Ads Top

Eerste succesvolle operatie met op maat 3D-geprinte titanium onderkaak

Na vier jaar intensief onderzoek door het Antoni van Leeuwenhoek en het Nederlandse Mobius 3D Technology (M3DT) is voor het eerst een titanium onderkaak geïmplanteerd bij een hoofd-halskanker patiënt, waarbij de onderkaak volledig is gereconstrueerd op basis van 3D MRI & CT scans van de betreffende patiënt. De operatie is succesvol verlopen.

Tumoren in en rondom de onderkaak worden meestal behandeld door een deel van de onderkaak weg te halen. De onderkaak wordt, indien mogelijk gereconstrueerd met bot elders uit het lichaam (meestal uit het kuit- of scheenbeen).

Nadeel van deze reconstructie-methoden, is dat deze in circa 40 procent van de gevallen breken of dat de schroeven waarmee de strip is bevestigd losgaan. Dit heeft ongekend ingrijpende consequenties voor de betrokken patiënt.

Dit nieuwe implantaat is veel sterker, onder andere doordat de krachten met een verbeterde bevestigingstechniek optimaal verdeeld worden. Het implantaat heeft bovendien van binnen een zogeheten ‘maasstructuur’. Daarmee behoudt het implantaat haar sterkte, terwijl de prothese toch licht aanvoelt voor de patiënt (vergelijkbaar gewicht van bot wordt benaderd). Het implantaat kan niet meer breken en de innovatieve bevestiging zorgt dat het implantaat goed blijft zitten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.