Ubuntu 22.10 en hoger krijgen mogelijk Gnome Console als vervanger van Terminal

De komende versie van Ubuntu krijgt mogelijk een andere terminalapplicatie. Ontwikkelaars stellen voor Gnome Terminal te vervangen door het minimalistischere Gnome Console. Daarvoor is onlangs een belangrijke hobbel genomen.

De ontwikkelaars deden het voorstel al in mei. Ze stelden toen voor om als standaardterminalapplicatie de Gnome 42-upstream te volgen. Die maakt gebruik van Console in plaats van Terminal als default, maar dat was enige tijd niet mogelijk. In Ubuntu 22.10 zat een bug waardoor er in Console geen nieuwe tabbladen in een actieve map konden worden geopend. Die bug is inmiddels gepatcht. Daarmee lijkt de mogelijkheid groter te zijn geworden dat Terminal in 22.10 en toekomstige versies van de distributie wordt vervangen door Console.

Console heeft een wat minimalistischere UI dan Terminal. Opvallend is vooral dat de achtergrond doorzichtig is, maar dat er geen manier is om het transparantieniveau aan te passen. Een ander mogelijk nadeel is dat er een scrolllimiet van 10.000 rijen in het programma zit, maar dat kunnen gebruikers aanpassen. Console heeft volgens de ontwikkelaars als voornaamste voordeel dat het waarschuwingen geeft bij commando's die lange tijd draaien en dat de kleuren veranderen als gebruikers sudo gebruiken of een ssh-verbinding opzetten.

Gnome Console is al de standaard in Gnome 42, maar voor Ubuntu-distro's wordt nog steeds Terminal gebruikt. Gebruikers kunnen Console uiteraard wel handmatig installeren en als default inschakelen, maar dat is vooralsnog niet de standaard.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

02-08-2022 • 15:06

132 Linkedin Whatsapp

Reacties (132)

132
132
42
1
0
80
Wijzig sortering
Ik heb gevoel dat hier sommige mensen een bijzonder specifieke en uitgesproken mening over hebben.

De laatste zin beschrijft het juist; Je kan gewoon wat anders standaard installeren. Ik vind het niet echt nieuwswaardig maar goed.

Tweakers; hoeveel van jullie lezers bezoeken de website middels een linux client (desktop)?
Ik gebruik al twintig jaar niks anders meer.

Ik doe al mijn werk en alles thuis in XUbuntu terminals en een webbrowser op XUbuntu, maar ik zou het niet erg vinden als het iets kaler wordt.

Op zich is meerdere tabbladen in een terminal window wel fijn om te hebben, dus ik ben blij dat die hobbel eerst gladgestreken wordt.
xfce-terminal (ik zou verwachten dat dat de default console client is bij Xubuntu) ondersteunt gewoon tabbladen (in ieder geval op RHEL).
Toen ze transparantie uit gnome-terminal haalden (en daarna ook mate-terminal) ben ik overgestapt of xfce-terminal en ben prima tevreden, doet tabs (zelfde toetsencombinatie als gnome-terminal), kleuren en transparantie.
Kijk eens naar de terminal; terminator
Als jaren mijn go to term
Terminator is goed op gebied van features en stabiliteit.
Het nadeel is de traagheid tov sommige andere terminals.
Waarschijnlijk omdat het Python gebruikt, wat één van de allertraagste programmeertalen is.
Tja, maar Terminal kan al gewoon meerdere tabbladen in een window aan.

Voor mij als 20+ jaar linux gebruiker zou ik vrijwel meteen Terminal weer aanzetten; transparante background is irritant met de manier hoe ik werk, en een scrol limiet van 10k regels is veel te weinig
Als ik meer dan 10k regels nodig heb dan zou ik eerder output naar file schrijven en daar in greppen.
Dat gaat een stuk sneller. En transparantie is ook niet mijn ding, inderdaad.
Soms maar een artikel over de verschillende consoles en hun voor - en nadelen zou ik wel interessant vinden
Dat is niet nodig, cool-retro-term (https://github.com/Swordfish90/cool-retro-term) wint het.

Voor de rest negeer ik Gnome, wel weer tekenend dat een andere Terminal die niet af is wordt gekozen terwijl de oude prima werkt. Mate Terminal heeft alle functies al jaren en werkt prima. KDE gok ik ook.

Ben benieuwd wanneer distro's van Gnome gaan afstappen.
Ben benieuwd wanneer distro's van Gnome gaan afstappen.
Niet. Gnome wordt vooral onderhouden door RedHat-ontwikkelaars en wat RedHat zegt en doet is wet in Linux-land. Volgens mij, als ik het me goed herinner, zijn avahi, zeroconf, systemd, pulseaudio, pipewire, en wayland ook allemaal voornamelijk geschreven door RedHat.

Daarnaast verschilt de Linux-community niet zoveel van de Windows-community op veel gebieden. Men klaagt steen en been (noem het maar gerust "zeiken") over het feit dat Gnome lastig of niet te modden is, extensions bij elke versie stuk gaan, theming eruit gesloopt is met libadwaita, functionaliteit wordt verwijderd, enz, enz... maar zodra er op Phoronix of Reddit een poll verschijnt met "Welke GUI gebruiken jullie?" dan is het Gnome dat met 3 straatlengten voorsprong wint, want de rest is "not polished enough."

Hetgeen de Linux-community niet lijkt te willen snappen is dat "polish" en "perfection" meestal niet samengaan met "customizability" en "consistency"; zodra je honderden opties moet gaan onderhouden en samen moet werken met tientallen of duizenden themes ga je hier en daar discrepanties krijgen, of settings die elkaar tegenwerken.

Als je iets wil gebruiken dat "polished" en "perfect" is, dan moet je inderdaad bij Gnome wezen en ENKEL Gnome-compatible apps gebruiken. Als je zoveel mogelijk mogelijkheden wil en zoveel mogelijk apps door elkaar wil gebruiken met toch nog enige consistentie, dan is KDE + Breeze (+ GTK/Breeze) een veel betere keuze. GTK-apps integreren beter in KDE dan QT-apps in Gnome.

(Helaas is XFCE4 na de laatste release een warboel geworden; met dank aan Gnome. Het ziet er voor de helft uit zoals vroeger, en voor de andere helft zoals Gnome nu.)
Hetgeen de Linux-community niet lijkt te willen snappen is dat "polish" en "perfection" meestal niet samengaan met "customizability" en "consistency"; zodra je honderden opties moet gaan onderhouden en samen moet werken met tientallen of duizenden themes ga je hier en daar discrepanties krijgen, of settings die elkaar tegenwerken.
BS. Kernel en web-browsers doen niet anders, al jaren.

En waar hebben we het over, thema's? MacOSX doet al jaren met hetzelfde, het gros van de Windows gebruikers gebruikt default.
Het is dan ook niet dat je veel keuze hebt onder Windows of MacOS.

Persoonlijk vind ik het thema van Gnome gruwlijk met die enorme witruimte en het iPad-achtige uiterlijk. Het voelt ook letterlijk aan als een iPad als je ermee werkt. Ik gebruik zelf KDE, met Breeze Dark en een paar (kleine) wijzigingen. Het kunnen maken van die wijzigingen is één van de redenen dat ik Windows voor privé-gebruik eruit gekiept heb. Tot en met Windows 7 had Windows die mogelijkheden namelijk ook, totdat ze dat met Windows 8 en verder compleet gingen afbreken.
Ik blijf ook bij KDE, al meer dan 20 jaar. Gnome vind ik ook niet prettig, al kan ik mijn vinger er niet goed opleggen waardoor dat is. Dat iPad gevoel is misschien wel een goede beschrijving. Als ik mijn vrouw even moet helpen met haar iPad dan geef ik 'm snel/graag weer terug
Ik heb geen probleem met hoe de iPad werkt. Ik heb er 2; een 12.9 inch voor bladmuziek (hoofdtaak) en een beetje prutsen met ProCreate (leek me wel leuk om mee te rommelen), en een Mini 6 (e-reader/internet/youtube).

Het is echter geen manier van werken op een desktop. Daar wil ik gewoon een "ouderwetse" Windows-achtige manier van werken met een taakbalk en een "Start"-menu omdat ik dat al 25 jaar gewend ben. En ik zie er geen nut in om heel KDE om te bouwen met een dock en top menu etc, alsof het een Mac is.
BS. Kernel en web-browsers doen niet anders, al jaren.
Opent instellingen scherm van 3 plugins. Roept BS terug. Weinig consistents aan.
Renderen van webpages is redelijk consistent lijkt me.
Omdat een browser vrijwel volledig standaarden volgt (hier en daar wat afwijkingen of experimentele features daargelaten).

Bij GUI-toolkits en desktop omgevingen zijn er geen (of vrij weinig) standaarden. Logisch, want ze willen elk hun eigen ding kunnen doen (itt browsers).

Persoonlijk heb ik mij er nooit echt (ernstig) aan gestoord. Dit soort inconsistenties komen ook voor onder Windows en zijn gewoon een logisch gevolg van open omgevingen (open als in: geen regels opgelegd (op de UI) door een store oid. Niet open als in open-source).
Maar websites zijn dat zeker niet. Ik neem ook aan dat de render-engines van Gnome en KDE intern consistent zijn :)
Volledig mee eens, KDE is veel meer customizable, maar als gevolg visueel ook veel minder coherent.
Dat is niet nodig, cool-retro-term (https://github.com/Swordfish90/cool-retro-term) wint het.
Die afkorting ook: CRT _/-\o_

Even geïnstalleerd. Het heeft een hoog Fallout gehalte. Best leuk om eens te gebruiken.
Ben benieuwd wanneer distro's van Gnome gaan afstappen.
Ik hoop het niet. Ik vind gnome nog steeds de fijnste DE.
Het zijn vrij simpele applicaties, denk niet dat de verschillen nou zo interessant zijn. De beste shell daarentegen…
Tweakers; hoeveel van jullie lezers bezoeken de website middels een linux client (desktop)?
Ik ben er 1 van en ik kan hetzelfde zeggen over mijn collega's (ICT). Hoe dan ook, ik zou wel benieuwd zijn naar de daadwerkelijke statistieken en het lijkt mij een leuke (plus) artikel om te lezen. Dus wat mij betreft (richting de Tweakers redactie): +1
Mja, hoeveel zeggen de statistieken. Ik draai Linux op m’n desktop, maar bezoek Tweakers vrijwel exclusief op m’n iPhone. Dat vertekend het beeld wel ;). Alleen de pricewatch open ik nog wel eens op m’n desktop
Beetje jammer dat door javascript meuk je hier niet fatsoenlijk artikelen kan lezen via lynx of w3m. Alhoewel w3m wel werkt als je gewoon direct de link van het artikel opent "w3m nieuws: Ubuntu 22.10 en hoger krijgen mogelijk Gnome Console als vervanger va..."

Zelf vond ik terminal met (transparante) achtergrond wel geinig, maar behoorlijk hinderlijk als je veel tekst moet lezen. Maar dat ben ik.
+1, ik gebruik Ubuntu, Firefox als browser, en Terminator als terminal emulator.

[Reactie gewijzigd door juiced01 op 2 augustus 2022 15:44]

Ik gebruik zo ongeveer alles door elkaar. Veel van onze gebruikers kiezen zelf hun distro. Zie het probleem niet zo

Waar ik mij nog het meest aan erger is dat sommige distro’s en populaire oss ,oude versies van packages verwijderen uit hun repos. Dat heeft al meermalen voor problemen gezorgd bij oudere software die je opnieuw moet builden met docker, vagrant of whatsoever.

[Reactie gewijzigd door divvid op 2 augustus 2022 19:27]

Waar ik mij nog het meest aan erger is dat sommige distro’s en populaire oss ,oude versies van packages verwijderen uit hun repos.
FreeBSD heeft meestal meer versies van dezelfde software in zijn repo's dan Ubuntu, bvb voor PostgreSQL of PHP. Er zijn nog enkele andere voordelen die FreeBSD biedt:

Ik heb onlangs FreeBSD versus Clear Linux in Firefox opnieuw getest in de volgende benchmarks: WebXPRT4, Speedometer, Kraken, Octane 2.0, Basemark Web 3.0, JetStream 2, MotionMark, SilverBench. Raad eens wat mijn resultaat was op mijn hardware? Als je het gemiddelde neemt, zal Clear Linux ongeveer 6% sneller zijn dan FreeBSD. Dat is Clear Linux, niet een van de vele distro's die ondermaats presteren. Er zijn in feite drie van deze benchmarks waar FreeBSD sneller is..

Gimp opent 2.5s sneller op mijn FreeBSD-systeem dan op Clear Linux.. Open meerdere zwaardere apps 0 AD of Gnumeric in 1 seconde op mijn zwakke hardware + FreeBSD.

NginX is langzamer op de meeste Linux-systemen dan op FreeBSD. Dat is de meest populaire server. PF-firewall is sneller dan de firewallprestaties van de meeste Linux-systemen. In de games Dota 2 en CS:GO kreeg ik hogere prestaties (FPS) op FreeBSD dan op Linux. Moet ik nog veel langer doorgaan?

Het idee dat Linux sneller is dan FreeBSD is altijd verkeerd geweest voor oudere hardware in het algemeen. FreeBSD is altijd beter geweest in de dingen die er het meest toe doen:

Het geluid (audio) in films, series en muziek is vele malen beter in FreeBSD dan op Ubuntu. FreeBSD gebruikt een onafhankelijke implementatie van OSS4 dat veel beter is dan ALSA.

https://www.trustradius.c...eebsd-2021-07-28-17-37-18
FreeBSD is een modern besturingssysteem in actieve ontwikkeling en om dat op oudere hardware te kunnen draaien en het zo goed te laten presteren - is eigenlijk best verbazingwekkend. Ik heb eerst verschillende distributies van Linux geprobeerd, maar ik had problemen om ze te installeren of ze presteerden helemaal niet goed op oudere hardware.

FreeBSD's bhyve Overzicht: waarom het beter is dan andere hypervisors. Althans voor onze use-case. https://www.youtube.com/watch?v=uV61mVYsFM8

netwerken: Over het algemeen heeft FreeBSD in de meeste situaties de snelste netwerkprestaties, Linux kan in sommige situaties eenvoudigweg niet volgen.

de standaard shell: FreeBSD's Almquist shell heeft grotendeels dezelfde syntax als Bash (Linux), maar is gemiddeld 4 keer sneller in prestatie.

FreeBSD presteert uitstekend in de meeste databases: https://redbyte.eu/en/blo...s-ubuntu-debian-opensuse/

Wat is stabieler en robuuster, FreeBSD of Linux? https://www.quora.com/Whi...-FreeBSD-or-Linux?share=1

Docker versus FreeBSD Jails https://www.reddit.com/r/...tm_medium=web2x&context=3

De waanideeën van debian https://unixsheikh.com/articles/the-delusions-of-debian.html

FreeBSD/Ubuntu Dual Boot Homelab in de slaapkamer bij het bed testbed https://adventurist.me/posts/00307
Ik vind de Ubuntu -> Ubuntu reverse-test die de snelheid halveert erg verdacht en wil de tests opnieuw uitvoeren.

[Reactie gewijzigd door FateTrap op 4 augustus 2022 15:09]

Dank je wel voor je onderbouwing, maar daar heb je weinig aan als je oudere software aan de praat moet krijgen met zeer beperkte middelen. In mijn geval kwam ik weg door een paar nieuwere packages te installeren in de vm, maar fijn was anders
Stel dat je een bepaalde software hebt waarvan je niet wilt dat het geupdate wordt, dan kun je in FreeBSD simpelweg een Jail repo maken mbv Poudriere: https://wiki.freebsd.org/VladimirKrstulja/Guides/Poudriere
+ 2

Desktop en laptop
Desktop en laptop
Zelfde hier, thuis en op kantoor, vrouw en kids ook op Linux. Wij zijn geen Apple mensen en Windows is voor mij geen volwaardig alternatief.

Als terminal emulator gebruik ik Tilix die netjes de Gnome Human Interface Guidelines volgt. In eerste instantie overgestapt omdat je de standaard terminal alleen in stapjes kon resizen. Als je dan een extensie als Put Windows gebruikt om vensters te organiseren, dan bleef je vaak met een lelijke ruimte tussen de vensters zitten. Inmiddels zo gewend geraakt aan Tilix en zijn extra functies (zoals het splitsen van een scherm en dan gesynchroniseerd kunnen typen) dat ik nooit meer terug zou willen. Je kunt de layout van Tilix aardig naar smaak tweaken. In mijn geval is dat heel clean, zonder toolbars en buttons.
De laatste zin beschrijft het juist; Je kan gewoon wat anders standaard installeren. I
Als je veel systemen moet beheren dan heb je niet altijd de rechten hiervoor, of de mogelijkheid als je iets moet fixen (bijv. het netwerk is niet bereikbaar). Het is wel fijn als de standaard toolset zo uitgebreid mogelijk is.
Tweakers; hoeveel van jullie lezers bezoeken de website middels een linux client (desktop)?
FreeBSD hier (met KDE en Firefox). Telt dat ook? O-)

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 2 augustus 2022 15:27]

Het is wel fijn als de standaard toolset zo uitgebreid mogelijk is.
Liever niet, het wordt alleen maar logger met meer bloat aan boord. De standaard toolset moet genoeg functinaliteit hebben om de basis- en essentiele zaken te doen, zoals bijvoorbeeld een uitgebreidere tool downloaden en installeren, indien gewenst.
Geloven we nog steeds in de mythe dat een vollere schijf een tragere PC maakt? Dat gelooft zelfs mijn vader niet meer.
Nope, maar meer features doet meer dan alleen meer ruimte nodig hebben. Neem zaken als de in het artikel genoemde transparante achtergrond. Dat gebruik simpelweg CPU of GPU cycles, voor nul meerwaarde wat betreft basis-taken en troubleshooten.
Dat gebruikt dat programma alleen als het actief is.
Gewoon via firefox op linux hier

Overigens Kitty als terminal emulator, enige die glyphs goed rendert bij mij.
Ik gebruik Linux voor zowel mijn werk laptop ( Dell Precision 3540 met Ubuntu 18.04 fabrieksaf, geüpgradet naar Ubuntu 20.04 met KDE ) en mijn privé desktops ( OpenSUSe Tumbleweed en KDE Neon ).
Op dit moment is alles KDE Plasma, maar ik heb ook diverse andere DE's gebruikt in het verleden. ( Gnome, Unity, etc. )
Mijn standaard terminalapplicatie is Terminator.
Dat heet toch tegenwoordig 'Tabby Terminal'? Of is dit een andere?
Ik bedoel deze, maar Tabby Terminal ziet er ook wel fancy uit.
Ik zie geen link tussen deze twee, dus ik vermoed dat ze niets met elkaar te maken hebben.

Geen idee of die Tabby Terminal ook kan wat ik nodig heb, daar zal ik even achteraan moeten gaan, maar dank voor de tip !
Wat noem je een desktop? FreeBSD met een kale X + openbox en standaard xterm.
Ik gebruik al jaren Linux op mijn prive laptop. Na wat geexperimenteer met Fedora ben ik uiteindelijk via Mint op (K)Ubuntu uitgekomen en ik vind na enige gewenning de KDE interface wel fijn werken.
"Wat anders standaard installeren" is een tegenstelling.
Het is wat anders of standaard, maar niet alle twee.

Ook het artikel lijkt mij een tegenstelling: "Console heeft een minimalistischere ui dan Terminal."

Echter het heeft alles wat Terminal heeft plus een doorzichtige achtergrond (wat irritant is imho), plus extra speciale kleuren die onder speciale omstandigheden automatisch veranderen, plus tabbladen.
Het enige minimalistische hier lijkt erin te zitten dat je die doorzichtige achtergrond niet kan uitschakelen.
Maar en passant zitten er meer toeters en bellen aan.
Dat hangt er van af hoe je de zin opvat:
Iets anders installeren en instellen als standaard, zodat na de installatie dit de standaard command line van je OS is.
Op zich is er wat voor te zeggen om de voorgeïnstalleerde en default standaard command line (pun intended) zo minimalistisch mogelijk te houden, omdat mensen die het gebruiken deze vaak toch wel naar eigen smaak gaan aanpassen.
Hier doe ik dat via Pop!_OS.
+1 ? :D QTerminal fan hier trouwens
+1 Ik gebruik Alacritty.
Ja! Ik wil niet meer anders. Wel jammer dat gliphs (nog) niet werken. Verder heerlijke term. Bloedsnel ook.
Terminator hier, omdat Alacritty split screens en customized keyboard navigaties niet echt ondersteunt.
Dan is Kitty terminal misschien iets voor jou
Ik; via Edge weliswaar, maar 'gewoon' onder Ubuntu 20.04!
Laat maar topic starter zijn post verkeerd gelezen

[Reactie gewijzigd door _nicky_ op 2 augustus 2022 15:28]

Tweakers; hoeveel van jullie lezers bezoeken de website middels een linux client (desktop)?
Ik vermoed dat je de vraag aan Tweakers zelf vraagt ipv de lezers? Want iedere 'Ik wel' heeft weinig zin. :P
+veel: zo'n beetje alle computers om mij heen draaien Linux Mint met Firefox als browser.
Ik kan er zo 8 opnoemen. En ja, die zijn allemaal door mij geïnstalleerd of getipt. ;)
Een terminal moet vooral gitzwart met witte letters zijn zodat ik optimaal zicht heb via mijn AMOLED monitor. Dat is het wel zo een beetje :)
Fedora - Chrome - Terminator (zsh)
ik vind het toch wel interessant als sporadisch ubuntu gebruiker. En het biedt wat tegenwicht aan "win 11 verschuift het icoon xyz 2 cm naar links" waar zowel HWI als Tweakers veel aandacht voor hebben.
+1 Ik gebruik al lange tijd Linux op de desktop. En zonder dual boot naar Windows. :P

En ik gebruik Arch als distro. Want ik hou niet van een voorgewarmde prak die veel van de distro's bieden. Mensen zitten soms zo vastgeroest aan de Windows methode dat men soms een Linux distro al afwijzen vanwege de kleurtjes of standaard apps. Waaronder ook Ubuntu. Met Arch kies je tenmiste bijna alles lekker zelf.

Je hebt helemaal gelijk met je opmerking dat je ook standaard een andere terminal kan kiezen.
Als je de tijd hebt …
De eerste keer Arch installeren kost wat extra tijd omdat alles nieuw is. Daarna is het niet anders dan updates draaien.

Aangezien Arch een rolling distro is boek je weer tijdswinst. Je hoeft nooit meer te upgraden naar een nieuwe versie.
Haha, of je verliest net tijd doordat bepaalde packages nog niet genoeg getest geweest zijn.
Professioneel ben ik daarom overgestapt op Fedora.
precies, rolling distro's zijn leuk, maar niet in een productie omgeving, of zoals ik, waar je soms software van 4-7 jaar oud aan de praat moet zien te krijgen waarvan de auteur nergens meer te bekennen is, of erger nog alpha stage software wilt gebruiken omdat die nieuwe tool je oude meetgegevens beter en accurater kan verwerken.
Geen probleem met een rolling distro zoals Arch of Manjaro. Het werkt eigenlijk niet veel anders dan Debian Sid, alleen heb je dan af te toe wel upgrades.

Het belangrijkste is dan toch goede documentatie en community support.
Persoonlijk vindt ik dan de ArchWiki een van de beste die er is. Het scheelt zoveel puzzelwerk.
Sinds 2018 is mijn desktop Linux Mint 20.3 . Dus sinds 2018 bezoek ik elke website praktisch alleen met Linux via Firefox. Hier in huis staan 4 desktops/laptops, waarvan er 3 Linux zijn. Die andere machine is Windows 10, maar die wordt tegenwoordig praktisch niet meer gebruikt.
Dat is geen goede statistiek door het aantal mensen op mobile. Ik draai ook exclusief linux op mijn laptops maar bezoek nooit tweakers met ze, dat doe ik bijna alleen maar via mijn iphone, waardoor ik bij de “”normies”” wordt opgeteld
+1 niet op Ubuntu maar Kubuntu
Zowel voor werk als prive doe ik dat ja. Ik heb ook een berg aan Bash scripts draaien in Terminal. Dit was het eerste wat ik er wat van hoorde - voor mij dus zeker nieuwswaardig.
M.a.w. ik gebruik al 10+ jaar geen Windows meer, al dat nieuws over die startbalk en whatnot is voor mij ook niet nieuwswaardig, maar daar hoor je me niet over in de comments.
hoeveel van jullie lezers bezoeken de website middels een linux client (desktop)?
Deze jongen hier.

Alle computers in huis draaien het. Ook de werk PCs.

[Reactie gewijzigd door dieAndereGozer op 3 augustus 2022 11:32]

# Tweakers; hoeveel van jullie lezers bezoeken de website middels een linux client (desktop)?

Ik gebruik Kubuntu, maar heb de desktopmanager (KDE) vervangen voor AwesomeWM. Wil niet meer terug.
(Zoek op youtube. Die kale vent legde het, voor mij dan, goed uit. ) ;-)

# De laatste zin beschrijft het juist; Je kan gewoon wat anders standaard installeren.

Ieder zijn uitgesproken mening natuurlijk, maar een basis terminal met enkele leuke opties voor de minder gevorderde IT-er is wel handig, maar laat vooral ook andere mogelijkheden zien.
Ik gebruik zelf terminator. Vooral met 2 toets combinaties het window horizontaal/verticaal splitsen vind ik een stuk handiger dan tabs.
openSUSE tumbleweed en firefox hier.

OpenSUSE die al jaren bij installatie je de keus geeft, gnome of kde,

[Reactie gewijzigd door Gps4l op 3 augustus 2022 14:38]

Ik snap sowieso niet dat zo veel mensen Ubuntu gebruiken.
Hun strategie lijkt meer op die van Microsoft. Misschien ook de reden van het samenwerkingsverband.
Kijk bijvoorbeeld eens naar Snap waar ze stug blijven volhouden terwijl de meeste distributies over zijn naar Flatpak. Dit terwijl Snap traag is, ontzettend veel overhead heeft, gewoon niet voldoet en men refreshes standaard forceert. Daarnaast heeft de Snap store ook nog eens veel downtime.
Zo snap ik niet dat mensen andere distro's gebruiken dan Debian. Want met stable heb je stabiliteit en security hoog staan en met Sid heb je weer (redelijk) bleeding edge. Zo kan je met een netinstall redelijk Arch-achtig het OS volledig zelf in beheer hebben, of juist Red-Hatty een dvd image gebruiken waar alles in zit. Of naja eigenlijk snap ik het ook wel wel. Iedereen heeft zijn of haar eigen voorkeuren en wensen. Elke distro heeft eigen kernwaardes en richt zich gewoon op een andere doelgroep. Veel mensen, veel wensen.

Ubuntu heeft al enige tijd geleden de moeder positie die Debian had overgenomen, praktisch alles ondersteund Ubuntu en je kan er het makkelijkste hulp en support voor vinden op het internet. Dus begrijpelijk is het een populaire distro. Zelf ook jarenlang gebruik gemaakt van die doos CD's om uit te delen en als onderzetters, toen het downloaden van zo'n ISO nog vele uren/dagen in beslag nam.
Talloze redenen waarom men anders dan Debian gebruikt. Debian loopt heel ver achter qua packages en qua gebruikte techniek, tov. bijvoorbeeld Fedora of Manjaro.
Ja, je kan naar de unstable-branch gaan. Maar die heeft in het verleden nogal vaak m'n systeem aan gort gekregen. Het wordt gewoon niet zo goed getest als een nieuwe release .

Ubuntu is wat mij betreft verleden tijd. Het gedoe met snaps, achterlopen op Gnome releases omdat ze allerlei patches willen doorvoeren, etc.
Sid loopt over het algemeen niet zo heel ver achter en elke distro heeft zijn verzameling packages die wel of niet achterlopen naar mijn ervaring.

Wat ik zelf wel eens doe op Debian Stable, is packages uit de Sid repos trekken wanneer ik die nodig blijk te hebben en gewoon via dpkg installeren. Maar ik loop er tegenwoordig vrij zelden tegenaan dat Stable achterloopt in het 1 of ander sinds de release cycle een tandje omhoog geschroefd is. Kan ook schelen dat ik zelf niet altijd meer alles bleeding edge hoef te hebben als ik er geen use case voor heb.

Sid is verder een prima desktop distro, waar ik stable prefereer op servers.

Ik denk dat de verdeeldheid van alle distro's en de gebruikers, de Linux wereld juist zwakker maakt dan nodig. Zou naar mijn mening beter zijn als men zich wat meer op of rond 1 of een paar distro's zou ophouden. Waar 15-20 jaar geleden het gross op of rond Debian zat, is dat nu zo ontzettend verspreid over tig distro's.

Een groot deel van de distro's is bar weinig meer dan een eigen verzameling default packages. Ja Arch, Debian, OpenSuSe, Fedora werken net wat anders, maar ook die verschillen vallen uiteindelijk best wel mee.
Talloze redenen waarom men anders dan Debian gebruikt. Debian loopt heel ver achter qua packages en qua gebruikte techniek, tov. bijvoorbeeld Fedora of Manjaro.
Debian moet je gewoon met beleid installeren en je hardware erop afstemmen. Ik draai nu Debian 11 Bullseye op een computer uit 2016 met kernel 5.10.x en KDE 5.20.5. In Q4 van dit jaar komt Zen4 uit; waarschijnlijk komen er ook van nVidia en AMD nieuwe grafische kaarten uit. In januari 2023 gaat Debian 12 Bookworm in freeze, en die komt ergens in juni-augustus 2023 uit als nieuwe stable.

Dan hebben Zen4 moederborden een dik half jaar de tijd om kinderziektes weg te werken met nieuwe revisies, steppings, en bios-versies, hebben processoren een paar steppings gehad, en zijn de drivers van (eventuele) nieuwe grafische kaarten al een paar keer bijgewerkt.

Het is dus een ideaal moment om na de release van Debian 12 Bookworm een nieuw systeem samen te stellen. De verwachting is dat Debian 12 naar de laatste LTS-kernel gaat (waarschijnlijk: 5.20 uit november 2022), en KDE zal waarschijnlijk op 5.26.5 zitten.

Alle andere applicaties behalve het basis-systeem en de DE kunnen gewoon geïnstalleerd worden via Flatpak, en je zit op een dergelijke computer gebeiteld. Dan kun je Debian elke 2 jaar upgraden totdat het systeem hardwarematig niet meer voldoet.

Het enige probleem is dat, indien Debian met een freeze komt in januari met kernel 5.20, en er verschijnt in mei een grafische kaart die pas ondersteund wordt vanaf kernel 5.21... dan ben je SOL. Dan moet je met third-party kernels gaan rommelen. (En dit "nieuwe driver = nieuwe kernel"-beleid onder Linux heb ik altijd een van de grootste nadelen gevonden; men is niet van plan om er ietes aan te doen ook.)
Cruciaal is pinning goed zetten van de source repos, wat er voor zorgt dat als je iets van Sid/testing installeert niet meteen alle incompatibele dependencies van daar gehaald/geupdate worden. Of effectief binnen de release blijven.

Ook nala als frontend gebruiken voor apt helpt om niet per ongeluk heel veel te removen omdat door de sid/stable mix er dependencies in de knoop geraken.
Daar ga ik niet mee klooien op mijn computer. Het moet gewoon altijd werken, zonder gedoe.
Waarom is dit klooien? Dit is 1 file aanmaken waarmee je zegt welke source repos prioriteit krijgen...
Debian wordt gemaintained per release, niet cross release. Dus als jij plots packages van sid/testing gaat installeren op stable kan dit dependencies in de war sturen, want als stable en sid bv zelfde pinning hebben worden van alle paketten de hooste versie (dus sid) geinstalleerd. Soms is er goede reden om toch al nieuwere paketten te installeren, met pinning zul je enkel minimaal nieuwe dependencies binntrekken van sid. Er zullen nog steeds packages van sid zijn die je op die manier niet op testing kunt installeren omdat de dependencies te nieuw zijn en voor andere packages te oud. Apt zal daarover klagen, en tenzij je de upgrade gaat forcen (wat je systeem mogelijks verknoeid) gaat er niets mis gaan. Als jij iets wijzigt aan je systeem (bv. sid/testing toeveogen aan de apt sources) kun je niet verwachten dat dit niets kan breken.

Vind je het te ingewikkeld / te gevaarlijk? Blijf van binnen je release (want zo wordt het aangeboden door de maintainers), en gebruik geen source lists waar je niet weet wat voor paketten er op staan en of deze goed gemaintained zijn. Voor user apps doet flatpak het zonder gevaar als het niet via shared libs lukt, wel iets meer plek nodig op je systeem.
Ik wil een up to date desktop, zonder gedoe. Debian biedt dit mij niet. Ik wil geen risico dat het niet werkt en heb ook geen zin dat allemaal uit te zoeken. Het is aan de maintainers mij dit te bieden. Fedora biedt dit en ben ik erg tevreden over.
Mja Debian was mn eerste liefde, maar het werd me altijd geadviseerd om eerder Arch of Manjaro te nemen , omdat de security updates er eerder doorkomen, ik weet niet of het waar is want je kunt toch de kernel updaten ?? ... maar het was wel een leuk projectje om met Arch Linux aan de slag te gaan :Y) alhoewel ik drna gewoon zei .. ach F**k it ik installeer Manjaro, nadat ik arch uitgevogeld had
Ubuntu heeft al enige tijd geleden de moeder positie die Debian had overgenomen
Dat is een beetje lastig want Ubuntu is juist gebaseerd op Debian. Dat het gewoon werkt zie je ook wel aan het grapje "Ubuntu is an ancient African word for 'I can't install Debian'". Voor veel studenten is het de eerste distro waarmee ze kennis maken (Suse en RedHat worden in het onderwijs minder tot bijna niet gebruikt vanwege licentiekosten) en de eerste generaties hebben dit inmiddels meegenomen naar hun werk, tot groot verdriet van een hoop sysadmins want de beheerbaarheid van Ubuntu is vele malen minder dan die van bijvoorbeeld RedHat.

Ook de meeste tutorials/probleemoplossingen in je zoekresultaten zijn voor Ubuntu, bijvoorbeeld voor Docker of Jenkins. Dat maakt meteen ook het probleem groter: men heeft geen kennis meer van het OS (it just works) en als het dan mis gaat dan kun je door de aaneengeknoopte spaghetti van de eindgebruiker gaan zoeken naar de oorzaak van het probleem.

Casus uit de praktijk: applicatiebeheerder wil een testomgeving installeren op een VM (onze dienst is het leveren van een linux VM en wat OS support, de klant krijgt sudo rechten en mag zelf gaan knutselen). Welk OS wil je, Ubuntu of RedHat? "Ubuntu, ik hoor daar veel goeie dingen over". "Je productieomgeving draait op RedHat". "Ja weet ik, maar doe toch maar Ubuntu." OK, klant is koning...
Vervolgens kijkt ze op de site van de applicatie vendor en ziet RPM of APT based install staan. Niet gehinderd door enige kennis over de verschillende distro's en hun installatietools kijkt ze of ze de RPM geinstalleerd krijg. Ubuntu is heel hulpvaardig en vertelt je dan dat je geen yum geinstalleerd hebt, maar dat dit wel mogelijk is. "Wat een eikels zijn die sysadmins, dat ze dat niet standaard voor mij installeren" denkt de applicatiebeheerder terwijl ze yum installeert en de rpm nogmaals probeert te installeren. Na dagen prullen en zoeken geeft ze het op. Op de vraag of ze hulp nodig heeft bij de installatie is het standaard "nee, het lukt me wel" of "ik ben alweer een stap verder" (haar history en logon times zeggen iets anders, maar goed).

Gelukkig komt dit niet dagelijks voor, maar als je zo'n exemplaar hebt is het vaak ook nog onmogelijk om door te dringen tot die mensen. Zelfs al wil je ze helpen (omdat jij de kennis wel hebt) kunnen ze niet uit hun denkpatroon breken om je hulp te accepteren of om toe te geven dat ze het soms gewoon niet weten (helemaal niet erg, ik weet weer een hoop andere dingen niet).

Helaas heeft de populariteit van Ubuntu dus ook een keerzijde.
Heeft weinig met Ubuntu te maken denk ik. Dergelijke gebruikers kom je op alle distributies/OS'en tegen.
Klinkt alsof de applicatie beheerder niet goed op de hoogte is van haar eigen taken/verantwoorlijkheden/skills/kennis. Dat schiet natuurlijk nooit op.

Anders bekeken ik vind Linux zo langzaam aan maar een rommeltje worden van “wij vinden x dus we maken onze eigen distro/window manager/packaging/terminal/etc.” En als iets dan een goede weg in slaat -maar niet interessant genoeg is voor commerciële toepassing- dan is het te vaak afhankelijk van één developer die alleen op 29 februari tijd heeft om eraan te werken.
Ik deel je mening omtrent het kennisniveau van de applicatiebeheerder.

Wat jij als rommeltje benoemt is jarenlang de kracht geweest van (FL)OSS: had je een specifiek kriebeltje, dan schreef je je eigen tooltje om dat te krabben. Bleek het nuttig, dan groeide het. Was het dat niet, dan had je zelf nog altijd je tooltje dus alsnog iedereen blij. Dit geldt voor alles van hele distro tot aan een specifieke versie van (/usr)/bin/ls.Juist doordat iedereen het zelf kon bouwen is het zo gegroeid, maar als je nu pas instapt en de geschiedenis niet kent dan zie je al gauw door de bomen het bos niet meer. Op Wikipedia staat een leuk plaatje van de "oerdistro's" en hun afgeleiden: https://upload.wikimedia....Distribution_Timeline.svg
Ik had je BeOS laten installeren :*)
"Ubuntu is an ancient African word for 'I can't install Debian'"
Die had ik nog niet gehoord.. :*)
Dat geintje is al zo oud als Ubuntu zelf, veel lui uit de community keken destijds neer op zo'n gebruiksvriendelijke distro. Nou moet ik zeggen dat Debian indertijd je best wel eens problemen kon geven als je met niet-server hardware werkte. Wilde je Wifi en je Nvidia kaart aan de praat krijgen dan was je uren (dagen) met firmwares en nouveau drivers aan het kloten. Bleef je gewoon bij simpel vga spul en een mainstream intel of amd chipset dan was er in de regel niet veel aan de hand en werkte ook Debian gewoon out of the box. Aan de andere kant: had je het eenmaal geinstalleerd dan was het ook bijna niet stuk te krijgen, en de meer bleeding edge distro's in die tijd konden je vaak koppijn geven doordat functionaliteit brak bij een update (en de update daarvan, enz).
Mijn ervaring met Debian was niet zo positief. Ik installerde het op mijn Dell, en toen bleek het dat Debian geen wifi/ethernet driver leverde. Ze citeerde dan als reden dat die drivers closed-source zijn en daarom niet inbegrepen.

Prima, dat is de keuze van de devteam maar ik ga liever een distro gebruiken die mijn hardware ondersteund.
Bij Debian heb je de non-free repo, waar zulke dingen regelmatig dan wel weer in staan.

Debian heeft de "Debian Free Software Guidelines" en ze zijn daar behoorlijk streng mee dat alles wat in de (normale) repos staat, echt vrij is. Daarom heette Firefox bijvoorbeeld lange tijd Iceweasel, want de rechten op de naam en het logo van Firefox waren niet vrij, dus de Debian developers hadden een eigen port.

Het geeft soms wat gedoe, ik heb dit zelf al lang niet meer gedaan, maar je kan over het algemeen ook packages uit de Ubuntu repo's halen, waar zulke closed source packages vaak wel gewoon in zitten. Want zoals @moredruid ook al aangeeft, "Ubuntu is an ancient African word for 'I can't install Debian", gezien Ubuntu praktisch nog altijd Debian Sid met eigen Canonical sausje is.

Kans is dus redelijk aanwezig dat Debian het prima ondersteund, alleen niet helemaal uit de doos.

Zelf is 1 van mijn redenen voor de voorkeur van Debian dus die Software Guidelines, ze zijn heel sterk met de visie van wat Linux zou moeten zijn. Free Open Source Software.
non-free gaf je nog steeds niet de destijds closed source Wifi "firmware injectie" driver (ben ff de naam kwijt, ik dacht wpa_supplicant), noch de nouveau drivers van Nvidia. Die mocht je toch echt zelf bouwen. Ik weet niet hoe het er nu voor staat, mijn kennis daarover stamt nog uit het jaar kruik (ik ben ergens in 2001 gestart met Debian Potato).

Ook ik vind de Debian interpretatie van FOSS inderdaad wel een van de mooiere, en ik heb voor mijn privé servers daarom ook altijd voor hun gekozen. Na ruim 20 jaar rollen de commando's gewoon zo uit je vingers.
En dan lees je door op diezelfde pagina en dan staat er dan je gewoon de non-free optie toevoegt aan je repos en dan heb je het wel. Gevalletje PEBCAK dus.
Ik heb veel distributies gebruikt en ben nu uiteindelijk toch bij Ubuntu uitgekomen. Hiervoor heb ik Fedora, Debian, openSUSE, en Manjaro ooit geprobeerd, en het verschil voor mij met deze distributies en Ubuntu is dat ik bij voorgenoemde distributies altijd nog dingen moest instellen of configureren. Ubuntu werkt gewoon voor mij en ik hoef daar niks voor te doen. Hoewel ik het eerder wel leuk vond om een beetje te knutselen aan mijn distributie, wil ik nu vooral gewoon mijn werk kunnen doen - en Ubuntu laat me dat doen.
Of je had inmiddels alles al gemaakt zoals je wilde op andere distros waardoor je home holder vol zat met de juiste configs.
Ik weet niet of ik helemaal begrijp wat je bedoelt, maar op die distributies kwam ik dus ook tijdens gebruik dingen tegen die ik nog moest aanpassen (of wilde aanpassen). Daar had ik gewoon geen zin meer in. Ubuntu heb ik inderdaad een uurtje ofzo gebruikt om programma's te installeren en instellingen goed te zetten, maar dat was het dan ook.
Als jij gnome gebruikt op debian of fedora, ze gebruiken dezelfde config files(dat weet ik omdat mijn homefolder gewoon ingeladen wordt op de distro die ik start).
Dus stel je alles in op 1 distro, staat alles gewoon in je home.
Snap is ruk, KUbuntu an sich is wel prima.
Snap is inderdaad irritant. Dat is voor mij een reden om naar andere distributie over te stappen.
Ook Pulse Audio heeft jarenlang gezeik opgeleverd, en de fora erover stonden vol met 'hoe zet ik dat achterlijke stuf software uit?'
Voornaamste reden is omdat het in principe gewoon werkt en zo weinig mogelijk configuratie/troubleshooting vereist (vanuit mijn ervaring). Ik wil gewoon een besturingsysteem dat werkt zonder dat ik talloze uren moet spenderen aan het leren van concepten en/of het moeten uitvoeren van shellscripts waarbij ik weer moet ontcijferen wat het precies doet. Ik moet wel zeggen dat ik los van Debian based distros alleen openSUSE en fedora heb geprobeerd.. dus ik kan niet echt oordelen over Arch.. maar ik heb gehoord dat het een gedoe is dus dan weet ik genoeg. Natuurlijk zijn er mensen die het leuk vinden om hun OS te configureren.. maar ik wil mij gewoon kunnen focussen op m'n werk.
Who cares…vaak is het belangrijker dát het werkt dan hóe het werkt
Ubuntu ben ik verlaten toen amazon lens in het systeem kwam.
Oeh. Doorzichtigheid standaard. Da's wel erg prettig. Alleen stom dat je zelf niet (of, niet makkelijk wellicht) de transparantie kan aanpassen..

Het is een functie die ik oprecht best vaak gebruik; een transparante Terminal boven een webpagina om zaken over te typen of makkelijk mee te kunnen blijven lezen als je schermruimte wat beperkt is zoals op m'n laptop..
overtypen? Als een webpagina mij niet toe laat om te kopiëren dan is het NEXT....

Volgens mij kost het renderen van die transparantie enkel meer energie. Ik zet het in elk geval overal waar het kan uit. Maar dat is misschien ook meer persoonlijke voorkeur dan dat het echt iets uit maakt.
Ja kopiëren/plakken is leuk totdat je halve commandoregels moet aanpassen voor jouw specifieke usecase. Dan is typen écht handiger 😜

(EDIT: ik ben security specialist, als ik iets NIET ga doen is het blindelings code kopiëren en plakken 😜)

En om nou telkens je terminal aan de kant te schuiven om een stukje te lezen en weer terug te halen en verder typen… dan plaats ik ‘m liever 1x en kijk er doorheen naar de achterliggende pagina.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 3 augustus 2022 08:23]

Om dan nog maar te zwijgen over het hopen dat je niet per ongeluk een newline mee kopieert en daarmee alle tekst direct afvuurt zonder sanity check of het uberhaupt aan te kunnen passen...
Je hebt zeker een punt, ik kopieer dan ook vaak eerst dingen na een notepad om daar te editen en dan pas richting de terminimal. Maar ik ben dan misschien ook verwend met een 34" ultrawide en dus zat ruimte om alles naast elkaar open te zetten.

Maar overtypen ben ik toch echt te lui voor, maar dat is mijn probleem, respect voor de mensen die het wel doen. Want je hebt toch, als je het niet blindelings doet, net iets meer controle over wat je doet.
Ik heb ook zo'n ultrawide, 39" geloof ik of zo zelfs, maar sóms gebruik ik m'n laptop ook echt als laptop en dan is die ruimte niet zo vanzelfsprekend meer ;)

En ik typ idd niet alles over, maar soms is het gewoon handiger om even een commando na te typen/aan te passen/alvast verder te lezen door je terminalvenster héén..
Dat doen je dan toch in gedit ofzo? Anders zit je pijltjes te rammen tot je eindelijk ergens bent. Plus de kans op fouten is groter...
Sommige howtos/documentatie laten de gebruikte commands als images zien omdat ze niet weten hoe ze in html netjes de syntax highlighting voor elkaar kunnen krijgen.

En ja, dat is een gruwel en vaak een reden voor 'NEXT!'
och, nooit over nagedacht! Ik snapte werkelijk niet wat het nut is van een transparante terminal (ik schuif 'm meestal naar het 2e scherm). :X

Maar ja, je kan 'm inderdaad over een webpagina hoveren en de boel overtypen :9

Overigens heb ik zelf altijd de standaardterminal in Debian en Ubuntu gebruikt.
Tweakers; hoeveel van jullie lezers bezoeken de website middels een linux client (desktop)?
+1 Ik gebruik tilix vanwege de dropdown terminal i.c.m. ingebouwde split mogelijkheden.

[Reactie gewijzigd door riotrick op 2 augustus 2022 15:24]

Zucht, waarom nou altijd zo minimalistisch.

Maargoed dat is ook de reden dat ik niet van Gnome hou. Alles dat handig is, is weggehaald of verstopt (bijv. onder een hamburger menu wat helemaal niet thuishoort op een desktop). Ik ben wel tevreden met Konsole, die standaard bij KDE zit. Maar als het snel moet gebruik ik liever KiTTY.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 2 augustus 2022 15:33]

Ik geef je volledig gelijk: minimalistisch, op een afgedankte linuxmanier qua functionaliteit en een iOS manier qua UI en aanpassen. Heel leuk als je net begint met linux, maar heel rot als je meer wilt.
Console heeft een wat minimalistischere UI dan Terminal. Opvallend is vooral dat de achtergrond doorzichtig is, maar dat er geen manier is om het transparantieniveau aan te passen.
Zo, lekker minimal. De vraag is of je dit wilt, en in hoeverre. Standaard vind ik dat het afleid.

Ik hou het lekker bij Alacritty. Cross-platform, retesnel (lage latency), geschreven in Rust (niet zoals tegenwoordig alles met JS troep moet), en heeft wel allerlei features die misschien wel handig zijn maar standaard uit staan. Tabs weigert men in Alacritty te implementeren maar dat doe ik wel met de tiling WM (of Tmux). Wel bijzonder geestig dat ze tabs dan weer wel doen met hun 'minimal console'.
Met Vivaldi al een jaartje geheel op Linux mint.
Ik gebruik terminal amper, voor de gewone gebruiker ook eigenlijk zelden nodig.
Maar als incidentele gebruiker, wat kan er nog minimalistischer aan de terminal ?
De taakbalk kan leger. ik zet in mijn terminals, konsoles, tilixes, terminators vaak de extra opties en tabs uit. Ik gebruik het toch niet, dus dan heb ik alleen het woord terminal en border buttons in beeld naast tekst
Fedora 36 met Gnome 42 hier, maar daar is het nog steeds Terminal. Console even geïnstalleerd, zeer minimalistisch inderdaad, als in: buiten het zwart of wit thema en zoom factor, valt er niks in te stellen.

De achtergrond is echter niet doorzichtig, maar wellicht is het niet de meest recente versie die in de Fedora repo's zit.
@redactie, een tip, volg de ontwikkelingen van Fedora ook wat meer. Naar mijn idee is dat veel interessanter. Ubuntu komt vaak pas later met adoptie van nieuwe technologieën. Dit soort nieuws over een terminal als default kiezen doet niet veel eer aan wat er in Linux-land speelt. Als voorbeeld, check Phoronix.
Al ruim 20 jaar lang aan en af met Linux als daily driver.
Vaak, omdat ik mijn games niet kon draaien, toch een dual-boot systeem opgezet.
Enkel de laatste maanden definitief overgestapt naar Fedora, gezien zo goed als al mijn games erop draaien. Wat gnome-terminal betreft, vind ik het enigzins spijtig dat de Gnome devs zich zoveel bezig houden met het heruitvinden van het wiel, terwijl gebruikers van bestaande applicaties in de kou blijven staan. De consistentie van hun nieuwe GTK4/libadwaita-thema is onbestaande in de oudere applicaties, zodat je een mengelmoes krijgt van vensters met afgeronde randen en vensters zonder. Ik gebruik, bv, al jaren Tilix als default terminal emulator en ook deze dreigt - mede door de komst van console - simpelweg te verdwijnen. Hetzelfde lot dreigt voor Evolution ( nog steeds dé mail client als alternatief voor Outlook ) en wie weet, op termijn ook Firefox. Vooral die laatste kan de steun nu goed gebruiken, of het gehele internet is een google-fest met alle sites gebouwd rond gesloten standaarden. Verder ben ik wel een fan van Gnome, maar ik vind dat ze iets te ver gaan met het creëren van hun eigen "gesloten" ecosysteem.
Wat is er precies zo gesloten aan het Gnome-ecosysteem?
Ik zette "gesloten" dan ook tussen aanhalingstekens.
Ik doelde vooral op het idee rond Gnome Circle-apps. Dit maakt dat al die apps er consistent uit zullen zien volgens het system theme, en anderen volledig afhankelijk zullen zijn van hun respectievelijke devs en diens tijd en zin om een libadwaita-compatible versie uit te brengen. Ik gebruik bv, graag Krita en dat zal er dus steeds als een vreemde eend blijven uitzien.

Ook is het ver doorgedreven minimalistisch karakter in sommige apps niet altijd op zijn plaats. Een app als een terminal-emulator hoort mijn inziens gewoon alle toeters en bellen te bieden voor customization. Transparency, tabs, tiling, fonts en kleurtjes, alles. Het is tenslotte een app waar je als Linux power user uren op zit te kijken.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door ShinXer0 op 6 augustus 2022 10:15]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee