RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Spaanse maatregelen om gasgebruik te verminderen: airco omlaag, lichten uit

Beeld © ANP

De Spaanse regering heeft maatregelen aangekondigd om energie te besparen nu gas duurder wordt vanwege de Russische inval in Oekraïne. Bedrijven mogen onder meer de airconditioning in de zomer niet lager zetten dan 27 graden en de kachel mag in de winter niet hoger dan 19 graden.

Daarnaast moeten de lichten van ongebruikte ruimtes na 22.00 uur uit worden gezet. Ook moeten alle deuren bij bedrijfspanden worden voorzien van een automatisch systeem om de deuren snel te sluiten en zo te voorkomen dat warme of frisse lucht ontsnapt.

Spanje wil daarmee het gebruik van gas met 7 procent verminderen.

Week de tijd

Bedrijven krijgen na het officieel bekendmaken van de maatregelen een week de tijd om zich aan te passen. De regels gelden tot 1 november 2023.

"Het is tijd voor solidariteit. De regels zijn noodzakelijk in deze kritieke situatie", aldus minister van Duurzame Transitie Teresa Ribera. Na het zomerreces van de regering worden nog meer maatregelen genomen, zei de minister.

Nederland

Het Nederlandse kabinet probeert ook zo veel mogelijk te doen om het gasverbruik terug te brengen. Het verbruik is in het eerste kwartaal van dit jaar al met twintig procent teruggebracht ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021. 

Gasverbruik
Lees ook:
Gasverbruik in Nederland dit jaar met bijna een derde gedaald

EU-akkoord over minder gasverbruik

De lidstaten van de Europese Unie sloten vorige week een akkoord over een noodplan over gasverbruik. Daarin spreken lidstaten af om tussen augustus en maart vrijwillig 15 procent minder gas te verbruiken. Zo moet worden voorkomen dat huishoudens en essentiële voorzieningen als ziekenhuizen de komende winter letterlijk in de kou komen te staan indien Rusland de gastoevoer verder of helemaal afsluit.

Daarnaast wordt er een mechanisme ingesteld dat een waarschuwing afgeeft als er in de EU als geheel een gastekort dreigt te ontstaan. Dan kunnen doelstellingen voor gasbesparing verplicht worden gesteld. Die verplichte besparingen kunnen alleen worden afgedwongen door de Europese Raad, niet door de Commissie.

Bekijk ook: gascrisis uitgelegd, zo blijft de kachel komende winter warm

03:39
Gasbedrijven in Nederland kopen iedere zomer extra gas in om het op te slaan. Zo is er ook in een koude winter altijd genoeg. Maar de gasopslagen blijken veel minder goed gevuld te zijn dan de bedoeling is