Direct naar artikelinhoud

Commentaar: Nederland heeft beschamend weinig gedaan tegen CO2-uitstoot

Juist op klimaatgebied moet de EU één front vormen, en moet Nederland dus geen 'kopgroep' nastreven.

Hoogovens in IJmuidenBeeld anp

In 2005 al introduceerde Europa een elegante methode om de uitstoot van broeikasgassen omlaag te krijgen. Bedrijven die CO2 uitstootten, moesten daarvoor voortaan emissierechten kopen. Hoe meer een bedrijf wilde uitstoten, hoe duurder het was.

In de loop der jaren zou het aantal emissierechten worden teruggeschroefd waardoor ze schaarser zouden worden en dus duurder. Fabrikanten zouden zo krachtig gestimuleerd worden om de uitstoot van CO2 te verlagen.

Aanvankelijk leek het systeem (ETS genaamd) goed te werken. De prijs van de emissierechten ging snel omhoog, maar vanaf 2008 kwam er de klad in. Door de financiële crisis stagneerde de groei, waardoor de vraag naar emissierechten instortte. Bovendien werd de markt verpest doordat er veel gratis emissierechten werden uitgedeeld. Inmiddels zijn de emissierechten spotgoedkoop.

De EU doet dappere pogingen het systeem te reanimeren, gesteund door grote bedrijven als Shell. Maar vooral Oost-Europa sputtert tegen. Polen is bang dat energie te duur wordt, als zijn energiecentrales voor de uitstoot moeten betalen. Voorzitter Malta heeft uiteindelijk toch een compromis gesloten. Het aantal emissierechten wordt beperkt, zij het minder dan aanvankelijk de bedoeling was.

Sharon Dijksma, staatssecretaris van milieu, is zo ontstemd over de gedane concessies dat ze dreigt tegen te stemmen. In plaats daarvan wil ze een kopgroep van landen maken die wel vergaande afspraken maken.

Het aantal emissierechten wordt beperkt, zij het minder dan aanvankelijk de bedoeling was

Het is op zich toe te juichen dat Nederland weer een van de koplopers op milieugebied wil zijn, maar dit is een slecht idee. Juist op milieugebied moet Europa als één front opereren om te voorkomen dat bedrijven verhuizen om onder strengere milieunormen uit te komen. Bovendien zit Nederland ineens wel heel hoog te paard. In 2012 hoorde ons land zelf bij degenen die elk voorstel de emissierechten te beperken, torpedeerden.

Het ware daarom verstandig als Dijksma het compromis van harte ondersteunt en haar energie gebruikt om de CO2 uitstoot in Nederland op andere manieren omlaag te krijgen. Op dat terrein heeft Nederland de afgelopen jaren beschamend weinig gedaan en valt er nog veel te winnen.

In 2012 hoorde ons land zelf bij degenen die elk voorstel de emissierechten te beperken, torpedeerden