Direct naar artikelinhoud
Missie

Nederlandse luchtmobiele brigade naar Roemenië om oostflank Navo te beschermen tegen eventuele Russische agressie

Koning Willem-Alexander (achterin, met groene baret) bracht in mei een werkbezoek aan de luchtmobiele brigade in Schaarsbergen.Beeld Brunopress

Nederlandse militairen sluiten zich aan bij een nieuwe ‘battlegroup’ van de Navo, onder leiding van Frankrijk. De Nederlandse bijdrage aan  de missie ter ‘afschrikking van Rusland’ duurt in principe een jaar.

Ruim honderd Nederlandse militairen van de luchtmobiele brigade uit het Gelderse Schaarsbergen vertrekken dinsdag naar Roemenië. Ze worden daar gelegerd op de nieuwe militaire basis in Cincu, in het hart van het land. De Nederlandse compagnie wordt ondergebracht bij een nieuwe ‘battlegroup’ van de Navo, die onder commando staat van Frankrijk en in totaal negenhonderd militairen telt.

De eenheid draagt bij aan de ‘afschrikking van Rusland door de Navo’, zo staat in een persbericht van het ministerie van defensie. ‘De militairen kunnen snel in actie komen om het Navo-verdragsgebied te verdedigen mocht dat nodig zijn. De aanwezigheid dient ook ter geruststelling van de Navo-bondgenoten in de regio.’

De ‘11 Luchtmobiele Brigade’ bestaat uit zwaar getrainde en snel per helikopter, vliegtuig en parachute inzetbare militairen. Volgens planning worden de militairen uit Schaarsbergen in november afgelost door collega’s van de Johan Willem Frisokazerne in Assen. De gehele Nederlandse bijdrage is in principe voor een jaar afgesproken, maar kan worden verlengd.

Samen met collega’s uit België en Frankrijk bouwen Nederlandse militairen (van wie een deel civiel) in Cincu aan een geheel nieuwe basis, die eind dit jaar af zou moeten zijn.

Na de Russische inval in Oekraïne op 24 februari besloot de Navo in april tot nieuwe battlegroups in Bulgarije, Hongarije, Roemenië en Slowakije. Die dienen om de oostflank van de Navo te beschermen tegen eventuele Russische agressie. Een aanval op één van deze Navo-landen zou artikel 5 van de verdragsorganisatie in werking stellen (‘een aanval op één is een aanval op ons allen’). Oekraïne is geen Navo-lid.

Nederland heeft eerder dit jaar vier F-35-straaljagers in Bulgarije gestationeerd, maar die zijn eind mei teruggekeerd. In het voorjaar stuurde de krijgsmacht een Patriot-luchtafweereenheid naar Slowakije. Daarnaast is de Nederlandse deelname aan de Navo-missie in Litouwen versterkt tot maximaal 350 militairen.

Lees ook:De Navo oefent in Litouwen hoe je Russen verjaagt. Het land heeft ervaring met expansiedrift van de buren

De Litouwse premier Ingrida Simonyte kwam in maart de Navo-militairen in haar land persoonlijk bedanken. Wat haar betreft komen er meer troepen.

Met het sturen van pantserhouwitsers gaat de Nederlandse steun aan Oekraïne een stap verder

Ondanks kritische geluiden vanuit de krijgsmacht stuurt Nederland toch pantserhouwitsers naar Oekraïne.