Nieuws

Gooi je opblaasbadje niet in de afvalbak, maar lever hem in

Opblaasbadjes en paarse krokodillen mogen ingeleverd worden
Opblaasbadjes en paarse krokodillen mogen ingeleverd worden © ANP / Roel Visser
Roze flamingo's, paarse krokodillen of een opblaasbad: in deze warme tijd van het jaar worden ze volop opgeblazen. Maar wat doe je ermee als ze stuk zijn? Bij de ROVA in Zwolle, Hasselt, Staphorst, Ommen en Hardenberg en een aantal kringloopwinkels kun je ze nu inleveren in een aparte bak. Op die manier kunnen deze plastic attributen een tweede leven krijgen.
Normaal gesproken belanden kapotte opblaasproducten bij het grofvuil of restafval en worden vervolgens in een verbrandingsinstallatie verbrand. Dat terwijl het materiaal goed te recyclen is. Daarom doet ROVA mee aan een proef waarbij opblaasproducten apart worden ingezameld en verwerkt door Vinylrecycling in Lelystad. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het recyclen van PVC.

Tuinslangen en slippers

De zwembadjes en andere plastic opblaasbare producten worden verwerkt tot een schone grondstof voor bijvoorbeeld tuinslangen, slippers en schoenzolen. Ballonnen en voetballen mogen niet ingeleverd worden.
Het gaat om een proef die loopt tot 1 september. De kringloopwinkels van Noggus en Noggus en Kringloop Zwolle doen mee als extra inlooplocaties.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.