Direct naar artikelinhoud

Bellers en bedelaars grootste ergernissen in het OV

Meer dan de helft van de reizigers in het openbaar vervoer stoort zich aan bellende medereizigers, driekwart vindt trams en bussen te druk en, opvallend genoeg, meer mensen beoordelen de veiligheid in het ov met een hoger rapportcijfer dan de veiligheid in hun eigen buurt.

Verder komt uit het onderzoek naar voren dat Amsterdammers zich relatief vaak veilig voelen in bussen, trams en in mindere mate metro's.Beeld Rink Hof

Dat blijkt allemaal uit de jaarlijks verschijnende Monitor Sociale Veiligheid Openbaar Vervoer.

Verder komt uit het onderzoek naar voren dat Amsterdammers zich relatief vaak veilig voelen in bussen, trams en in mindere mate metro's. Gemiddeld beoordelingscijfer: 7,6. Dat is precies net zo hoog als vorig jaar.

Centraal Station
De meest onveilige halte vinden reizigers CS, dat vorig jaar die twijfelachtige positie voor het eerst in een aantal jaren had moeten afstaan aan Lelylaan. Die laatste halte staat nu weer gewoon op de tweede plaats.

Een op de acht reizigers (13 procent) zegt dat het vaak of soms voorkomt dat zij bepaalde trajecten of tijden niet met het ov reizen vanwege gevoelens van onveiligheid. Dit is vergelijkbaar met vorig jaar, toen dat 12 procent was.

Metrostations (21 procent) en de metro (18 procent) worden het meest gemeden. De tram lijkt een beetje veiliger aan te voelen voor reizigers: vorig jaar meed nog 8 procent wel eens een tram, dit jaar was dat met 5 procent behoorlijk minder.

Bedelaars
Opvallend is dat er meer wordt geklaagd over overlast door bedelaars: het percentage steeg van 24 naar 35. Met name de metro, metrohaltes, de trein en treinstations worden in dit verband genoemd.

De toenemende drukte in de stad, en daarmee ook in het openbaar vervoer, is een thema voor de reizigers. Een kwart vindt het veel te druk, meer dan de helft zegt 'enigszins' te druk.

Toch is het ov in zekere zin ook redelijk geruststellend, lijkt het. Van de reizigers voelt 15 procent zich soms of vaak onveilig in het ov, één op de vijf Amsterdammers zegt zich onveilig te voelen in de eigen buurt. De overlast door dronken mensen in het openbaar vervoer is vergelijkbaar met dezelfde overlast die bewoners van de Amsterdamse binnenstad ervaren.

Opvallend is dat er meer wordt geklaagd over overlast door bedelaars