COA staat op 'instorten': bovengemiddeld veel medewerkers vallen uit

Ter Apel aanmeldcentrum asielzoekers
Het aanmeldcentrum in Ter Apel zit al lange tijd overvol © ANP / Vincent Jannink
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) piept en kraakt. In Ter Apel, het grootste asielzoekerscentrum van Nederland, is bijna één op de drie COA-medewerkers uitgevallen.
Dat blijkt uit onderzoek van NRC en wordt bevestigd door COA. Ook op andere COA-locaties is de uitval van medewerkers bovengemiddeld. Door heel Nederland komt het verzuim uit op 9 procent. Dat is bijna twee keer zo hoog als het landelijk verzuimgemiddelde.
Het COA zoekt ondertussen naar personeel. Voor het einde van dit jaar moeten 1.000 openstaande vacatures worden ingevuld, bovenop de ruim 4.000 mensen die voor het COA werken. In oktober vorig jaar sloeg het COA al alarm. Toen werd een brief geschreven aan staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie, VVD).

Drukte

Daarna nam de crisis alleen maar verder toe. Door de enorme toestroom liep de asielopvang vast, en moesten mensen zelfs buiten het aanmeldcentrum overnachten. Deze mensen hebben volgens een COA-woordvoerder veel aandacht nodig. "Het was de afgelopen maanden veel te druk, met weinig uitzicht op verbetering voor de medewerkers."
"Voor de medewerkers in Ter Apel is het niet vol te houden om onder deze omstandigheden het werk te blijven doen. COA-medewerkers in het hele land leven met hen mee en ervaren zelf ook dat ze soms over grenzen heen gaan. Dat geldt ook voor de bewoners van wie velen van de ene crisisnoodopvang naar de andere gaan of langere tijd in evenementenhallen moeten verblijven met onder andere een gebrek aan privacy en minimale voorzieningen", aldus het COA.

Geen sprake van 'instorting'

De woordvoerder laat verder tegen het ANP weten dat van alle kanten plannen worden gemaakt om Ter Apel te ontlasten. Zo wordt gesproken over een tweede aanmeldcentrum en wordt geprobeerd extra opvangcapaciteit te realiseren, onder meer door cruiseschepen in te zetten. Verder wordt getracht de druk op bestaande asielzoekerscentra te verlichten door vergunninghouders versneld door te laten stromen naar gemeenten, zodat er plek komt voor mensen uit Ter Apel. Dit alles zou ook moeten helpen de werkdruk van de medewerkers in Ter Apel te verlichten.
De woordvoerder spreekt tegen dat het COA op instorten zou staan, zoals NRC kopte. "Wij zorgen voor de opvang van 43.000 mensen. Die opvang wordt op zeer professionele wijze met veel toewijding uitgevoerd", zegt hij. "Er staat niets op instorten. Maar het piept en kraakt op sommige plekken."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.