RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Ongewenste, schadelijke indringers: 22 nieuwe invasieve exoten op EU-lijst

Ook de gestreepte Amerikaanse rivierkreeft is een exoot die hier steeds vaker voorkomt. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Marcel van Kammen

Je hebt ze vast weleens gezien, zo'n agressief Amerikaans rivierkreeftje op een natte botensteiger of een kluwen Afghaanse duizendknoop in de wegberm. Het zijn invasieve exoten, en vanaf vandaag staan ze ook op de zogenoemde Unielijst van de EU.

Op die lijst zijn 22 nieuwe soorten gezet. Voor deze schadelijke exotische planten en dieren geldt een  Europees verbod op bezit, handel, kweek, transport en import. 

Buulbuul

Tot de nieuwe soorten behoort naast de eerder genoemde rivierkreeft en duizendknoop bijvoorbeeld ook de roodbuikbuulbuul, een uitheemse vogel die al enkele malen in Nederland is waargenomen.

Ook de gewone koningsslang is hier al enkele keren gespot. Voor beide dieren geldt overigens dat ze zich vanwege het klimaat hier niet kunnen vestigen.

Invasieve
Lees meer
Invasieve plaagmier rukt op in Nederland

Natuurlijke dood

Mocht je in het bezit zijn van dieren en planten op de lijst, dan betekent dat niet dat je ze dan maar direct de deur uit moet doen. Want dieren van de lijst mag je houden tot ze een natuurlijke dood sterven, meldt Nature Today. Maar verkopen mag je ze niet en ook uitzetten of loslaten in de vrije natuur is uit den boze. Het dier mag zich niet voortplanten of ontsnappen.

Voor de drie invasieve plantensoorten die in Nederland voorkomen - de Afghaanse duizendknoop, de boomwurger en watersla - geldt dat je ze in de tuin of vijver mag laten staan. Maar zorg dat ze niet uitlopen en zich niet verspreiden.

Overlast
Lees meer
Overlast wegeten: restaurant maakt delicatessen van Japanse duizendknoop

En als je ze weggooit, doe dat dan in een afvalbak voor restafval en niet op een composthoop of een groene afvalbak. Ook daarmee vermijd je verspreiding van de ongewenste indringer.

Opvangcentra
Lees meer
Opvangcentra mogen invasieve exoten niet vrijlaten: 'Opsluiten of inslapen'

Invasieve exoten

  • Invasieve exoten zijn door menselijk handelen in de EU terecht gekomen. Dat kan bijvoorbeeld door handel in sierplanten en huisdieren, of onbewust doordat soorten meeliften met import van goederen.
  • Deze invasieve exoten zijn op de Unielijst geplaatst omdat ze in delen van de EU schade toebrengen aan de biodiversiteit en/of ecosysteemdiensten. Of ze zullen dat in de toekomst waarschijnlijk gaan doen. Ze kunnen ook nadelige gevolgen hebben voor de menselijke gezondheid, veiligheid of de economie.
  • Niet elke exoot die schadelijk is in Nederland of andere delen van de EU staat op de Unielijst. Het kan zijn dat er nog geen risicobeoordeling voor die soort is gemaakt die voldoet aan de EU-criteria. Een andere reden kan zijn dat een meerderheid van de lidstaten tegen opname van de soort op de Unielijst is.
  • (Bron: NVWA)