Computertijdschrift PCM stopt

Computertijdschrift PCM stopt. Personal Computer Magazine was een van de oudste techtijdschriften van Nederland, maar uitgever Reshift trekt de stekker eruit omdat de bezorg- en drukkosten te veel zijn gestegen. Abonnees krijgen voorlopig ComputerTotaal in de bus.

PCM is inmiddels niet meer te koop in de online winkel van uitgever Reshift. Ook kunnen abonnees geen nieuw abonnement meer afsluiten. Uitgever Remco de Graaf bevestigt aan Tweakers dat PCM inderdaad stopt. "We houden al jaren rekening met dit scenario. Het moment is extra versneld door de stijgende prijzen van grondstoffen zoals papier en toenemende productie- en verzendkosten", zegt hij. Daarnaast wil Reshift zich over het algemeen meer richten op koopadvies via prijsvergelijker Kieskeurig en een toekomstige nieuwe titel die daarbij aansluit. Kieskeurig werd in 2018 door Reshift overgenomen.

Bestaande abonnees van PCM worden voor de resterende tijd van hun abonnementsperiode overgezet naar een abonnement op ComputerTotaal, dat ook door Reshift wordt uitgegeven. ComputerTotaal komt, net als PCM, 11 keer per jaar uit en een jaarabonnement kost met 85 euro iets minder dan de 87,50 euro voor een abonnement op PCM. Ze kunnen ook voor 'een andere oplossing met de klantenservice' kiezen.

Personal Computer Magazine is een van de oudste en laatstovergebleven computerbladen op de Nederlandse en Belgische tijdschriftenmarkt. Het tijdschrift verscheen in 1983 voor het eerst onder uitgever VNU, waar Tweakers van 2006 tot 2012 ook onderdeel van was. In 2007 werd het tijdschrift overgenomen door het Haarlemse HUB Uitgevers. Dat ging in 2013 failliet en maakte een doorstart als Reshift Digital. Dat geeft naast PCM onder andere ook Computer Idee en ComputerTotaal uit.

De abonnees van PCM liepen, net zoals veel andere tijdschriften, al jaren terug. Ook verouderde de doelgroep. Op het hoogtepunt had PCM 400.000 abonnees, maar dat ligt inmiddels veel lager. "Als mediabedrijf vinden wij het natuurlijk ontzettend jammer dat dit icoon uit de Nederlandse computergeschiedenis verdwijnt, maar sluiten onze ogen ook niet voor de realiteit", zegt De Graaf. "Het traditionele techdomein verandert razendsnel. Technologie is al lang geen speeltje meer van de computerhobbyist. De behoefte aan informatie rond het domein ‘computer’ neemt af, de klassieke doelgroep slinkt, terwijl nieuwe doelgroepen ontstaan met een duidelijke behoefte aan duidende informatie over technologie."

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

03-08-2022 • 12:06

214 Linkedin Whatsapp

Reacties (214)

214
210
126
2
0
49
Wijzig sortering
Dit was hét magazine voor iedere Tweaker, voordat het grote boze internet breed voor iedereen beschikbaar was en je op iedere digitale hoek van de straat reviews en how-to's kon vinden.
Ik heb ardig wat uurtjes verbrand aan het lezen van alle artikelen. Mooie tijd was dat.

Maar inmiddels is het medium (papier) wel een beetje achterhaald, helaas.
Voor mij was C't toch hét tijdschrift. Maar PCM was ook niet verkeerd.
Voor mij was C't toch hét tijdschrift. Maar PCM was ook niet verkeerd.
C't was vooral goed om je technisch Duits op te poetsen, want als je de Nederlandse versie wilde lezen, dan moest je het, zeker bij de achtergrondartikelen, vaak doen met de vertalingen uit het Duits, die dus logischerwijs vaak pas een maand later werden gepubliceerd en daarmee de actualiteit soms behoorlijk konden missen.
C!T bestaat 'pas' sinds 1992. PCM als sinds oktober 1983 (ja, ik ben een grijze Tweaker).
In de periode 1983-1992 was het toen primair een x86 tijdschrift of juist ook andere systemen (zoals C64, Amiga, etc.)? '92 was zo een beetje de periode dat ik overstapte van een Amiga naar mijn eerste dedicated x86 (66Mhz bij de Vobis) en kan mij eigenlijk niet de PCM herinneren uit het C64/Amiga tijdperk...
Maar toen had je ook nog RAM, Radio Amateur Magazine, waar ik altijd mijn listings uit haalde. En daar had je later ook een radioprogramma van waarbij je met je cassette recorder klaar zat om die takkeherrie op te nemen die mijn ZX81 omzette in Snake of een simpel boekhoudprogje. Mooie tijd was dat. Ik zeg weleens tegen de huidige generatie dat onze generatie de grootste technologische vooruitgang heeft meegemaakt die de mensheid ooit zal meemaken. Ga maar na, kleurentv, videorecorders, compact disc, MP3's, digitale draadloze telefonie, computers voor thuis, opkomst van het Internet, mobiele telefoons etc. etc. allemaal zaken die de huidige generaties gebruiken maar waar wij als eerste mee te maken kregen op beurzen als de Firato (wie kent deze nog) en in het dagelijkse leven.
En je ziet dat er nog nauwelijks echte nieuwe uitvindingen gedaan worden (voor zover wij weten of mogen weten) want het meeste zijn doorontwikkelingen van wat er al bestaat. Wat dat betreft wordt het weer eens tijd voor echte nieuwe uitvindingen.
Bladzijdes vol hex codes overtypen voor een simpele game :9
Dat was altijd spannend, had je wel elk hexje juist ingevoerd?....
Toen was dat nog leuk om foutjes op te lossen, dat is het ondertussen ook al lang niet meer.
aha, ja meestal was het al syntax error in 0010 :X
Heerlijke tijden op mijn c64 data regels overtypen. Later ook veel tijdschriften gekocht over games. Denk er niet veel meer over na maar ik mis die tijd wel.
Betalen was ook geen probleem er stonden advertenties in de bladen zonder koekjes.
Online dingen wil ik geen cent aan uitgeven die kunnen ook advertenties sturen maar willen dat te persoonlijk.
Krijg al een melding dat ik mijn adblocker moet uitzetten terwijl ik die niet gebruik maar anoniem probeer te bladeren.
Waarom wil een pagina weten wat ik leuk vind. Allemaal kleine versies van meta.
Betaalde graag voor de drukkers en de personen die het drukproces door lieten gaan. Wat er overbleef kon naar de ? journalisten.
Er was info over de Amiga (met de Blitter-chip (wie herinnert zich dat nog?), Apple Lisa, Sinclair Z80, en uiteraard 8088 (later 8086), De SX, De mathematische coprocessor (8087), Weitek.
De Nederlandse C't bestaat sinds 1997. De Duitse versie sinds 1983.
En die heb ik nog steeds, was altijd uitgebreider en actueler dan de nederlandse uitgave.
Ja, ik kocht altijd de Duitse C't bij de kiosk op het station. Toen er een Nederlandse kwam was die Duitse er niet meer overal. En de Duitse artikelen kwamen over het algemeen de volgende maand in de Nederlandse versie. Was in het begin (misschien nog) vooral een vertaling.
Ik kan me nog wel herinneren mezelf door zo'n Duitse C'T heen te slaan omdat die completer en actueler was. Maar die gasten waren goed.
Nog steeds zijn ze goed.
Same here. De hard- en software reviews waren bij de Duitse C't zoveel beter dan die bij PCM... Regelmatig ergerde ik mij dood dat er bij PCM weer een apparaat als best getest uit de bus kwam, dat niemand zou moeten kopen omdat het regelrechte troep was. Als computer verkoper had ik er indertijd best wel last van (dan praat ik over eind jaren '90); mijn advies strookte niet met PCM's testuitslagen. Wanneer een klant dan toch de "best geteste" nam en vervolgens erachter kwam dat het toch niet zo "best" was...

[Reactie gewijzigd door musiman op 4 augustus 2022 14:03]

Hier een kale grijze muis die het blad vanaf het begin heeft gelezen.
Dat heette -hoe kan het ook anders- pionier lidmaatschap met later allerlei voordeeltjes voor die groep.
Mooie tijden met VIC20,CBM64,Olivetti M24 (met twee diskdrives zonder HDD), via personal computer plan van de Erasmus Universiteit. 128 Kb ram extra inbouwen voor de broodnodige 256Kb
totaal. De eerste PC die ik opengemaakt heb. Man wat een bijzondere tijden. GW Basic (Gee Whizz).
Memory lane...

[Reactie gewijzigd door JPK1960 op 3 augustus 2022 15:09]

Maar daarvoor lazen ‘wij’ de Duitse C’t :)
Yeahhh, dan ben ik een witte Tweaker :)
Beetje off-topic. Maar ik vind het leuk dat je jezelf een grijze tweaker noemt. Er zitten immers mensen die al langer dan 20 jaar tweakers.net bezoeker zijn, leuk om die eens langs te zien komen!
21 jaar en 1 maand ondertussen ;) En met 40 ben ik nog net niet grijs. En vroeger waren PCM en zelfs de computer totaal inderdaad interessant, maar de laatste > 15 jaar heeft c't dat volledig overgenomen.
22+ jaar Tweakers.net, 46 jaar oud en al behoorlijk wat wit in de baard, ook eigenlijk al op 40 jarige leeftijd. Ik geef de IT de schuld! ;-)
Hier ook 22+ jaar een tweaker. Iets grijzend bij de bakkebaarden. Verder valt het nog wel mee. :P
Over anderhalf maand tik ik zelfs al de 23 jaar tweaker aan. Ik had het er toevallig gisteren over met een collega, die ook in het verleden (in tegenstelling tot ikzelf) fanatiek deze site afstruinde.
Zo ik zit ook net op 20+ en beetje grijs eerder kalend.
Bij deze...
Ik ben van 1967, vanaf het begin lid van PCM en later een tweaker (maar vooral ook Hardware.info!) op allerlei gebied, van C64, Clipper, Dbase4, C++, R.Pi's en tot nu actief crypto/blockchain liefhebber en vol op bezig met Home Assistant. O ja ik game nog regelmatig met GFN en heb een goede functie in security. Een blad als PCM heeft me op deze roadtrip vanaf het begin als een rode draad door mijn leven geleid en zal het erg gaan missen.
Ik zit hier al meer dan 21 jaar, 56 jaar oude grijze tweaker :Y)
En als die hun eigen ervaring en opinie uitspreken dan worden ze geheid geband als wat ze te zeggen hebben niet in het kraam van de commercie past.
Sorry, maar maar een hogere leeftijd maakt je niet minder een arsehole en vice versa. En ook een hogere leeftijd maakt je niet spontaan wijs, waarschijnlijk alleen maar eigenwijs... Ik begin steeds meer de uitdrukking 'Hoe ouder hoe gekker!' te gebruiken. ;-)
natuurlijk, blijven ontkennen dat het mogelijk gewoon aan jezelf ligt, hangt er gewoon vanaf hoe goed jij de wereld kent en de mensen die erop rondlopen. Maar het is nooit jullie fout he, nooit de manipulatieve kant die schuld treft, en altijd maar de verbaasde haas spelen alsof ze niet weten wat ze aanrichten.
Marketing is heel sterk in het vernietigen van vertrouwen. En dat is heel schadelijk voor onze maatschappij.
Wie legt er ooit verantwoording af?
PCM was net zoals CM voor de mainstream. C't en soms ook PC active was meer voor de gevorderden. Er was ook Clickx maar dat heb ik nooit begrepen.
In de jaren '90 (nog voordat c't actief werd in Nederland) was PCM meer gericht op professionals en gevorderden met onder andere reviews van workstations, netwerkapparatuur en netwerksoftware. Zo kan ik me artikelen herinneren over de Silicon Graphics Indigo, Tulip workstations, een Macintosh Quadra en de x86-versie van NextStep. Het is later omgekat naar een consumentenblaadje.

[Reactie gewijzigd door Femme op 3 augustus 2022 12:36]

Ja het is wel veranderd over de jaren. Programmeertutorials waren eerst een vaste rubriek en later eerder een occasionele "special".
DOS Special was vroeger ook zo'n blad.
Best vreemd dat jij of all things Clickx niet begrijpt, want die artikelen zijn net erg toegankelijk en laagdrempelig geschreven. Mijn vader is al jaren abonnee en begrijpt vandaag nog altijd bijna alles wat in Clickx staat. Maar goed, smaken verschillen.
Hehhehehe, Ik bedoel dat ik niet begrijp wat Clickx hun markt of doelpubliek was/is en waarom iemand het in godsnaam zou kopen. Het was inderdaad supersimpel, leek gebruikers te lokken met een samenraapsel van vroege "internet-hypes/weetjes" en werd uitgebracht toen toch in een soort van 2de rangs krantenpapier. Niet dat er niks goeds in stond er waren gewoon vele betere tijdschriften op de markt in mijn opinie.
Hoezo? Het Vlaamse CM (of Computer Magazine) was voor de doorsnee gebruiker die meestal Windows gebruikte, hoewel OS/2, MacOS en andere besturingssystemen sporadisch aan bod kwamen. Heeft ook een tijd samengewerkt met de Vlaamse HCC.
Clickx was meer gericht op een publiek dat niet kwam kijken qua computergebruik en vooral qua internet gebruik. Eigenlijk moet ik zeggen is, want Clickx bestaat nog steeds en zit inmiddels aan nummer 400 en een beetje. Hoop dat ze het nog lang volhouden, want veel geschreven voor beide tijdschriften vanaf het eerste nummer.
Klopt, vooral de duitse versie die dubbel zo dik is en 2 welelijks uitkwam. Heb berekend dat ik €3000 aan tijdschriften had uigegeven voor mijn it-cariere begon, dik terugverdiend
Voor mij was C't en voor mijn Pa altijd PCM en lekker bij mijn ouders op de wc het even doorbladeren :)
Ik lees al vele jaren C't. De samenwerking met de Duitse versie levert heel veel redactionele content en weinig reclame voor een heel nette prijs. Ik heb hier heel veel aan.
Even gewoon papier bladeren en lezen ervaar ik juist als fijn. Even van de schermen af.
Het oude HCC blad, Computer Totaal als opvolger en PCM heb ik allemaal opgezegd vanwege teveel commerciële invloeden op de redactionele content indertijd.
Hoezo: was? C't bestaat nog steeds en is IMHO het beste computertijdschrift wat er is. Als je geen Duits kunt lezen, kun je de Nederlandse vertaling lezen die soms wat achterloopt.
Hoe bedoel je "het grote boze internet voor iedereen beschikbaar was" ?

Want in mijn beleving was internet er altijd al voor iedereen sinds de jaren 90. Sterker nog waar ik vandaan kom had ik al kabel internet in 1995, en inbellen was niet direct wereldvreemd voor me maar ik gebruikte het eigenlijk nooit.

Dus wanneer zeg je dat internet voor iedereen beschikbaar was? Want tegen die tijd dat het 1998 was kende ik niemand meer zonder internet in huis, zij het inbel of kabel.


En even voor de beeldvorming, ik ben in de jaren 80 geboren

[Reactie gewijzigd door Casejunky op 3 augustus 2022 12:21]

PCM was in 1983 gestart. Toen was internet nog niet voor iedere particulier beschikbaar.

Pas acht jaar laterin 1991 kwam de eerste consumenten-ISP HCC!Hobbynet in Nederland. In 1993 XS4All, die eigenlijk pas echt goed toegankelijk was in de praktijk.

In die tijd was het ook best een dure aangelegenheid. 40/50 gulden per maand plus je belkosten.
In België had je gewoon zo een hoop gratis proberen voor een maand (2 weken of 3 maanden). Dat kreeg je bij elk magazine, op den duur had ik hier zo een stapeltje liggen. Telkens gewoon trial gebruiken voor een maand (of 2 weken). Zo heb ik eigenlijk tot ik kabel had nooit abonnementskosten betaald. Was 94-96 zoiets toen ik nog in middelbare school zat. Zo had je dus alleen de telefoonkosten
Maar niet in 1991-1993. Dat kwam pas rond 96 op, met de komst van CompuServe naar Europa.

Zij begonnen met die rotschijfjes. Toen gingen ook Planet, WorldOnline en de rest van die schijfjes laten persen.

Je ontkwam er niet aan. Ze werden overal bijgestopt (zelfs bij niet-techbladen) en uitgedeeld in stadscentra.

Ik had een stapel als onderzetter in gebruik. En ik heb er ooit een wanddecoratie van gemaakt. Maar geïnstalleerd heb ik het nooit.
Het internet is pas goed begonnen toen men het WWW heeft opgezet. (1991)

Daarvoor was internet vooral een inbel(modem) via BBS gedoe. Zonder www (begin jaren 90) was er niet echt sprake van een internet zoals we dat nu kennen.
pff, 45-50 euro is nu normaal en geaccepteerd. Ok, wel 1000x sneller dan toen.
Maar toen had je al wel de BBS'en waarvan een aantal ook een verbinding hadden met het ' internet'. Zo kon ik met Gopher of FTP al bij een aantal universiteiten in de VS al boeken inzien. Ging alleen errug traag met wat was het een 300 baud modempje maar het kon wel.
Ik heb inbel internet gekregen in 1995 ik meen worldaccess met mosaic als browser, inbellen met 28k8 of 36k6 nog heel even ISDN gehad en sinds 2000 kabel.

van 95 tot 2000 absolute killer telefoon rekeningen moeten betalen dus toen in 2000 kabel kwam via @home kreeg heb ik gezworen nooit weer een KPN product af te nemen, heb ik me tot nu toe aan gehouden :)

Maar wat een tijden waren dat, quake en toen gl quake online, en het usenet was toen nog pure anarchie, denk er nog met weemoed aan terug als je ziet wat het nu geworden is
Heerlijk met al die bulletin boards, het spannende inbellen met een Tornado mode op 2400 baud extern op de seriele poort en later insteekkaart.

[Reactie gewijzigd door JPK1960 op 3 augustus 2022 16:12]

Heerlijk....BBSen....Moest je nog het protocol kiezen voor up/downloaden (x-modem, z-modem, kermit, etc) Mooie ANSI schermen bouwen.

Veel gehad aan dit tijdschrift voor mijn afstuderen. Toen moest je je kennis nog uit deze bladen halen (of via BBSen ;-)
Mooie tijden. Via PCM kon je goedkoper aan cursussen komen via Bob van Duuren media als ik me niet vergis. En een multomapje met beginselen ' van de taal C'. Later Borland met z'n Turbo Pascal. Ook HIO gedaan destijds?
Absoluut heb zelf ook nog quakeworld gespeeld met een inbelmodem. Iedere keer als mijn vader op zakenreis was, kabeltje losrollen naar de telefoon-aansluiting, liegen tegen de mama dat dat mocht van onze vader en dan later hopen dat er geen ambras van kwam bij de eindafrekening.

Wat ik wel niet mis uit die tijd ... zijn de CompuServe CD's die je overal mee kreeg.
Herkenbaar, ik belde in met dual isdn zodra ik van mijn werk kwam (quakeworld verslaafd) en kreeg ooit een belgacom afrekening van omgerekend 750€ (rond 1998). Ik ben toen speciaal verhuisd om een telenet aansluiting te kunnen krijgen.
Wow Quakeworld. Nog heel even nummer 1 van de wereld geweest met aantal frags op quake.xs4all.nl. Wellicht langer als ik geen gouden puntjes naast mijn naam had gekregen. Te vroeg gepiekt. Clan KiP (Killing in Progress). Goeie oude tijd. Zelfs nog mee gedaan aan de railgun tournaments. 336 frags in DM6 in 19 minuten. Uiteraard zonder camping. Deprived of desperate son haald 434 in een zelfs groter level maar die deed vooral spawn plekken beschieten.
Want in mijn beleving was internet er altijd al voor iedereen sinds de jaren 90. Sterker nog waar ik vandaan kom had ik al kabel internet in 1995, en inbellen was niet direct wereldvreemd voor me maar ik gebruikte het eigenlijk nooit.

Dus wanneer zeg je dat internet voor iedereen beschikbaar was? Want tegen die tijd dat het 1998 was kende ik niemand meer zonder internet in huis, zij het inbel of kabel.
Nou dat viel echt wel tegen hoor. In 2000 werd ADSL pas landelijk groots uitgerold, daarvoor was alleen in een aantal steden cq. gemeentes kabelinternet beschikbaar. @Home leverde vanaf 1999 kabelinternet (weet niet wanneer CasTel en Palet begonnen zijn), A2000 een voorloper van UPC/Chello in Amsterdam in 97. CAI West was geloof ik iets eerder maar toen was kabelinternet nog echt geen breedband. 64 kbit vergelijkbaar met ISDN, enig voordeel was dat je altijd online was. Ik herinneren mij ook nog vaag iets van Casema kabelinternet met seriële modems. Maar kabelinternet in 1995 was echt een uitzondering zeker niet gemeengoed en dat was het voor 2000 ook echt niet.

De rest van Nederland was nog aangewezen om inbel (via POTS of ISDN die laatste ook pas sinds 96 algemeen beschikbaar). Eind jaren 90 was de tijd van (al dan niet gratis of goedkope) inbelnummer van Zonnet, NokNoke tc.
Klopt... ik vond het al heel wat toen ik in het jaar 2000 mxstream (adsl) kreeg op mijn werk. Thuis moesten we toen nog steeds inbellen met een modem.

In het begin werkte het zelfs nog onhandig, want je moest 2x inloggen als ik het mij goed herinner. Dat was later na een update niet meer nodig.

Pas in 2001 (toen ik al 20 was) had ik zowel thuis als op mijn werk altijd internet. Rond die tijd werd ik ook pas lid van diverse fora :)

Moet wel zeggen dat het misschien maar goed is ook. Eerste 20 jaar van mijn leven iig geen internetverslaving. En ook nog lang geen smart phone. Die had ik pas in 2010 toen de iPhone 4 uitkwam.

Anyways... ik las vroeger ook altijd PCM. Maar is wel lang geleden. Mijn vader kocht dat altijd.

[Reactie gewijzigd door Lethalis op 3 augustus 2022 13:34]

Dit dus. Inbelinternet pas rond 2000 en adsl rond 2002.
goldmine/chello was rond 96 ook al bezig met uitrol intet via de Coax in eindhoven.
En er waren zelfs ergens rond die tijd al wat pilots met een fiber oplossing.

En daarvoor was het misschien inbellen, maar icm isdn ging dat prima :)
Ik weet nog wel dat je in de Netwerkomgeving (Windows) ook alle computers van de buren dan gewoon zag staan…de tijd van ZoneAlarm en andere personal firewalls….
Niet alleen computers, ook de gekoppelde printer was zichtbaar.

Via mirc nederlandse chatgroepen opzoeken, en dan een fakebestand versturen zodat je het ip adres kreeg. Daarna kon je drives en printers koppelen. Outlook express database overhalen en je had ook het email adres en adresboeken.

Daarna natuurlijk wel netjes melden dat ze alles hadden open staan.
Ik had eind jaren 90 toch echt kabelinternet bij mijn ouders thuis in de Achterhoek.
Ja, ja, dat weet ik nog (ben van 1975).

Ik woonde op mezelf en op een goede dag ging ik naar de lokale computerboer met de mededeling dat ik internet wilde. Dus modem kopen en een abonnement afsluiten bij planet.
Op een goede dag lag er een kaartje van @home in mijn bus en ik wist niet hoe snel ik overgestapt was. Ik had daar direct op gereageerd en o wat was @home breedband toch supersnel met 5 mbps. Mijn moeder heiligt die zet en waarachtig, ik was weer telefonisch bereikbaar. Netto was breedband goedkoper met maar 49,95 gulden per maand want voor inbellen stookte ik rustig 100 gulden per maand weg.
Vlak daarna begon ik mijn eigen bedrijf (welke nog prima draait) en mijn werknemers waren verbaast over de internetsnelheden.
Dat waren nog eens mooie tijden :)
Volgens mij was @Home 89 gulden per maand hoor.
Prachtige tijden. Ik werkte daar toen. Gingen ze de verkoop starten na een promotiecampagne, maar het was nog nergens echt te krijgen.
Ik herinner me ook nog de COM21 modems. Menig headend bezocht in die tijd. Rare apparaten had je toen nog, o.a. een MainStreet systeem zien staan, dat moest iets zijn om te winkelen via de tv of zo.
Valt toch dik tegen, moest zelf even graven maar vond dit artikel uit 2001 terug.

Kort gezegd in 2000 had 4/10 huishoudens in Nederland internet (geen ondersheid tussen ADSL of ISDN of wat nog anders.) dus minder dan de helft van de bevolking.
Want tegen die tijd dat het 1998 was kende ik niemand meer zonder internet in huis, zij het inbel of kabel.
Waarschijnlijk was het binnen de kring van 40% :)
Het mooie was dat toen ik PCM een paar jaar las er een stuk was met uitleg over wat internet was. Mosaic browser en alles omschreven. Wat fantastisch was dat er een poster bij zat met nagenoeg het hele wereld wijde web. Met lijntjes tussen de pagina's voor alle hyperlinks die van de ene naar de andere pagina gingen. Dat was toen nog leesbaar af te drukken. Ik had ook een buurman die het had op zijn windows 3.11 pc, was voor het werk.
Ik kan me nog een presentatie bij Cisco herinneren. Met een verkoper die beweerde dat je op hun caching appliance "het hele internet kon cachen". Iedereen van de klanten keek elkaar aan van ????
Was wel stuk later moet ik zeggen.
Dit lees ik met verbazing. Waar woonde jij in godsnaam? Ik kende in 98 amper iemand die internet snapte of had. Het is dat ik uit de bbs wereld een kleine online voorsprong had op zo ongeveer iedereen om me heen. Ik kreeg eind 99 als allereerste kabelinternet van Chello in ons dorp(10k inwoners).
Pas in 2004 was er kabelinternet beschikbaar op het adres waar ik destijds woonde. Het dorp lift tussen 3 grotere gemeentes in, die wel al veel langer veel beter internet beschikbaar hadden. Er was geen ADSL mogelijk, zelfs aan ISDN wou KPN niet beginnen voor dat adres. En dat was echt midden in het dorp, niet aan de buitenrand of buitengebied. Postkantoor, supermarkt, bibliotheek, gemeentehuis...allemaal binnen 3 minuten loopafstand. Maar geen fatsoenlijk internet.

Werkte mijn dienstplicht af in 1995 (Vught) en dat was de enige plek waar ik over internet kon beschikken. Werkte na mijn dienstplicht bij een ISP (Wish BV). Daar had ik wel een uitstekende internetverbinding. Sinds 2004 ook thuis, maar verhuisde in 2005 naar Paraguay. Met 30 man in het kantoor en 1 56k6 inbelmodem...2 jaar voordat het nationale telefoonbedrijf eindelijk de lijn geschikt maakte voor ADSL.

2 jaar later verhuisde het kantoor naar een gebied tussen 2 voorsteden van de hoofdstad in. En daar was een WiMax verbinding. Dat werkte erg goed, maar na zo'n 3 jaar hield die IsP ermee op en was er alleen een slecht werkende kabelinternet verbinding beschikbaar. Pas een jaar geleden is er op dat adres een glasvezelverbinding beschikbaar. Nu liggen er 2 verbindingen (kabel en glasvezel) van verschillende ISPs naar dat kantoor. Zelf woon ik in de hoofdstad en daar heb ik al 4 jaar een glasvezelverbinding.
Wij waren niet vermogend genoeg om welke vorm van internet ook te hebben, ik haalde mijn kennis uit derdehands PCMs en andere tijdschriften.
Mijn eerste PC was een bij elkaar geraapte 486 die ik in delen bij het grofvuil had gevonden.

Niet iedereen had internet in de jaren 90 :)
Ben zelf per 1 oktober 1993 aangesloten bij Xs4all als particulier en dan ben ik echt 1 van de eerste 10 duizend geweest. Dacht dat Xs4all per 1 mei 1993 particulieren aansloot.

En dan waren er nog geen browsers zoals we ze nu kennen.

Opa spreekt :-)
Ik had zelfs nog Arachne - een browser voor DOS ipv Win3.11. :-)
Ik had destijds een hele grote hekel aan PCM waar alles geforceerd in het Nederlands moest. Dan ging het dus over spelpookjes in plaats van joysticks. Ik las liever Byte (Engelstalig) of C't (Nederlands of Duits).
In mijn herinnering was Computer!!!Totaal daar nog veel erger in. Maar inderdaad hoogst irritant.

En begrijp ik uit het artikel dat C!T het uitroepteken ook opgegeven heeft? Sja... Beide al 20 jaar niet meer gelezen of zelfs bekeken.
Graag die afkorting niet gebruiken: C'T en Computer! Totaal zijn 2 verschillende magazines. Zo makkelijk om je dan te vergissen.:o :Y)
Ik had een abo op Chip. Toen dat stopte kreeg je ook ineens Computer Totaal. De moeite dat je moest doen om dat niet te krijgen en gewoon je abo te laten aflopen was hels.
Plezierpookjes zou beter geklonken hebben.
Ik vind vreugdeknuppel altijd wel een mooie.
Daar krijg je andere associaties van.. ;)
Ik snap wat je zegt... Maar aan de andere kant heb je ook weer van die bladen die geforceerd overal engels termen gaan gebruiken om interessant te doen. Als er een fatsoenlijk nederlands woord voor is dan kan men dat gebruiken. Is die er niet dan volstaat "Joystick" ook gewoon. Daar is voor zo ver ik weet geen officele nederlandse vertaling voor. We gaan Switches in toetsenborden ook geen Schakelaren noemen.

Stel je voor
"Heilige Panda Schakelaren"
Ik heb nog een tijdje een abbonement op PCactive gehad, ik denk als ik op zolder ga zoeken vind ik nog wel wat.
volgens mij bestaat deze nog wel, er is in elk geval een werkende website.
PC active is ook het ledenblad van HCC! dus ze hebben al een vast clienteel. Ik koop hem zelf ook regelmatig.
Nope. Ik zat in het kamp PC-Active en C’t. PCM en ComputerTotaal waren me wat te licht, te popi. Lees net dat Wammes Witkop paar weken geleden is overleden, fijne man, in verleden paar redactionele klusjes voor hem gedaan.
De laatste tijd was de kwaliteit inhoudelijk echt slecht.

Medium papier is achterhaald? Ik heb diverse abonnementen van retro magazines die op papier MET CD komen. Vreemd. Goedkoper en betere inhoud dan de PCM.

Amiga Addict, Amiga Future en Freeze64.

Je ziet het steeds vaker. Redacteuren die niet weten waar ze overschrijven en dan vreemd vinden dat de lezers afhaken. Misschien dat het met de tijd te maken heeft. De bladen die nu nog functioneren werken met redacteuren die echt in die business actief waren en nu erover schrijven. De content creators die freelancers/zzp'er inhuren om artikelen te maken met 600 woorden binnen een week nemen het niet zo nauw met de echte inhoud.
Als ik dan nog eens zo'n blaadje kocht of kreeg dan had je eigenlijk alles al gelezen aan nieuwtjes die er in stonden. Vaak waren de handleidingen of reviews nog wel de moeite waard.
ja dit magazine had ik vroeger op weg naar school in de trein best vaak gelezen.Daarna was ik overgestapt naar c,t.Er stonden leuke dingen in en ook de hardware wat ze lieten zien waren best up to date.ik leesde het natuurlijk ook om de tijd een beetje te doden.daar stond altijd de laatste nieuwe snufjes in op computer gebied, en vind het jammer dat ze daar een einde aan gebreid hebben.Waargoed als het niet meer verkoopt, men kan bijna alles op internet lezen, volgens mij gaat het niet lang meer duren met andere magazines omdat al het nieuws al op internet staat.
Nee hoor, dat was de HCC...
HCC is een vereniging (en 'n evenement), met PC Active als ledenblad.
Nou, ik heb nog ergens een hele stapel HCC magazines voordat het PC active werd.
Eerst was er een HCC blad. Getypt, gestencild of zo. A5 en A4. Later stopten ze daarmee en "kreeg" je PC Active, in dezelfde wisseltruuk die de uitgever van PCM nu uitvoert..
ja dat klopt de hcc dagen wie kent dat nog.?
Ja die ken ik nog, al jaren niet meer geweest.
Och dat waren nog leuke tijden, net zoals die computerbeurzen in eindhoven, leuk veel verschillende hardware, totdat later alles PC werd en internet ook in vogelvlucht kwam.
Er blijven altijd mensen die graag een boek of een magazine willen lezen in plaats van een digitaal bestand op het scherm.
ik althans wel, de jeugd en nieuwere volwassen mensen die doen alles op de telefoon of met de computer.
Boeken en tijdschriften zijn volgens mij ouderwets geworden.
Weet nog dat mijn buurjongen altijd stapels van die tijdschriften had en regelmatig kwamen die uiteindelijk bij mij terecht, we spreken hier over begin jaren '90 van de 20e eeuw. Zoals je zegt, was het eigenlijk een van de betere bronnen die je had met naar mijn idee goed geschreven teksten en beelden. Ging ik dan echt voor zitten en rustig door zitten bladeren/lezen. Daar deed je dan wat kennis op die eigenlijk alleen andere mensen die dit soort bladen lazen ook bezaten en die kennis was mentaal op te nemen, je was weer bij.

Met de opkomst van internet is die kennis ontploft en is er zóveel te vinden, dat ik het mentaal niet meer voor elkaar krijg om dat allemaal op te nemen. Heel handig dat internet, maar papieren bladen kunnen daar (in sommige gevallen) helaas niet meer in meegaan.

@Mangu429 ik hoop dat mijn berichten over 200 jaar nog eens worden teruggelezen en dat Tweakers dan nog steeds bestaat :Y)

[Reactie gewijzigd door Tjeerd op 3 augustus 2022 13:45]

Let dan ook beter op. Twintigste eeuw zijn de jaren 1900-1999, dus @Tjeerd is volledig correct
Je mist zijn cynische insteek. ( of ik jouw sarcasme :+ ).
Mijn sarcasme misschien ;)
Nee, toen werkte het internet nog met duiven.
Volgens mij de vraag die bij meer mensen leeft:
Bestaande abonnees van PCM worden voor de resterende tijd van hun abonnementsperiode overgezet naar een abonnement op ComputerTotaal, dat ook door Reshift wordt uitgegeven.
Kan dit zomaar?! Afgezien nog dat er ook abonnees zullen zijn die beiden hebben (en dus nu dubbel ComputerTotaal zouden krijgen) is het volgens mij ook nog steeds zo dat je bewust voor een titel gekozen hebt, en niet voor het andere.
Ze mogen ook kiezen voor "een andere oplossing bij de klantenservice" dus je kunt ook je geld terugkrijgen.

Edit: verduidelijkt in het stuk.

[Reactie gewijzigd door TijsZonderH op 3 augustus 2022 12:15]

Maar dan dien je als consument actie te ondernemen. Indien je niets doet krijg je dus ongevraagd een ander blad dat je niet hebt besteld. Dat is gewoon niet netjes van de uitgever, vraag dan liever eerst aan de consument wat die wil doen.
Leg een extra kaartje met envelop bij de vervangende ComputerTotaal* met de keuze om dit magazine te houden of om je geld terug te krijgen. Beste oplossing imo. Je geeft de klant een kans om een andere magazine te proberen en daarnaast de keuze om alsnog het geld terug te krijgen.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 3 augustus 2022 13:33]

Het doel van de uitgever is om je die keuze niet te laten maken, dus zorgen dat je geen geld terug vraagt.

De uitgever denkt aan de portemonnee. De meeste consumenten doen namelijk dan helemaal niets en blijven het nieuwe blad lezen. Dus geen geld verloren.
Bij de laatste pcm die gisteren in de bus zat hier, zat een begeleidende brief, met de uitleg dat ze stopten, en je kon overschakelen naar computer totaal, en dat je er niets voor moest doen.
CT is voor mij de Duitse C'T, die lees ik wel nog. Ook iconisch ondertussen.
Verwarring opgelost :+
Lijkt me niet dat je je daar als klant iets van aan hoeft te trekken, ook niets als je zo'n 'kaartje' o.i.d. even gemist hebt en een aantal toezendingen van dat andere blad verder bent.

Jij hebt getekend voor PCM en niet anders, dus geen PCM = (recht op) geld terug (over die maanden).
Al je klanten gaan aanschrijven en vragen wat ze willen is niet te doen. Of in elk geval, het gaat niet het gewenste resultaat opleveren: weten wat je met al je klanten moet doen. Want velen zullen niet thuis geven.

Een "standaardkeus" voor je klanten maken en ze alle mogelijkheid bieden daar als ze het willen van af te wijken lijkt mij een prima oplossing. In beide gevallen moet je als je je geld terug wil actie ondernemen.
Misschien dat ze er ook een brief met uitleg bijsteken zodat de klant de betreffende aktie kan ondernemen?

Trouwens wel weer een beetje lastige tijd om dit te doen in deze vakantietijd want er zullen dan wel enige weken overheen gaan als iemand op vakantie is....
Je mag inderdaad aannemen dat PCM-abonnees de keuze krijgen: óf beëindiging van het abonnement op PCM, óf omzetting naar ComputerTotaal.
Ja, dat kwam op mij ook vreemd over. Aangezien het geen faillisement is, zou je kunnen zeggen dat abonnees de keuze moeten krijgen. Ze hebben immers een contract voor PCM en niet ComputerTotaal. Een alternatief voor de keuze is een deel van het abonnementsgeld terug.
Als het niet kon is daar zelfs een heel eenvoudige oplossing voor. Voor de resterende duurtijd van je abbonement krijg je ComputerTotaal waar op de cover gewoon de titel PCM staat geprint ...

Je kan geen uitdoofbeleid voeren bij dit soort situaties, dat wordt bijna onbetaalbaar op het einde. Al hoop ik dat mensen die er niet mee akkoord gaan wel prorata hun abbonementsgeld kunnen terugvragen.
Ik vond het ook erg vreemd dat ik dit las dat je niet echt een keuze hebt maar Computertotaal krijgt, maar als je op de laatste bladzijde van de PCM de opzegvoorwaarden leest, staat er iets van: Dat je na het 1e jaar elke maand kan opzeggen.
Alleen staat daar dan weer niet bij of je het resterende abbonnementsgeld terugkrijg.

En tja, ik las de PCM de laatste tijd ook maar meer in de vorm van doorbladeren en lezen wat me interessant leek.
Ze doen het iig. zomaar.

Opportunisme uiteraard, wat ook bewijst dat het verhaal over grondstoffen en verzendkosten gewauwel is. Zo radicaal goedkoper zal de ene titel niet t.o.v. de andere titel zijn op dat vlak.

De redactie is te duur voor het aantal abonnees. Daarom proberen ze CT te boosten en hebben ze PCM geloosd.

Overigens snap ik wel dat anno 2022 de markt voor computerbladen niet enorm groot is en de concurrentie met on-line (only) enorm.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 3 augustus 2022 14:53]

Papier is inderdaad duurder geworden, dat klopt wel.
Veel tijdschriften, ook de PCM, waren de laatste jaren steeds meer gericht op de niet-technische doelgroep. Enige tijdschrift waarin nog enige diepgang is, is toch de Duitse uitgave van c’t. Maar ook daarin steeds meer artikelen over smartphones, robot stofzuigers e.d.

Kennis is steeds meer te vinden alleen op internet. Dit soort tijdschriften hebben m.i. geen bestaansgrond meer.
Inderdaad. Maar je ziet dit ook gebeuren bij Tweakers. Denk dat het een veel breder probleem is.
De jaren waarin tweakers en dergelijke consumentenbladen groot werden is de tijd dat computers zelf nog in een enorme ontwikkeling zaten. Vergeet niet dat met de opkomst van computers in de jaren 80 en 90 de hele maatschappij op zijn kop is gezet in zijn doen en denken. Er is bijna niets ongeroerd gelaten door deze ontwikkelingen. Geen wonder dat er zo'n brede belangstelling voor was.

Fast-forward naar vandaag, heeft technologie nog steeds zo'n grote impact op ons leven, maar de grote aanpassing/verandering is voor nu achter de rug. Sure, er word weer een snellere processor uitgebracht, een nieuwe tablet of smartphone, je camera kan weer een nieuw truukje en opa heeft ook weer een nieuwe drone in huis. Maar echte nieuwswaarde zit er niet meer aan. Vertel me eens iets wat ik nog niet weet?

Wil je meedoen aan een super-actieve community die echt de maatschappij opnieuw op zijn kop zet? Ga dan eens pionieren in groene energie. Want daar is voorlopig nog zat ontwikkeling. Ook AI kon weleens een hele grote impact gaan hebben. Ga daar eens mee stoeien. Maar computers & technologie van iedere dag, hoe interessant ook, biedt momenteel niet veel nieuws meer.
Klopt. Er zit nog ontwikkeling op gebied van cloud, AI, privacy (kan Tweakers/DPG zelf ook nog wat van leren), IT gedreven her/ver/misvorming van economie en maatschappij. Tweakers is daar niet echt mee bezig. Wel met het autonieuws dat geleend wordt van Autoweek natuurlijk.
Denk dat op bovenstaande onderwerpen nog best wat vernieuwende diepgang te behalen valt. Genoeg om over te schrijven. Dat zal dan wel achter de pay wall gestoken worden en daar zit ook niemand op te wachten. Over misvorming van de economie gesproken.
Het probleem is geld.
Er is een soort noodzaak om een zo breed mogelijk publiek aan te spreken omdat Nederlandstalige websites het probleem hebben dat het aantal bezoekers ernstig beperkt is door de taal.

Bovendien hoef je de artikelen waarin je niet geïnteresseerd bent natuurlijk niet te lezen.

Tweakers had er in het verleden ook voor kunnen kiezen om de hele community de middelvinger te geven, de hele website om te bouwen naar zo'n copy/paste site zonder eigen tests en artikelen, zonder reacties en forum, met een zwaar gesponsorde pricewatch om lekker een paar jaar de advertentie inkomsten binnen te harken en langzaam maar zeker te verdwijnen tussen al die andere waardeloze websites.

In plaats daarvan weten ze consequent miljoenen mensen te bereiken.
Misschien maar ik vind het persoonlijk veel moeilijker om iets te onthouden wanneer ik het lees op scherm dan op papier. Ook de periodiciteit en het gebrek aan andere middelen zorgden ervoor dat je de artikels las, herlas en dan nog eens herlas tot er een nieuwe kwam en je verder kon. Dat bevorderde de studie ook. Nu ga je naar Khan university/Udemy/whatever je doet daar een halve cursus en de week erna ben je alles weer vergeten.
Het gekke dat juist het niveau van C't eigenlijk nauwelijks bestaat op het internet. Die gingen dan dingen doen als ruisgevoeligheid testen van inbelmodems of zo, dat ging soms zo absurd diep. Heel af en toe zie ik wel een AnandTech review van een CPU, iFixit die een nieuwe MacBook helemaal uit elkaar draait of de ArsTechnica reviews van iOS en macOS (hoewel...) maar ik heb zelden nog het idee dat ik een wondere wereld binnen loop waar mensen zo veel meer weten over een onderwerp en echt weten waar ze het over hebben heel nauwkeurig kunnen bepalen hoe goed of slecht iets is.

Tegenwoordig is het allemaal Clickbait Prosumer YouTube channel sponsored bladiebla door mensen die vaak nog minder weten dan ik.
Ik heb lang een abonnement gehad op zowel de PCM als Computer!Totaal.

De PCM ben ik 6-7 jaar geleden mee gestopt, omdat die vaak 1-2 maanden later waren met dezelfde onderwerpen als de Computer!Totaal. Zeker bij dezelfde uitgever vind ik dat raar. Er zat ook wel overlap tussen beide.

De Computer!Totaal lees ik nog met plezier. Niet voor het laatste nieuws, maar het is nog steeds een leuk en informatief blad.
Probleem is voor bladen e.d. dat je wel een groot publiek moet kunnen berijken om te overleven. Een blad uitgeven voor een kleine niche markt overleef je niet lang tegenwoordig. Overal zie je versimpeling, op fora, websites. Alles gaat/wordt vertaald naar de grote massa...
Full disclosure maar ik heb hier dus zelf gewerkt. Sterker nog, ik ben er in 2014 m'n carrière écht begonnen, als m'n eerste grotemensenbaan. Eeuwig zonde, PCM was echt een mooi tijdschrift.
Ik vind dit niet kunnen hoor, beetje nieuwsberichten over je oude werkgever hier zitten pushen!!! :+

Misschien kan je wat in de juiste oren fluisteren om wat goede mensen naar Tweakers te krijgen!
Net als de meeste tijdschriften die je nu nog kunt lezen werkte PCM met een rompredactie, dus een hoofd- en eindredacteur, misschien 1 of 2 redacteuren in dienst maar voornamelijk freelancers. Ik heb er na m'n vertrek ook nog lang freelance voor geschreven dus je wens is al soort van uitgekomen!
Ok, misschien dat jij hier meer over weet. Ik zie zeker bij C't bv. dat het in meerdere talen wordt uitgegeven, ook bij Computer Idee zie ik bv. een Engels blad die er verdomde veel uitziet als Computer Idee. Met sommige content effectief hetzelfde tussen de bladen. Ik zag bv. ook veel overlap bij Computer Arts, 3D World, etc. qua artikelen/reviews. Hoe zit dat met PCM en Computer Totaal? Hebben die ook die overlap onderling en met de buitenlandse bladen?

Ander puntje wat mij opvalt: Als de bezorg/druk kosten teveel zijn gestegen, dan zit Computer Total toch in hetzelfde schuitje? Natuurlijk schalen de drukkosten bij een grotere oplage veel beter. Maar ik zou verwachten dat bezorgkosten juist worden ingekocht met alle bladen tezamen van de uitgever...
C't is van een andere uitgever dan Reshift dus ik durf niet te zeggen hoe dat gaat, maar volgens mij (hou me hier niet op vast) hebben die licentiedeals in andere landen. Een uitgever koopt dan die rechten om het blad lokaal in de eigen taal uit te geven - beetje het McDonald's franchisemodel als je in Italië de frietjes met pasta zou vervangen of zo. Dat was bij Computer Idee, PCM en CoTo niet het geval.

Dat die tijdschriften op elkaar lijken zal misschien te maken hebben met het feit dat dat werkt, qua opmaak, dan kijken ze als concurrenten naar elkaar. Misschien dat dat hier ook is.
Als de bezorg/druk kosten teveel zijn gestegen, dan zit Computer Total toch in hetzelfde schuitje
De oplage maakt wel veel verschil daarin en die van CoTo is veel hoger dan PCM. Ook de advertentie-inkomsten kunnen verschil maken per titel (heb ik alleen geen kijk op, ook niet gehad). Dan komt de rekensom heel anders uit. Maar ook van CoTo is het waarschijnlijk afwachten tot die rekensom niet meer uitkomt, dat is met ieder tijdschrift (ook niet computers).
Dacht dat ze in Italie geen McDonald's hadden, die eten daar wat gezonder...
Haha... dus jij bent aangenomen nadat ze mij er op drastische wijze uitgeschopt hadden... ;-)

Ik heb elf jaar lang met plezier aan PCM gewerkt, maar binnen Reshift was de rek er toch best alweer een tijdje uit, zeker nadat ze het 'concurrerende' Computer!Totaal in het portfolio opnamen. Toch ga ik wel even een traantje laten... rest in peace, PCM!
Oh hey dan ken ik je naam inderdaad wel ja ;) Ik kan het mooi afschuiven op 'dat was na mijn tijd', ik begon een half jaar na de Reshift-doorstart, ik was een van de drie nieuwe werknemers ipv wie er nog werkte. Dus ik weet er niet veel van, maar in ieder geval wel bedankt voor je bijdrage aan het blad!
Tijden veranderen en veel informatie is te vinden op internet. Tegenwoordig gaat iedereen er maar vanuit wat op internet staat moet correct....

Ik merk wel dat in Nederland en rondom liggende landen veel goeds verloren gaat om dat tegenwoordig internet gemeengoed is geworden.
Woon in Japan en tijdschriften of abonnementen zijn "nog" gewoon, inclusief videotheken.
Dat is uiteindelijk tocht iets wat we zelf in de hand hebben. Blijkbaar kopen Japanners wel tijdschriften en huren ze DVD's. Dat kunnen wij ook doen natuurlijk, maar wij kiezen voor "gratis" of "bijna gratis".
Tja, je hebt het dan wel over het land waar de faxmachine nog gemeengoed is.

De gemiddelde leeftijd (mediaan) in Japan is 48 en in Nederland 43. Op zich niet gek dat de ontwikkelingen hier wat voorlopen dus.
Zijn er statistieken van correlatie tussen leeftijd en ontwikkelingen?

Faxmachine is inderdaad een gemeengoed daar dat het bij aardbeving een betrouwbare communicatie methode is. Zelfs publieke telefoons zijn bij wet geregeld.
In Amerika wordt er ook nog duchtig gebruik gemaakt van faxmachine's en cheques.
Tsja vroeger als student kocht ik ook wel hier in België "clickx" of zoiets en waren er nog wel 2 die ik kocht. Maar daar was ik dus zeer snel "uitgegroeid". De meeste waren gericht op "non tweakers" en zelfs de "tweakers" gerichte dingen vond ik maar meh. Je had ook vroeger zo C++ magazine, Delphi/Pascal magazine. Maar dat is leuk voor even, maar mits meer ervaring gaat dit zich gewoon opstapelen. Nu lees ik nog tweakers en een paar "programmeur" dingen. Maar dat zijn dan zeer gerichte dingen, zo een boekje zou ik echt niet meer vastnemen. En ik wil gerust betalen voor een abonnement, maar dan moet het kwalitatief ook zeer degelijk zijn
Ik vind het best wel bijzonder dat ze uberhaupt nog bestonden. Fysieke bladen in het algemeen zijn natuurlijk teruggelopen, maar als je bedenkt dat de doelgroep van een blad als dit, ook de doelgroep is die computers bezitten en vermoedelijk hier zat info op kan vinden wat betreft computers, vind ik het bijzonder dat ze nog al die tijd voldoende inkomsten genereren om te overleven.

Wat ik me dan wel weer afvraag, is waarom de 2 bladen niet samen zijn gegaan. Als je in elkaars vaarwater zit, dan heb je allebei de kosten, maar niet dubbele opbrengsten.
Ik vind het best wel bijzonder dat ze uberhaupt nog bestonden. Fysieke bladen in het algemeen zijn natuurlijk teruggelopen,
Dat denk ik ook altijd als je het geklaag uit de branche hoort. Maar stap een goed gesorteerde boekwinkels binnen en er liggen meer tijdschrifttitels dan ooit tevoren (en zelfs bij een supermarkt ligt nog best veel). Op vrijwel ieder gebied heb je meerdere keuzes waar dat vroeger toch wel minder was. Kennelijk is het toch nog steeds een aantrekkelijke markt.
Ik zou persoonlijk niet willen zeggen dat tijdschriften dood of bijna dood zijn. Het is meer de gedachte erachter. Waarom kopen mensen een tijdschrift? Wat is daar aantrekkelijk aan vs het online bekijken.

Daar zijn een x aantal redenen voor, zoals het fysieke, het niet op de computer hoeven te zitten enz. Maar dat is juist mijn punt ook met computer tijdschriften. Dit wordt gekocht door een doelgroep die bovengemiddeld tijd zal besteden op de computer, en dit anders zal ervaren dan de gemiddelde koper van bijv bladen over auto's of tuinieren.

Ik open nooit tijdschriften over computers, maar auto's bijv vind ik wel weer leuk.
Dit dus. Verreweg de beste / meeste info over IT is the vinden op... het internet. DUH. Vreemd dat deze tijdschriften uberhaupt nog bestaan anno 2022.

Voor andere onderwerpen kan ik het ook wel meer snappen. Koop zelf graag een tijdschrift om op vakantie te lezen bijvoorbeeld.
Op bepaalde gebieden snap ik het ook wel. Het is soms best lekker om eens wat te lezen wat niet van een scherm komt.

Of gewoon op vakantie mee ipv een laptop. Heerlijk.
Vooral tijdens vakantie e.d. Even wat bladen meenemen...
De doelgroep van computerbladen is snel gedigitaliseerd. Welke doelgroep winkelt en koopt nog tijdschriften?
PCM en Computer Totaal, brengt een boel herinneringen naar boven.
Zekers, ik heb het blad ook heel lang vanuit de HCC gehad maar dat is nu ook z'n klassieker, namelijk de "PC active". Ooit in 1993 op de HCC beurs lid geworden, ook weer z'n begrip.

Moet wel toegeven dat de bladen de laatste jaren lang ongeopend op de leesstapel blijven liggen en deze stap niet onverwachts komt.
als ik de kleine ik van toen op de HCC beurs eens de specificaties van m'n huidige PC kon laten zien! (en hoe de laatste Doom er uit ziet..)
haha, nou inderdaad. of de PC Discount beurzen :D
Wat stom, dan ook meteen een typfout op de cover :+ (XMBC moet XBMC zijn)
Google voor de gein is naar XMBC en kijk eens hoeveel sites die fout hebben overgenomen :9
Dit soort bladen nam je vroeger mee op vakantie als je het meerdere weken zonder computer moest uithouden in een pre-internet (of beter gezegd pre-mobiel internet) tijdperk.
Of op het toilet of wanneer het gewoonweg jouw beurt nog niet was op de computer.
U had geen Donald Duck? :)
Precies wat ik nu nog doe met C't magazine (NL versie). Aan 't zwembad, op het strand. Beetje strepen met een pen op 't papier. Kan ik offline gaan en toch wat interessante zaken lezen.
Blij als een klein kind was ik als er bij PCM of Computer Totaal een 3,5" Diskette zat.
Ook later nog toen er een CD-ROM van CompuServe bij zat?
Was Computer Totaal toen niet de HCC Nieuwsbrief?
En je kreeg kaartjes voor de HCC dagen. Hoewel ik daar maar 1 keer geweest ben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee