Trekkers in Almelo uit protest tegen het stikstofbeleid van het kabinet
NOS NieuwsAangepast

Vier arrestaties na boerenprotest in Almelo, noodbevel afgegeven

De politie heeft vier mensen aangehouden bij een uit de hand gelopen boerenprotest in Almelo. Demonstranten waren naar het centrum van de stad gekomen om te betogen tegen de verwijdering van een muurschildering.

Twee mensen zijn aangehouden voor belediging, een ander voor diefstal met geweld en de vierde persoon voor het negeren van een aanwijzing van een agent.

De demonstratie met trekkers verliep volgens de politie aanvankelijk "vrij rustig". Na de betoging werd de sfeer volgens de politiewoordvoerder grimmiger, waarop door agenten werd besloten om "op te treden".

De gemeente Almelo gaf na afloop van het protest een noodbevel af vanwege de ongeregeldheden. Volgens RTV Oost raakten betogers slaags met de politie. Het noodbevel geldt tot 21.00 uur voor het centrum en de directe omgeving en houdt in dat niemand in dat gebied mag zijn zonder geldige reden.

Gisteravond maakte burgemeester Gerritsen van Almelo bekend dat het aangekondigde boerenprotest onder voorwaarden mocht doorgaan. Die voorwaarden waren volgens Gerritsen nodig omdat "ervaringen elders in het land geleerd hebben dat acties leidden tot verkeersproblemen en wanordelijkheden". Het protest was vooraf formeel niet aangemeld, iets wat bij demonstraties wel is vereist.

De groep mocht uiteindelijk tot 12.00 uur demonstreren bij het stadhuis. Ook mochten er maximaal 500 mensen meedoen en moest de demonstratie beperkt blijven tot een daarvoor aangewezen locatie. Het blokkeren van wegen en kruispunten was verboden.

De boeren protesteerden tegen de verwijdering van de muurschildering op het stadhuis. Het gaat om een omgekeerde Nederlandse vlag met een leus. De gemeente wil de schildering weg hebben omdat het niet om een kunstwerk gaat, maar om een politiek statement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl