestaat uit een bijna 80 meter hoge obelisk en twee enorme beelden, een van soldaten van het Rode Leger en een van een vrouw die het 'moederland' Rusland vertegenwoordigt. Het monument dateert uit 1985, veertig jaar na het einde van het Derde Rijk van Hitler. Zes jaar later, in 1991, was Letland onafhankelijk.

  40. Russische geheime dienst geeft Oekraïne schuld van moord op Daria Doegina

    De Russische geheime dienst FSB wijst Oekraïne aan als de dader van de bomaanslag die Daria Doegina zaterdag het leven kostte. Zij was de dochter van de ultranationalistische ideoloog Aleksandr Doegin, een naar verluidt invloedrijke man in het Kremlin.

    De Oekraïense regering had eerder betrokkenheid bij de moord al ontkend, na beschuldigingen die via Russische staatsmedia waren geuit. De FSB meldt in een verklaring aan Russische staatsmedia dat de aanslag is voorbereid en uitgevoerd door de Oekraïense geheime diensten. De aanslagpleger, een Oekraïense vrouw van begin veertig, zou naar Estland zijn gevlucht.

    De vrouw arriveerde volgens de FSB vorige maand in Rusland, samen met haar tienerdochter. In de daaropvolgende maand zou ze de aanslag hebben voorbereid door een appartement te huren in hetzelfde woonblok waar Doegina woonde en het leven van Doegina te bestuderen.

    Doegina stierf toen een explosief onder haar auto tot ontploffing werd gebracht. De politicologe en journaliste zou eigenlijk met haar vader in de auto zitten, maar hij had zijn plannen gewijzigd. De twee waren samen naar een festival buiten Moskou geweest. Volgens de FSB was de Oekraïense vrouw op ditzelfde evenement voordat ze de auto "gecontroleerd" liet exploderen.

  41. China importeert meer Russische energie ondanks oorlog

    China heeft sinds het begin van de oorlog in Oekraïne meer fossiele brandstoffen gekocht van Rusland dan een jaar eerder. Daarmee blijft het land in grote mate afhankelijk van Russische energie.

    In totaal kocht China sinds het uitbreken van de oorlog voor 35 miljard dollar (omgerekend bijna 35 miljard euro) aan onder meer ruwe olie, gas en steenkool van Rusland. Vorig jaar was dat nog voor zo'n 20 miljard dollar.

    Alleen in de maand juli kocht China voor ruim 7 miljard dollar aan Russische energie. In dezelfde maand vorig jaar was dat nog krap 5 miljard dollar. Ook de import van ruwe olie en vloeibaar gemaakt gas (lng) lag in juli hoger dan een jaar eerder. De energie-import was in juli daarmee goed voor 70 procent van de totale invoer uit Rusland.

    Rusland is nu China's belangrijkste energieleverancier, waarmee het land Indonesië heeft verdrongen. Het Zuidoost-Aziatische land verhoogde eerder de prijzen waarmee het kopers afschrikte. Rusland daarentegen verkoopt brandstoffen aan China soms tegen een gereduceerd tarief. (ANP)

  42. Zelenski: Geen onderhandelingen meer met Rusland

    De Oekraïense president Zelenski weigert nog verder aan de onderhandelingstafel met Rusland te gaan zitten, vanwege een “absurd en walgelijk proces” dat tegen Oekraïense soldaten wordt gevoerd in Marioepol.

    In een videotoespraak zei hij dat Rusland zich daarmee "buiten de onderhandelingstafel plaatst". "Er zullen geen gesprekken meer plaatsvinden. Ons land heeft alles gezegd wat het wilde", aldus Zelenski.

    Twitter bericht wordt geladen...

  43. Russische luchtafweer opnieuw actief boven de Krim

    Volgens de autoriteiten op de Krim, het schiereiland dat in 2014 door Rusland werd geannexeerd, is er opnieuw een Oekraïense aanval aan de gang. Dat schrijft gouverneur Mikhail Razvozhayev zondagavond op Telegram.

    Het Russische luchtafweersysteem zou zijn ingezet en "objecten" in de buurt van de militaire luchtmachtbasis Belbek bij Sebastopol hebben onderschept. De informatie kon overigens niet onafhankelijk worden geverifieerd.

    De afgelopen dagen zijn er diverse ontploffingen op de Krim waargenomen, onder meer in een munitiedepot. Zaterdag was Sebastopol het doelwit. Volgens de Russen ging het om een aanval met een drone op het hoofdkantoor van de Zwartezeevloot. Daarbij zouden geen slachtoffers zijn gevallen.

    Oekraïne heeft de aanvallen niet opgeëist. 

  44. Russische partizanengroep eist aanslag op Daria Doegina op

    Een onbekende Russische groepering, het Nationaal Republikeinse Leger, heeft de aanslag op Daria Doegina, de dochter van de Russische ultranationalist Alexander Doegin, opgeëist. Dat zegt een voormalig lid van de Doema, Ilya Ponomarev, zondagavond op zijn eigen televisiezender die vanuit Kiev uitzendt, zo bericht The Guardian.

    Ponomarev beweert dat deze groepering hem heeft gemachtigd om een verklaring af te leggen. "Wij (...) verklaren de aanstichters van de oorlog vogelvrij en zij die stelen van het volk en hen onderdrukken", luidt de verklaring die aan het voormalige parlementslid werd overhandigd. "President Poetin is een oorlogsmisdadiger die de grondwet heeft aangepast, een oorlog tussen Slavische volkeren heeft ontketend en Russische soldaten naar een zekere en zinloze dood leidt".

    Volgens Ponomarev, die nu in Kiev woont, gaat het om een groep Russische partizanen die via ondergrondse operaties probeert om het Poetin-regime omver te werpen. Volgens The Guardian kon de informatie niet worden geverifieerd.

    Het voormalige Russische parlementslid meent dat de aanslag op Daria Doegina -zaterdagavond in de buurt van Moskou- een nieuw hoofdstuk is in het verzet tegen Poetin. Hij beweert zelfs dat Russische partizanen klaar zijn voor nog meer, gelijksoortige aanvallen op hooggeplaatste doelwitten die banden hebben met het Kremlin.

    Daria Doegina kwam zaterdagnacht om het leven toen ze met de auto van haar vader naar huis reed in de buurt van Moskou en het voertuig ontplofte. (Belga)

  45. India kan belofte om grote graanexporteur te worden niet nakomen

    India lijkt zijn eerdere belofte om een grote exporteur van graan te worden niet na te kunnen komen. Het land zou vanwege tegenvallende oogsten zelfs overwegen graan van elders te moeten halen, meldden bronnen aan persbureau Reuters.

    De Indiase premier Narenda Modi verklaarde kort na de Russische invasie in Oekraïne nog vol bravoure dat India gereed stond om "de wereld te voeden". Krap vier maanden later lijkt het tegenovergestelde waar. Door de recordbrekende hittegolf die India dit voorjaar teisterde valt de graanoogst minder hoog uit dan verwacht. Door de mindere productie zijn de prijzen lokaal gestegen, waardoor het dagelijks leven voor honderden miljoenen Indiërs duurder is geworden. Zij gebruiken graan om basisvoedsel als naan en chapati te maken.

    Na de eerste aanwijzingen dat de tarweoogst minder hoog zou uitvallen dan eerder geraamd werd de export van graan al beperkt. De staatsreserves zijn in augustus gedaald naar het laagste niveau in 14 jaar tijd. Voor consumenten is tarwe zo'n 12 procent duurder geworden. Door het dreigende tekort en de stijgende prijzen treffen de autoriteiten nu voorbereidingen om tarwe elders te kopen.

    Hoewel India de op één na grootste tarweproducent ter wereld is, is het nooit een grote exporteur geweest. Het heeft ook nooit veel geïmporteerd. Het land was zo goed als zelfvoorzienend. De autoriteiten gaan er nu van uit dat de oogst voor 2021-22 ongeveer 107 miljoen ton zal bedragen, tegen een schatting van 111 miljoen in februari. De nieuwe raming is mogelijk iets te optimistisch, aangezien handelaren en meelfabrikanten een opbrengst van 98 miljoen tot 102 miljoen ton voorspellen. (ANP)

  46. Media: dochter Aleksandr Doegin sterft door bomaanslag

    In Rusland is de dochter van Aleksandr Doegin in de regio Moskou om het leven gekomen bij een vermoedelijke bomaanslag op de auto waarin ze reed. Dat melden meerdere lokale media, maar het nieuws is nog niet officieel bevestigd.

    De auto waarin de 29-jarige Daria Doegina zat ontplofte op een snelweg in de buurt van Moskou. Ze was op de terugweg van een folklorefestival, dat ze samen met haar vader had bezocht. De auto behoorde toe aan Aleksandr Doegin, zegt een vertrouweling van de familie tegen staatspersbureau TASS. "Het was de auto van haar vader. Zij reed er vandaag mee, terwijl Aleksandr op een andere manier terugkeerde. Hijzelf of beiden waren het doelwit."

    Hoewel haar dood dus nog niet officieel is bevestigd, was haar vader kort na de vermoedelijke aanslag al met de handen verslagen op zijn gezicht te zien op de plaats van aanslag, zo blijkt uit Twitterbeelden.

    Separatistenleider Denis Poesjilin van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk, in het oosten van Oekraïne, zegt dat "terroristen van het Oekraïense regime" betrokken zijn bij het incident. Hun doelwit was volgens hem de vader, meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti.

    Doegin is een bekend figuur binnen het Kremlin. Hij is een filosoof en Russische nationalist die wordt beschouwd als het brein achter de Russische inval in Oekraïne. Zijn bijnaam is 'Raspoetin' vanwege zijn invloed op president Vladimir Poetin. De precieze omstandigheden van de explosie worden nog onderzocht. 


    Twitter bericht wordt geladen...

  47. Zelenski waarschuwt voor Russische gewelddadigheden op onafhankelijkheidsdag

    Oekraïne viert op 24 augustus, precies een half jaar na het begin van de Russische invasie, zijn onafhankelijkheidsdag. President Zelenski waarschuwde ervoor dat Rusland de Oekraïense festiviteiten van woensdag wel eens zou kunnen aangrijpen voor speciale gewelddadigheden.

    "Zo is onze vijand. Ook in elke andere week van dit half jaar heeft Rusland zoiets weerzinwekkends en onmenselijks gedaan". Hij verwees onder meer naar de "Russische terreur" in de regio Charkov en de Donbas, waar dagelijks raketten inslaan en artillerieaanvallen zijn te verduren.

    President Zelenski zei ook dat hij komende week in Kiev bezoek van bondgenoten verwacht. "De oorlog heeft alles veranderd voor Oekraïne, voor Europa en voor de wereld". Volgens hem is het doel van Rusland zijn land te vernederen en angst en tweespalt te verspreiden. Daarom mag niemand buigen voor de druk en zwakheden tonen. "Daarom houden we samen stand, helpen we elkaar, herbouwen we wat vernield is en strijden we voor onze mensen".

  48. VN-chef wil open markt voor Russisch voedsel en kunstmest

    De secretaris-generaal van de VN António Guterres heeft zaterdag benadrukt dat regeringen en de particuliere sector moeten samenwerken om voedsel en kunstmest uit Rusland op de internationale markt te brengen, evenals Oekraïens graan. Dat is onderdeel van de overeenkomst die vorige maand in Turkije is gesloten.

    Guterres bepleitte tijdens een persconferentie in Istanbul de onbelemmerde toegang tot de wereldmarkt van Russische producten die niet onder de getroffen sancties vallen. Het is volgens hem belangrijk dat nationale overheden en bedrijven de krachten bundelen om daarvoor te zorgen. "Meer voedsel en kunstmest uit Oekraïne en Rusland is cruciaal om de exportmarkt verder tot rust te brengen en de prijzen voor de consument te verlagen".

    De VN-chef zei dat met de Verenigde Staten en de Europese Unie wordt gewerkt aan het opruimen van de gerezen obstakels. "Er zijn onder meer moeilijkheden te overwinnen op het gebied van scheepsvervoer, verzekeringen en financiering".

  49. Rusland beschuldigt Oekraïne van vergiftiging Russische soldaten

    Het Russisch ministerie van Defensie beschuldigt Oekraïne ervan dat het chemische stoffen heeft gebruikt in de oorlogsvoering. Het Russische staatspersbureau RIA Novosti meldde dat op 31 juli militairen met tekenen van ernstige vergiftiging naar het ziekenhuis zijn gebracht. Daar zou in hun lichaam botulinetoxine zijn aangetroffen.

    De betreffende militairen waren gestationeerd in het dorp Vasilivka, in de buurt van de kerncentrale Zaporizja, waar de voorbije weken hard is gevochten. Volgens Moskou heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski persoonlijk toestemming gegeven voor het gebruik van de giftige stof. Een woordvoerder van het Oekraïens ministerie van Binnenlandse Zaken suggereerde in een reactie dat de vermeende vergiftiging het gevolg kan zijn geweest van het eten van vlees dat over de datum was.

    De Russen zeggen bewijs te hebben voor het gifgebruik en dat binnenkort naar de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag te zullen sturen. Zowel Rusland als Oekraïne is lid van die organisatie die is opgericht om te voorkomen dat chemische wapens ooit nog worden ingezet.

    Botulinetoxine is een giftige stof die op de zenuwcellen inwerkt. Mensen die eraan zijn blootgesteld, moeten lang aan de beademing. In de vorige eeuw is er geëxperimenteerd met het gif als biologisch wapen door de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie, Japan en Duitsland, maar ze tekenden in 1975 een verdrag waardoor het gebruik verboden werd.

  50. Export Oekraïens graan en andere producten komt op stoom

    Opnieuw hebben vrachtschepen Oekraïense havens verlaten om producten over de Zwarte Zee en via de Turkse zeestraat Bosporus naar de wereldmarkten te brengen. Twee schepen, een beladen met 25.000 ton tarwe en een met 6300 ton zonnebloemolie aan boord, zijn zaterdag de Zwarte Zee opgevaren vanuit de haven van Tsjornomorsk, ten zuiden van Odessa.

    De schepen volgen een afgesproken veilige vaarroute en de lading wordt later in Istanbul nagegaan. Dit is onderdeel van de afspraken die Oekraïne, Rusland, Turkije en de Verenigde Naties in juli hebben gemaakt om de uitvoer van voedselproducten ondanks de oorlog mogelijk te maken. In het kader van deze 'graandeal' zijn nu al 27 vrachtschepen uit Oekraïense havens uitgevaren.

    De hele operatie wordt geleid door een coördinatiecentrum waar Oekraïners, Russen, Turken en afgevaardigden van de VN in Istanbul samenwerken. VN-chef António Guterres brengt zaterdag een bezoek aan het centrum in de Turkse metropool. Vrijdag bezocht hij de Oekraïense haven Odessa.

    Ondertussen worden nog meer schepen geladen in drie Oekraïense havens die in handen van de Oekraïense regering zijn. Er wordt op korte termijn vanuit Tsjornomorsk met vier bulkschepen graan verscheept naar Frankrijk, Nederland, Soedan en Turkije aldus de plaatselijke havenautoriteiten.

    (ANP)

Rusland: Aanval op kerncentrale, geen straling ontsnapt
Beeld AFP